huomata

verbi

/ˈhuomɑtɑ(ʔ)/

  1. Havaita, erottaa, saada selville, keksiä, panna merkille

  2. oivaltaa, käsittää, ymmärtää, tajuta, älytä, todeta.
    Esimerkiksi: Huomasin hänet jo kaukaa. Eroa tuskin huomaa. Vika jäi huomaamatta. Mitään epäilyttävää ei huomattu. Huomattakoon, että - -. Huomaa heti, ettet ole kunnossa. Ei ollut huomaavinaankaan. Jo hänen äänestään huomaa, että - -. Huomasi tulleensa petetyksi. Huomasi vihdoinkin lähteä. En huomannut pyytää kuittausta. Huomata jonkun lahjakkuus. Huomata jokin hyväksi, puutteelliseksi. Poika oli nyreissään, kun häntä ei huomattu tarpeeksi hänelle ei osoitettu huomiota. Huomaa! ( lyhenne huom.) kirjallisessa esityksessä varsinkin huomautuksen alussa tai tähdentävänä ilmauksena. Huomaa käsien asento! Huom.! Selitys sivulla

  3. Huomaamatta huomiota herättämättä, salaa

  4. epähuomiossa, vahingossa. Livahti huomaamatta ulos. Otin huomaamatta(ni) väärän avaimen.

Katso myös: havaita, hiffata, kekata, hoksata, älytä

Taivutus

1. inf. huomata, akt. ind. prees., yks. 1. huomaan, akt. ind. imperf., yks. 3. huomasi, akt. kond. prees., yks. 3. huomaisi, monikossa: akt. imperat. prees., yks. 3. huomatkoon, monikossa: akt. 2. partis. huomannut, monikossa: pass. imperf. huomattiin.

Synonyymisanakirja

huomata

  1. saada tietoonsa, kuulla, saada kuulla, saada vihiä, oppia, saada vihje, saada selville, nähdä, saada tietää, havaita, käsittää, oivaltaa, tajuta, ymmärtää, merkki|merkille, havaita, huomio, huomaavainen.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti catch sight
mind
agnize
notice
discover
ranska déceler, détecter, percevoir, remarquer, s'apercevoir, discerner, qualifier that: ''que'' se rendre compte, prendre conscience, réaliser, noter, trouver, repérer
saksa entdecken, wahrnehmen, bemerken, feststellen, erkennen, sich bewusst werden, realisieren
italia individuare, percepire, notare, qualifier that: ''che'' rendersi conto, accorgersi
puola wykryć, wykrywać, zauważyć, dostrzec, dostrzegać, zauważać, spostrzecf, uświadomić sobief, zdać sobie sprawęf
romania detecta, realiza, pricepe, înțelege, discerne, percepe
venäjä обнару́живать, обнару́жить, выявля́ть, вы́явить, воспринима́ть impf, восприня́тьf, замеча́ть, заме́тить, распознава́ть impf, распозна́тьf, различа́ть impf, различи́тьf, понима́ть impf, поня́тьf, осознава́ть impf, осозна́тьf, уви́деть
ruotsi upptäcka, begripa, uppfatta, förnimma, notera, observera, märka, lägga märke till, tänka på, urskilja, qualifier that: ''att'' inse
kreikka αντιλαμβάνομαι, σημειώνω, παρατηρώ, προσέχω, επισημαίνω
unkari felfog, rájön, ráébred, felismer, ráeszmél, rádöbben, eszébe jut, észrevesz
latina video, dispicio, dispecto, animum adverto animum advertō, aspicio, conspicio, prospicio, sentio, reperio

Slangisanakirja

  • hiffaa: huomata / ymmärtää / älytä

  • hogaa: huomata / ymmärtää / havaita / tuntea / keksiä : Hogasko mutsi et soffa oli veks … vein sen kaniin.

  • hokaa : Hokasko mutsi, et soffa on veks?

Sanonnat

"Ihmiset eivät koskaan äkkiä hylkää uskontoa; se häviää asteittain Kukaan ei näe uskonnon kuolevan, se häviää hitaasti Tämän voi huomata, kuten jäätikön liikkumisen, vain vertaamalla toisiinsa kaukana toisistaan olevia ajankohtia — Charles Bradlaugh."

"Jokainen auringonnousu on uusi mahdollisuus tavoitella unelmia Ja jokainen auringonlasku on uusi mahdollisuus huomata elävänsä niitä."

"Kaikki ihmiset ovat yksinäisiä Toisilla on kuitenkin niin paljon ihmisiä ympärillään, että he eivät ehdi huomata sitä."

"Kun menet avioon, rakasta miestäsi Häiden jälkeen tutki häntä Jos hän on salaperäinen, luota häneen Jos hän on surullinen, tee hänet iloiseksi Kun hän on puhelias, kuuntele Jos hän on riitaisalla tuulella, älä ole huomaavinasi Jos hän on mustasukkainen, paranna hänet Jos hän ei ole kiinnostunut huvituksista, käytä houkuttimia Jos hän on seurallinen, ole hänen kumppaninsa Anna hänelle suukko kun hän ansaitsee Anna hänen tuntea, että ymmärrät häntä täysin Mutta älä koskaan anna hänen huomata, että johdat ja manipuloit häntä Herbert Spaugh."

Riimisanakirja

huomata rimmaa näiden kanssa:

omata, zoomata, kromata

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

huomaavaisesti, huomaavaisuus, huomassa, huomata, huomattava, huomattavasti

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Mistä aalon suhtautumisen suteen voi huomata ?


Ehdota määritelmää