olettaa

verbi

/ˈoletːɑː(ʔ)/

 1. Pitää tai esittää jotakin todennäköisenä, pitää hyvin luultavana, pitää selvänä jotakin, päätellä, arvella, otaksua.
  Esimerkiksi: Oletetut kustannukset. Suomensukuisten kansojen oletettu alkukoti. Oletan sinun tietävän, että - -. Suvun oletetaan polveutuvan Saksasta. On syytä olettaa, että - -. Asia on aivan toisin kuin hän olettaa. Oletetaan [= esitetään olettamus] , että kulma a on suora.

 2. harvinainen, harvoin panna tai vaatia olemaan.
  Esimerkiksi: Ollaan niin kuin oletetaan.

Katso myös: postuloida, implikoida, päätellä, otaksua

Taivutus

1. inf. olettaa, akt. ind. prees., yks. 1. oletan, akt. ind. imperf., yks. 3. oletti, akt. kond. prees., yks. 3. olettaisi, akt. imperat. prees., yks. 3. olettakoon, akt. 2. partis. olettanut, pass. imperf. oletettiin.

Synonyymisanakirja

olettaa

 1. otaksua, pitää itsestään selvänä, pitää itsestäänselvyytenä, arvella, spekuloida, teoretisoida, teorioida, ottaa lähtökohdaksi, ennustaa, profetoida, arvioida, aavistaa, enteillä.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti anticipate
suppose
postulate
hypothecate, hypothesise
ranska présupposer, postuler, présumer, supposer, suspecter, imaginer
saksa erfordern, voraussetzen, postulieren, vermuten, mutmaßen, annehmen
latina praesupponeo, praesumo, spero, adscisco, pono, sumo, ascisco, adsumo, insumo
venäjä предполага́ть, постулировать, подозревать, предполага́ть impf, предположи́тьf, допуска́ть impf, допусти́тьf
ruotsi förutsätta, postulera, förmoda, gissa, anta
italia sostenere, ipotizzare, supporre, presupporre, ritenere, immaginare
puola przyjąć, przypuszczać impf, przypuścićf
romania presupune, prepune, a presupune
unkari feltesz

Sitaatit

 • "Mitä korkeammalle kiipeämme älykkyyden tikapuilla, mitä enemmän puhumme intellektuellien kanssa, sitä todennäköisemmin törmäämme sosialistisiin vakaumuksiin. Rationalisteilla on taipumus olla älykkäitä ja intellektuelleja; ja älykkäillä intellektuelleilla on taipumus olla sosialisteja (...) Ensihämmästys siitä havainnosta, että älykkäillä ihmisillä on taipumus olla sosialisteja vähenee kun ymmärtää, että älykkäillä ihmisillä on luonnollisesti taipumus yliarvostaa älykkyyttä ja olettaa, että sivilisaatiomme tarjoamien etujen ja mahdollisuuksien syy on tietoinen suunnittelu pikemmin kuin perinteisten sääntöjen noudattaminen. He olettavat, että voimme poistaa jäljellä olevat epätoivottavat piirteet entistäkin älykkäämmällä harkinnalla ja entistä paremmalla suunnittelulla ja toimiemme 'rationaalisella koordinoinnilla'." (The Fatal Conceit 1988, s. 53-54)."

 • "Kun typerys tekee jotain mitä häpeää, hän olettaa aina, että se on hänen velvollisuutensa."

 • "Miten voi olettaa naisen olevan onnellinen miehen kanssa, joka kohtelee häntä aivan kuin täysin luonnollista olentoa"

 • "Sundqvist jätti noutamatta Juha Vainio -sanoittajapalkinnon 1996, mutta toimitti seuraavan, 27. kesäkuuta 1996 Helsingissä päivätyn viestin: En tuntenut ihminen Juha Vainiota muuten kuin hänen tekstiensä ja tarinoidensa kautta. Junnun itsensä levyttämistä lauluteksteistä osaan kuitenkin useimmat ulkoa, joten sanaseppona ja tarinankertojana taidan olla hänelle suuremmassa kiitollisuudenvelassa kuin kellekään muulle. Uskallan olettaa, ettei Junnukaan tuntenut oloaan erityisen kotoisaksi julkisuudessa ja juorulehtien palstoilla, vaan teki mieluummin tarkkoja havaintoja sivustakatsojan silmin. Elämän ymmärtämiseen ja sen jäsentämiseen kun tarvitaan muutakin kuin julkisuutta ja juhlahumua! Olen huomannut itsessäni yhä enenevässä määrin Nestori Miikkulaisen luonteenpiirteitä ja jopa jääräpäisyyttä kaivatessani hiljaisuutta ja aikaa ajatella asioita. Toivon, ettei tällaista omissa oloissaan elelevää erakkoa pidettäisi moukkamaisena tai kiittämättömänä lurjuksena, sillä sellaiseksi en sentään tunnustaudu! Olen omalta kohdaltani kuitenkin varma, ettei elämä julkisuudessa ole ihmisen arvoista elämää, vaikka se laulun-aihetta antaisikin... "

 • "Gösta Sundqvist jätti noutamatta Juha Vainio -sanoittajapalkinnon 1996, mutta toimitti seuraavan, 27. kesäkuuta 1996 Helsingissä päivätyn viestin: En tuntenut ihminen Juha Vainiota muuten kuin hänen tekstiensä ja tarinoidensa kautta. Junnun itsensä levyttämistä lauluteksteistä osaan kuitenkin useimmat ulkoa, joten sanaseppona ja tarinankertojana taidan olla hänelle suuremmassa kiitollisuudenvelassa kuin kellekään muulle. Uskallan olettaa, ettei Junnukaan tuntenut oloaan erityisen kotoisaksi julkisuudessa ja juorulehtien palstoilla, vaan teki mieluummin tarkkoja havaintoja sivustakatsojan silmin. Elämän ymmärtämiseen ja sen jäsentämiseen kun tarvitaan muutakin kuin julkisuutta ja juhlahumua! Olen huomannut itsessäni yhä enenevässä määrin Nestori Miikkulaisen luonteenpiirteitä ja jopa jääräpäisyyttä kaivatessani hiljaisuutta ja aikaa ajatella asioita. "

Riimisanakirja

olettaa rimmaa näiden kanssa:

tallettaa, huolettaa, kuolettaa, tuulettaa

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

oleskeluryhmä, oleskelutila, oletettavasti, olettaa, olettamus, oletus

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Mikä on oikeinkirjoituksen tarkistus?TUOTTAJAN LOPPURAPORTTI  Kuvitteellisen sovelluksen esittelyv?