pilkata

verbi

 1. Tehdä pilkkaa, ivata, irvistellä, irvailla, rienata.
  Esimerkiksi: Pilkata jotakuta, jonkun puhetapaa. Häntä pilkattiin pelkuriksi, pelkuruudesta. Pilkata Jumalaa.

Katso myös: nälviä, rienata, irvailla, herjata, vitsoa

Taivutus

1. inf. pilkata, akt. ind. prees., yks. 1. pilkkaan, akt. ind. imperf., yks. 3. pilkkasi, akt. kond. prees., yks. 3. pilkkaisi, monikossa: akt. imperat. prees., yks. 3. pilkatkoon, monikossa: akt. 2. partis. pilkannut, monikossa: pass. imperf. pilkattiin.

Synonyymisanakirja

pilkata

 1. rienata, pilkata Jumalaa, ilkkua, ivata, matkia, sadatella, kiroilla, kirota.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti lampoon
blaspheme
guy, laugh at
mock
ranska se moquer de, se foutre de la gueule de, bafouer, railler, narguer, se gausser, moquer, rire, se rire de
saksa sich lustig machen über, verspotten, verhöhnen, verlachen, lustig machen über qualifier reflexive, lächerlich machen, hänseln, Spott treiben mit, spotten, spötteln, aufziehen, hochnehmen, auslachen
italia burlare, sbeffeggiare, deridere, ridicolizzare, schernire, fare il verso, scimmiottare
latina dērīdeō, rideo, rīdēre
romania batjocori, a batjocori, a ridiculiza
venäjä высме́ивать impf, вы́смеятьf, насмеха́ться impf, насмеха́ться, поноси́ть, насмехаться, осмеивать, насмеха́ться (над + instrumental case) g impf, gf, глуми́ться (над + instrumental case) g impf, вы́смеять qualifier transitive g impf, передра́знивать impf, смея́ться impf
ruotsi göra narr av, håna, förlöjliga, skratta åt, häckla, pika, smäda, reta, efterapa, skratta
puola wyśmiewać, poniżać, kpić, wyśmiewać się, obśmiewać
kreikka περιγελώ, κοροϊδεύω, λοιδορώ, χλευάζω, σαρκάζω, , γελάω
unkari kigúnyol

Slangisanakirja

 • herjaa, heittää: pilkata / ivata : Kävitsä tosiaan heittää sille portsarille herjaa?

 • huokeella, panee: pilkata / saattaa naurunalaiseksi : Ne pani sitä slurkkii huokeella.

 • tsynffaa

Sitaatit

 • "Pahin epäkohta, joka varsinkin suuria kulturimaita uhkaa mitä kauheimmalla mullistuksella, on se vika yhteiskunnallisessa järjestelmässä, jonka kautta suuret omaisuudet kiertyvät muutamain yksityisten haltuun, jota vastaan suuri enemmistö saa kärsiä puutetta ja kurjuutta. Ainoa keino tuon kipeän kysymyksen rauhalliseen ratkaisemiseen on, että vähemmistö tämän epäkohdan olosuhteissa huomaa vääryydeksi ja vapaaehtoisesti luopuu niistä eduista, jotka se toisten kustannuksella on itselleen saavuttanut. Mutta sitä ihmisen tavallinen itsekkäisyys estää heitä tekemästä. Kun rikkaiden omatunto on herännyt, etteivät enää rauhallisesti voi etujansa nauttia, katsellen kuinka ympärillä suuri joukko ihmisiä joko nälkään nääntyy tai rikoksiin vajoo usein kovan onnen pakosta, silloin he koettavat tukahduttaa tuntonsa soimauksia armeliaisuuden lahjoilla ja luulevat sillä kaikki täyttäneensä. Turvautuvatpa vielä siihenkin oppiin, että se muka on Jumalan maailman järjestelmä, joka määrää pienen osan ihmiskunnasta ylellisyydessä elämään ja suurimman osan kurjuutta kärsimään. Ja näin he ennen kaikkea koettavat säilyttää entisiä oloja, koska heidän osuutensa niiden vallitessa on runsaampi. Useinpa semmoiset ihmiset vielä kerskailivat kristillisyydestään, sokeat kun ovat oikean, alkuperäisen ja puhtaan kristinopin totuuksille. Mutta Jumala ei anna itseään pilkata. Ulkokullaisuus, tekopyhyys, valheellisuus ja tyhmyys eivät ikinä kristillisyyttä ole, turhaa on pettää itseään semmoisella luulolla. Tämä rikkaiden omantunnon sokaiseminen on armeliaisuuden ensimmäinen huono hedelmä."

 • "Presidenteistä vitsailtaessa voi kyseenalaistaa heidän älynsä, tekemisensä tai ulkomuotonsa, mutta luonnetta ja omistautumista isänmaalle ei pidä pilkata. Se on kuin hyökkäisi mafioson vaimon kimppuun." "

 • "Leevi and the Leavings osallistui Euroviisukarsintoihin 1981: En oikein ymmärrä, miksi Juice tai Jim Pembroke yleensä lähtivät mukaan Euroviisuihin sätkyttelemään ja tekemään pilaa kisoista. Mutta tuo suhtautuminen Euroviisuihin on niin suomalaista. Jos ei pilkata niitä, tehdään kummallista jazz-laulua mikä on tuomittu epäonnistumaan. (Soundi 3/1984.)"

 • "Meillä nykyään on vallalla yksiulotteinen ajattelu, että Jumalaa saa kyllä pilkata, mutta taloutta ja Jorma Ollilaa ei. Kun 70-luvulla Suomessa ongelma oli yhden totuuden sosialismi, tänään riesanamme on yhden totuuden markkinaliberalismi." "

Riimisanakirja

pilkata rimmaa näiden kanssa:

palkata, valkata, kolkata, solkata, tulkata

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

pilkallisesti, pilkallisuus, pilkanteko, pilkata, pilke, pilkintä


Ehdota määritelmää

Keskustelu

synonyymit: synflata nimetön 30.5.2020