järjestää

verbi

[ˈjærjestæː(ʔ)]

 1. Panna tiettyyn tai säännölliseen järjestykseen.
  Esimerkiksi: Järjestää postimerkit maittain. Kauniisti järjestetty kukka-asetelma. Järjestää kirjastoa.

 2. saattaa johonkin (asianmukaiseen, oikeaan) kuntoon

 3. toteuttaa järjestelmällisesti.
  Esimerkiksi: Järjestää huone uudella tavalla. Koulu järjestettiin sairaalaksi. Järjestää asiansa, elämänsä. Hallinnon järjestäminen. Ei osaa järjestää töitään. Järjestämätön luotto

 4. ennalta suunnitella tai sopia, ohjailla jokin asia haluttuun suuntaan, "junailla".
  Esimerkiksi: Järjesti poikansa hyvään virkaan. Järjestetty avioliitto. Järjestää ansa jollekulle. Järjestetään niin, että hänen on pakko lähteä.

 5. panna toimeen.
  Esimerkiksi: Järjestää lakko, juhla, näyttely. Virkailijoille järjestetyt kurssit. Tilaisuuteen on järjestetty bussikuljetus.

 6. hankkia, toimittaa, hommata.
  Esimerkiksi: Järjestää ystävilleen vapaaliput. Toimeen valitulle voidaan järjestää asunto. Maajoukkue järjesti [= tuotti, aiheutti] iloisen yllätyksen. Katso: luotto

Katso myös: ryhmittää, organisoida, tabuloida, masinoida, sopimusteitse

Taivutus

1. inf. järjestää, akt. ind. prees., yks. 1. järjestän, akt. ind. imperf., yks. 3. järjesti, akt. kond. prees., yks. 3. järjestäisi, akt. imperat. prees., yks. 3. järjestäköön, akt. 2. partis. järjestänyt, pass. imperf. järjestettiin.

Synonyymisanakirja

järjestää

 1. organisoida, arvioida, sijoittaa, asettaa, luokitella, suunnitella, junailla, johtaa, toteuttaa, laittaa.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti orchestrate, organize
coordinate
string
sequence
ranska systématiser, organiser, avoir lieu, se dérouler, orchestrer, arranger, trier
saksa systematisieren, mischen, vergleichen, kollationieren, zuordnen, organisieren, stattfinden, orchestrieren, arrangieren, aufstellen, ordnen
italia inquadrare, organizzare, avere luogo, disporre, ordinare
romania sistematiza, organiza, aranja, ordona, pune în ordine
venäjä систематизи́ровать, классифици́ровать, располага́ть, расположи́ть qualifier в ну́жном поря́дке, организо́вывать impf, организова́ть) gf, случа́ться impf, случи́тьсяf, состоя́тьсяf, организова́тьf, устра́ивать impf, устро́итьf, расставля́ть impf, расста́витьf, располага́ть impf, расположи́тьf, сортирова́ть impf, отсортирова́тьf
unkari szervez, megszervez, rendez, sor kerül rá, elintéz, elrendez
puola organizować, ułożyć, ustawić
ruotsi organisera, äga rum, ordna, arrangera
kreikka συμβαίνω, λαμβάνω χώρα, διοργανώνω
latina fio, accido

Slangisanakirja

 • diilaa

 • hoitaa: järjestää / saattaa järjestykseen : Mä hoidin sen kundin, se ei enää kiusaa sua.

 • juitsaa: järjestää / tehdä

 • junailee: järjestää valmiiksi / järjestellä : No, Rami junailee sen nii, ettet sä jää siitä bosee.

 • masinoi: järjestää (salaa) : Ketkähän tänkin miekkarin on masinoinu?

 • ordnaa

Sitaatit

 • "Ainoa tapa, jolla sivistyneet ihmiset estetään potkimasta ja hakkaamasta vaimojaan, on järjestää pelejä joissa he voivat potkia ja lyödä palloa."

 • "Yllätysjuhlat. Ne on jänniä. Itselleni ei ole koskaan pidetty. Olisi hauska jos joskus pidettäisiin. Vaikka kun täytän seuraavan kerran. Ikääntyminen, hyvin jännä ilmiö. Ei sitten tarvitse mitään isoa minulle järjestää. Sitten kun minulla on merkkipäivä, tässä huomenna."

 • "Julkinen mielipide...yritys järjestää kansan tietämättömyys ja nostaa se fyysisen voiman arvoon. Julkinen mielipide elää vain siellä missä ei ole ajatuksia."

 • "Eihän se oo mitään varastamista, jos järjestää tuttavilleen uudet hifilaitteet." Ismo puolustelee Sepon ja Ullan asunnon ryöstöä"

 • "Sulle pitäis järjestää noita identiteettikriisejä useemminkin." Salla Tuomolle"

 • "Venäjän nuoriso kokoontuu tänään syvällä Tverin Karjalassa, Volgan alkulähteillä Seliger 2009 -nuorisotapahtumassa. Sen järjestää Venäjän nuorisokomitea yhdessä eri nuoriosjärjestöjen kanssa."

 • "Puolan presidentin kuolemasta:"Putin ei käsittääkseni kutsunut erikseen tätä presidentin delegaatiota kylään. He halusivat itse järjestää makaaberit riekkujaiset Katynin uhrien haudalla. Saivat mitä tilasivat. Koneesta puuttuivat vain ulkoministeri Sikorski ja hänen amerikkalainen vaimonsa Anne Appelbaum."

 • "Erityisen kovasti puhetta herätti Risto Rytin hirttäjäiset lauantain iltapäivällä 8.5.2010 Mannerheimin patsaalla Helsingissä. Ongelmia oli lähinnä tekniikassa: kuka järjestää puutavaraa ja avustaa hirttolavan rakentamisessa. Toinen ongelma oli löytää Risto Ryti, joka tulisi hirtettäväksi, sillä nukkeja olisi typerä hirttää. Asian yhteydessä toki oli esillä myös vanhan oikeuspäätöksen vieminen kansainvälisen oikeuden tuomittavaksi vanhan hirttotuomion mukaisesti, jolloin vanha ruumis ilmeisemmin pitäisi nostaa esille ja polttaa ongelmajätteiden joukossa niin kuin muuan antifasisti ehdotti. Eräs toinen henkilö arveli, että Suomessa on niin suuret itsemurhaluvut, jotta vapaaehtoisia varmasti löytyy Risto Rytiksi voitonpäivän aattona. Ehkä ehdokasta pitää etsiä työpaikkailmoituksella"

 • "Han:' Voin järjestää sen."

Riimisanakirja

järjestää rimmaa näiden kanssa:

estää, lehdestää, seestää, iestää, hiestää, jäljestää, kestää, pielestää, rellestää

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

järjestäytymispakko, järjestäytymisvapaus, järjestäytyä, järjestää, järjestään, järjestö

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Mitä tarkoittaa järjestää uudelleen?
Missä ja milloin olympialaisia alettiin järjestää?
Tytäryrityksen preustaminen Intiaan, miten omistussuhteet kannattaa järjestää?