toivottaa

verbi

  1. Esittää toivomus, että joku saisi osakseen jotakin (tav. hyvää).
    Esimerkiksi: Toivottaa jollekulle onnea, pikaista paranemista. Toivottaa rauhallista joulua. Toivottaa [= sanoa] hyvää huomenta. Toivottaa [= lausua] joku tervetulleeksi. Toivottaa [= manata] joku niin pitkälle kuin pippuri kasvaa.

Katso myös: toivotella, tervetullut, toivoa, joulurauha, terveys

Taivutus

1. inf. toivottaa, akt. ind. prees., yks. 1. toivotan, akt. ind. imperf., yks. 3. toivotti, akt. kond. prees., yks. 3. toivottaisi, monikossa: akt. imperat. prees., yks. 3. toivottakoon, monikossa: akt. 2. partis. toivottanut, monikossa: pass. imperf. toivotettiin.

Synonyymisanakirja

toivottaa

  1. jättää, lausua.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti bid, wish
ranska dire, exprimer, souhaiter
italia augurare
romania ura
ruotsi tillönska

Sitaatit

  • "Hyvät katsojat, on jäähyväisten aika. Tämä oli melkein 40 vuotta kestäneen tv-uutisurani viimeinen lähetys. On ollut etuoikeus saada palvella Suomen kansaa hyvässä Yleisradiossa, hyvien työtovereiden kanssa. Haluan kiittää heitä, ja ennenkaikkea teitä hyvät katsojat, näistä yhteisistä vuosista ja toivottaa kaikkea hyvää. Tekijät vaihtuvat, mutta työ jatkuu. Uutisia tänään vielä kello 21.50 ja 23.25. Eli, tv-uutisten puolesta näkemiin!" "

  • "Hyvä yleisö! Koska minulle ei makseta täällä sitä, mitä minulle luvattiin, haluan toivottaa kaikille oikein hyvää kesän jatkoa. Minä lähdenkin tästä Helsinkiin. (1970-luvulla järjestysmies tarjosi Vainiolle ennen keikkaa alkoholia ja ilmoitti sen jälkeen, että Vainio oli kännissä eikä saisi siksi keikasta täyttä korvausta. Yleisö raivostui, ja lopulta hän sai täyden korvauksen ja esiintyi.)"

Riimisanakirja

toivottaa rimmaa näiden kanssa:

voivottaa, valvottaa, ulvottaa, arvottaa, turvottaa, kuvottaa

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

toivorikas, toivotella, toivoton, toivottaa, toivottava, toivottavasti

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

En s immäisenä toivottaa tervetulleek s i ?
Miten lyhennetään toivottaa ?
Mikä toivottaa tervetulleksi ?
Mitä tarkoittaa toivottaa aikaa ?


Ehdota määritelmää