murtua

verbi

 1. Katketa, taittua, lohjeta, murskautua, pirstoutua, rikkoutua, särkyä.
  Esimerkiksi: Palkki murtui rasituksesta. Häneltä murtui nilkka. Hampaasta murtui pala. Jää murtui kävelijän alta. Haurasta, helposti murtuvaa ainetta. Rintaman murtuminen. Kuvakielessä, kuvallisesti, kielikuva:
  a. lakata kestämästä

 2. luhistua, kukistua, nujertua, lannistua, masentua.
  Esimerkiksi: Kestokyky, vastarinta murtuu. Jonkun terveys murtuu. Sydän murtuu surusta. Padot murtuivat hänen sisimmässään Murtui kuulusteluissa ja tunnusti syyllisyytensä. Täysin murtunut mies.
  b. äänestä: sortua, katketa.
  Esimerkiksi: Ääni murtui liikutuksesta. Katso: pato

Katso myös: hiutua, pettää, väsyä, särkyä, taittua

Taivutus

1. inf. murtua, akt. ind. prees., yks. 1. murrun, akt. ind. imperf., yks. 3. murtui, akt. kond. prees., yks. 3. murtuisi, akt. imperat. prees., yks. 3. murtukoon, akt. 2. partis. murtunut, pass. imperf. murruttiin.

Synonyymisanakirja

murtua

 1. pettää, sortua, hajota, luhistua, seota, saada hermoromahdus, romahtaa.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti calve
break
break down
fall apart
venäjä разва́ливаться impf, развали́тьсяf, разрыва́ться impf, разорва́тьсяf, кроши́ться, qualifier transitive лома́ть impf, слома́тьf, qualifier intransitive лома́ться impf, слома́тьсяf, тре́скаться impf, потре́скатьсяf
ruotsi qualifier transitive bryta av, qualifier intransitive gå av, spricka
ranska s'effondrer, craquer
saksa bröckeln, zerbröckeln, einreißen, bersten
italia sgretolarsi, crollare, ridursi in polvere
kreikka καταρρέω, θραύω, σπάω, ραγίζω, τρελαίνομαι
unkari összeesik
romania fractura, crăpa

Sitaatit

 • "Hei salakuljetuskaverit! Komisario Kyösti Pöysti poliisista! Laiva on saarrettu! Ennen kuin rupeatte ammuskelemaan, niin mietitääs elämää hetki! Te olette kaikki urpoja! Peruskatkeraa sakkia! Aina on joku potkinut päähän, aina on jonkun toisen syy! Saa murtua, jos haluaa! Surkeat, epäonnistuneet, epämielenkiintoiset sössöpäät! Miettikää lapsuuttanne ja hajotkaa! Nyt tehdään niin, että kävelette ulos kädet ilmassa! ... Ja piraattilevyjen salakuljetus on sitä paitsi niin yheksänkytlukua! Eiks teitä yhtään hävetä Ysärin alkua... kasarin loppua, ysärin alkua!"

 • "Seppänen! (Neponen: Mikkonen.) Mikkonen! Mies riehuu kotonaan, rikkoo omia tavaroitaan. Eiks toi oo vähän jo yheksäkytluvun alkua, jotain lamafiilistelyä Eiks sua hävetä yhtään Ajattele sun lapsiasi. Ajattele sun äitiäsi. Nyt taas lapsia. Äitiä. Lapsia. Nyt mieti jotain herkkää biisiä. Nyt mieti abstrakteja kuvioita ja hämmenny. Laita se kirves pois. Nyt mieti vastaleikatun ruohon tuoksua. Nuoruus ja ensimmäiset tissit. Nyt saa jo murtua. Mieti itseäsi juoksemassa alasti jossain preerialla. Nyt mieti kaikkia näitä asioita yhtä aikaa. Aika sekalaista, eikö Sitten alat kävellä ulos."

Riimisanakirja

murtua rimmaa näiden kanssa:

turtua, huurtua, juurtua

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

murtoviiva, murtoviivamittaus, murtsikka, murtua, murtuma, murtumakohta