todeta

verbi

/ˈtodetɑ(ʔ)/

 1. Havaita, huomata, panna merkille

 2. saada selville.
  Esimerkiksi: Todeta kokouksen päätösvaltaisuus. Kasvain todettiin pahanlaatuiseksi. Tileissä todetut vajaukset. Todeta jonkun henkilöys tunnistaa, identifioida joku.

 3. sanoa, lausua, mainita

 4. esittää toteamuksena.
  Esimerkiksi: Puhuja totesi, että - -. Toteaisin vielä pari seikkaa.

Katso myös: sertifioida, falsifioida, valekuolema, noteerata, tulkki

Taivutus

1. inf. todeta, akt. ind. prees., yks. 1. totean, akt. ind. imperf., yks. 3. totesi, akt. kond. prees., yks. 3. toteaisi toteisi, monikossa: akt. imperat. prees., yks. 3. todetkoon, monikossa: akt. 2. partis. todennut, monikossa: pass. imperf. todettiin.

Synonyymisanakirja

todeta

 1. lausua, sanoa, määrittää, havaita, varmistaa, antaa ratkaisu.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti find
find out
bring in
posit, put forward
ranska déclarer
saksa erklären
kreikka δηλώνω
unkari kijelent, megállapít
italia dichiarare
latina eloquor, dico
romania declara
venäjä утвержда́ть impf, утверди́тьf, заявля́ть impf, заяви́тьf, констати́ровать impff
ruotsi påstå

Sitaatit

 • "Me emme ole sillä tavalla uhattuna että tarvitsisimme uusia ratkaisuja tässä suhteessa. Minusta on syytä todeta että tälläisiäkin ajatuksia esiintyy, mutta minä en niitä jaa." "

 • "Pimeän pohjolan verohelvetissä pidetään huolta kansallisella pahoinvointipolitiikalla siitä, että ne kansalaiset jotka eivät kuole sydän- ja verisuonitauteihin, tekevätkin masentuneisuuttaan itsemurhan. Suomalainen huippu-urheilu meni ajat sitten virtsanäytteen mukana vessanpönttöön, ja Nokian innovatiivisuus lopahti heti kun Samsungin pikku-, pikku-, korealaiskätöset pääsivät kilpailuasialle. Maassamme Valtaa pitää vasemmisto, vaikka kansasta on porvarillinen enemmistö. Eihän siitä voi muuta todeta kuin että täällä Suomessa vielä kansakin on helvetin tyhmää."

 • "Ed. Heidi Hautala puhui poliisien valtuuksien lisäämisestä kielteisessä merkityksessä. Haluan tässäkin yhteydessä todeta, että on onni, että poliisille on viime vuosina ja vuosikymmeninä annettu eräitä tärkeitä lisävaltuuksia, kuten puhelinten kuunteluoikeus ja teletunnistetietojen saantioikeus eräiden törkeiden rikosten selvittämisessä. Lukuisat törkeät huumausainerikokset, lukuisat törkeät surmat, murhat, tapot, olisivat jääneet selvittämättä ilman näitä poliisivaltuuksia."

 • "Ehkä en nyt ollut hirveän hämmästynyt siitä maanantaisesta ohjelmasta huomioiden, että kuuluisa pääkaupunkiseudun suurin lehti nimesi minut "vuoden mokaajaksi". Ehkä se nyt ei ollut hirveän suuri hämmästelyn aihe. Toisaalta voin todeta, että minä en usko edelleenkään kansan tuomioistuimeen. Tämän ideologisen perustan olen jo kauan sitten itselleni määritellyt. "

 • "Hannes: "Ja samaan syssyyn voidaan todeta ensimmäisenä puolueena Suomessa että Lauri Tähkä on hanurista."

Riimisanakirja

todeta rimmaa näiden kanssa:

paeta, saeta, taeta, beeta, theeta, feta, kangeta, langeta, paheta

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

todentua, todesta, todesti, todeta, todistaa, todistaja


Ehdota määritelmää

Keskustelu