taipumus

 1. Luontainen ominaisuus, edellytys, synnynnäinen kyky, kyvykkyys, lahjat.
  Esimerkiksi: Synnynnäinen, luontainen taipumus johonkin. Taipumus tieteelliseen työhön. Rikolliset taipumukset. Äitinsä taiteelliset taipumukset perinyt lapsi. Hänellä on kirjallisia taipumuksia, kirjallista taipumusta. Tytöllä näyttää olevan taipumuksia näyttelijäksi, näyttelijän uralle.

 2. yksilön rakenteesta, perintötekijöistä tms. riippuvat edellytykset saada jokin tauti tai kehittyä johonkin suuntaan, alttius.
  Esimerkiksi: Allergiset taipumukset. Taipumus lihomiseen, lihoa.

 3. se että jokin helposti tekee jotakin, että jollekin helposti tapahtuu jotakin.
  Esimerkiksi: Taudin taipumus uusiutua. Materiaalin taipumus venyä.

 4. mieltymys tai alttius tehdä jotakin (kielteistä).
  Esimerkiksi: Jollakulla on taipumus laiskotella, myöhästellä. Paha taipumus ryypätä liikaa. Hänellä näyttää olevan taipumusta herkutteluun.

Katso myös: tendenssi, dispositio, optimismi, magnetismi, ärtyvyys

Taivutus

yks. nom. taipumus, yks. gen. taipumuksen, yks. part. taipumusta, yks. ill. taipumukseen, mon. gen. taipumusten taipumuksien, mon. part. taipumuksia, mon. ill. taipumuksiin.

Synonyymisanakirja

taipumus

 1. alttius, tendenssi, suuntaus, viettymys, kyky, kehitysmahdollisuus.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti tendency
capableness
bent, hang
saksa Eignung (f), Hang (m), Vorliebe (f), Schwäche (f), Neigung (f), Tendenz (f), Tendenz (f) (''not often used in this sense, one would rather use a verb such as "zu (...) neigen" or tendieren'')
italia giustezza (f), tendenza, propensione, inclinazione, tendenza (f), inclinazione (f)
latina calliditās (f), commoditās (f), dexteritās (f)
venäjä приго́дность (f), скло́нность (f), скло́нность, тенде́нция (f) = tɛndɛ́ncija, накло́нность (f), ''(tendency)'' тенде́нция (f)
ranska propension, propension (f), tendance (f)
kreikka κλίση (f), ροπή (f), τάση (f)
unkari hajlam, irány
puola skłonność (f), tendencja (f)
ruotsi benägenhet, böjelse, tendens, förkärlek, trend
romania tendință (f), înclinație (f)

Sitaatit

 • "Mitä korkeammalle kiipeämme älykkyyden tikapuilla, mitä enemmän puhumme intellektuellien kanssa, sitä todennäköisemmin törmäämme sosialistisiin vakaumuksiin. Rationalisteilla on taipumus olla älykkäitä ja intellektuelleja; ja älykkäillä intellektuelleilla on taipumus olla sosialisteja (...) Ensihämmästys siitä havainnosta, että älykkäillä ihmisillä on taipumus olla sosialisteja vähenee kun ymmärtää, että älykkäillä ihmisillä on luonnollisesti taipumus yliarvostaa älykkyyttä ja olettaa, että sivilisaatiomme tarjoamien etujen ja mahdollisuuksien syy on tietoinen suunnittelu pikemmin kuin perinteisten sääntöjen noudattaminen. He olettavat, että voimme poistaa jäljellä olevat epätoivottavat piirteet entistäkin älykkäämmällä harkinnalla ja entistä paremmalla suunnittelulla ja toimiemme 'rationaalisella koordinoinnilla'." (The Fatal Conceit 1988, s. 53-54)."

 • "Kussakin hierarkiassa jokaisella työntekijällä on taipumus kohota pätemättömyyden tasolleen."

 • "Meillä oli kaksi pussia pilveä, 75 annosta meskaliinia, viisi liuskaa kovatehoista happoa, suola-siroitin puolillaan kokaiinia, ja valtava valikoima erivärisiä annoksia piriä, unilääkkeitä, PCP:tä ja ilokaasua. Myöskin litra tequilaa, litra rommia, sixpäkki kaljaa, puoli litraa raakaa eetteriä ja kaksi tusinaa amyleitä. Ei sillä että tarvitsisimme kaikkea tätä matkaa varten, mutta kun aloitat kunnon huumekokoelman, taipumus on viedä se niin pitkälle kuin voit. Ainoa asia mikä minua huolestutti oli eetteri. Maailmassa ei ole mitään avuttomampaa, vastuuttomampaa ja turmeltuneempaa kuin mies joka on eetterihumalassa, ja tiesin, että pääsisimme käsiksi siihen kauheaan tavaraan pian."

 • "Saattaa olla, että miehissä usein tavattava taipumus polygamiaan, on perinnöllisyyttä jo menneiltä kehityskausilta. Olkoon asian laita miten tahansa, surullista se joka tapauksessa avioliitossa on, sillä se rikkoo sopimuksen ja häiritsee luottamusta. Vielä ikävämpää on polyandria naisissa, sillä jos mies onkin uskoton, ei hän pakota vaimoaan elättämään toisen lasta, mutta jos nainen on uskoton, saattaa hän miehensä tekemään työtä toisen miehen lapsen hyväksi, ja se on ruma muoto varkautta."

Riimisanakirja

taipumus rimmaa näiden kanssa:

uusiutumistaipumus, voipumus

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

taipuma, taipumaton, taipumattomuus, taipumus, taipuva, taipuvainen