jakso

 1. Erilainen ajallisten tai peräkkäisten kokonaisuuksien osista: kausi, vaihe, periodi, sykli, osa, osuus.
  Esimerkiksi: Ajanjakso. Kuukauden (pituinen) jakso. Tärkeä jakso elämässä. Sarjafilmin viides jakso. Sävellyksen kehittelyjakso. Koskien väliset suvantojaksot. Erikoismerkitys jonkin kokonaisuuden samanlaisena toistuva osa, jollaisista kokonaisuuden voidaan ajatella koostuvan.
  Esimerkiksi: Vaihtovirran jakso sähköala, sähkötekniikka

Katso myös: tauko, sykli, periodi, jaksoittain


Taivutus

yks. nom. jakso, yks. gen. jakson, yks. part. jaksoa, yks. ill. jaksoon, mon. gen. jaksojen, mon. part. jaksoja, mon. ill. jaksoihin.

Synonyymisanakirja

jakso

 1. osa, kierto, erikois-|erikoisjakso, erikois-|erikoislähetys.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti pass
spell
installment
time constant
period
ranska épisode, épisode (m), période (f), cycle (m), passage (m), non-sens (m), section (f), qualifier Canada article (m) qualifier law
saksa Folge (f), Episode (f), Epoche (f), Zeitraum (m), Periode (f), Passus (m), Abschnitt (m), Paragraf (m), kurze Periode (f), Weile (f), Weilchen, Zeitdauer (f)
venäjä часть (f), вы́пуск (m), эпизо́д (m), се́рия (f), пери́од (m), цикл (m), пери́од, пасса́ж (m) gloss (m)usic, отры́вок (m) gloss text, вы́держка (f), разде́л (m), вре́мя, интерва́л (m) = intɛrvál, промежу́ток время вре́мени (m), штиль (m)
ruotsi qualifier of broadcasts avsnitt, del, episod, avsnitt, period, tidsperiod, tystnad qualifier sound, vindstilla qualifier wind, bleke qualifier wind at sea, water surface, stillestånd qualifier war, stillhet
italia gavetta (f), episodio (m), periodo (m), sezione (f), articolo (m) qualifier law
unkari rész, epizód, időszak, periódus
puola odcinek (m), okres (m), krótki okres g (m)
kreikka περίοδος (f), απόσπασμα, περικοπή (f), χωρίο, qualifier (m)usic μελωδία (f), εδάφιο
latina transitus (m), iter, locus (m)
romania interval

Slangisanakirja

 • setti: jakso, esim mus esityksissä : Vika setti oli jo ihan perseestä, ja syvältä.

Sitaatit

 • "Nyt kun Nikander haudataan maan poveen, tuohon poveen, joka on meitä kaikkia vuorollaan imettänyt, poveen, jolla on liivejä jokaiselle koolle, ja joka kivasti hölskyy kun nainen juoksee, poveen, josta lapsi juo maitoa ja jonka nännipihalla aikuinen mies leikkii mielellään...(Neponen, Routalempi ja Helga yhteen ääneen: Lääkkeet.)...Mitä (Neponen, Routalempi ja Helga yhteen ääneen: LÄÄKKEET!)...Lääkkeet, aivan."

 • "Apinoilla on teoria hallussa, gorilloilla on käytäntö, yhdessä he muodostavat tila-aikajatkumon. Apinat ja gorillat yhdessä tutkivat jatkumoa. Ihminen on jatkumo! (Neponen: Ota lääkkees.) En ota. Hauska nähdä mihin tämä menee, en oo koskaan kattonu. Apina ja gorilla. Teoria torilla. Kyselivät lämmintä. Huusivat poliisia auttamaan! Ja tämä jatkuu teoriassa. Gorilla katsoo, torilla, apinoita, ajassa tilalla, on mennyt siihen. Ja apinalla, on jatkumolla! Aargh! Rauhotu ihminen! Rauha! Aargh! Aaaargh!"

 • "Pöysti, vanhan miehen neuvo: Rakkaus on sokea. Lisäksi se kuulee huonosti, ja sillä on kihti ja reuma. Nivelissä on reuma ja tämän tästä on mentävä makuulle. Tyynyjä vaan pään alle ja peitto korviin ja lepoa. LEPOA! Miksen minä jo viimein saa levätä! HAUDAN POHJALLA! JUMALAUTA-ha-ha-aaaaaa... (Pöysti: Lääkkeet!) LÄÄKKEET! Asiaan."

 • "Hyvänen aika! Montako teitä Saksaloita oikein on"

 • "Joskus pitää poliisin viatonkin vankilaan laittaa. Arvovalta säilyy."

 • "Tämä asia painetaan sitten villasella. Villasella painetaan. Sormien läpi katsotaan tätä sitten. Koirana veräjästä pääsen minä tästä. Veräjästä singahtaa koira. Villasella painettu koira. Sormien läpi näkee sen villasella painetun koiran. Villakoira veräjästä menee. Sen näkee sitten silmällä siitä. Ei nääkään lääkkeet toimi. Kaikki lääkkeet on ihan puhdasta schaissea. JUMALAUTA!!"

 • "(Seinälle heijastetusta diakuvasta) Tässä on minun vaimoni alasti Kanarialla. Kuvaa ei voida pitää rivona, sillä me emme ole enää puheväleissä. Emme mitään puhu sen jälkeen, kun... nudena oli siellä..."

 • "Ilolintu - yön saastainen harakka."

 • "Me painittiin pitääksemme poliisikuntoa yllä. Sillä ei ollut homoilun kanssa mitään tekemistä."

 • "(Pöysti: Natsi!) Natsilla kulki aikataulussa juna, aina tasatunneilta natsi meni junaan. Junalla sitten lähti ja taas tunnin päästä uusi natsi kyytiin."

Riimisanakirja

jakso rimmaa näiden kanssa:

 1. aikajakso, poutajakso, sadejakso, jälkijakso, oppijakso, pilottijakso, ajanjakso, opintojakso, erikoistumisjakso

Lisää riimejä

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Presidentin virka jakso suomi?

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Mikä on jakso is konsonantti?
Milloin jakso 15 ilmestyy suomenkieliseen flirttistooriin?
Milloin jakso 16 ilmestyy peliin flirttistoori?
Tieto Kerho Merkuriuksen, Hirviöt jakso kertoo että tarina Pyhästä Yrjöstä sai alkunsa kuin so?Läheisiä sanoja

jakoväli
jaksaa
jaksella
jakso
jaksoittain
jaksoittainen