lavea

  1. Esimerkiksi: Laveat näköalat. Kuvakielessä, kuvallisesti, kielikuva:
    Esimerkiksi: Lavean tien kulkija (uskonnollisessa kielenkäytössä) maallinen, suruton ihminen. Lakipykälän lavea [= väljä] tulkinta. tavallisemmin: laaja

Sanan alkuperä

laveda < lave, katso laaja. Englanniksi wide

Katso myös: illabiaalinen, laventaa, avara, laaja

Taivutus

yks. nom. lavea, yks. gen. lavean, yks. part. laveaa laveata, yks. ill. laveaan, monikossa: mon. gen. laveiden laveitten laveain, monikossa: mon. part. laveita, monikossa: mon. ill. laveihin laveisiin.

Synonyymisanakirja

lavea

  1. hajanainen.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti diffuse
ranska diffus
saksa diffus
italia diffuso
ruotsi diffus

Sitaatit

  • "Jos tahdot hallita karjaasi, anna sille suuri ja lavea niitty laidunmaaksi.(Shunryu Suzuki Roshi)"

  • "Runoudessa niinkuin muissakin taiteissa, mutta olletikin näytelmärunoudessa, joka on kaiken runollisen taiteen latva ja kukkanen, tarvitaan väkevä äly (snille), lavea kokemus, syvä ihmistuntemus ja suuri taito kielen runollisten muotojen käyttämisessä. H:ra Kivellä ei ole yhtään näitä omaisuuksia isommassa määrässä, vaan useampaa niistä puuttuu hän kokonaan, jonka tähden ei olekaan kumma, ettei hänen teoksensa ole paremmin onnistunut. Lopuksi on meillä syytä muistuttaa, ettei runouden ala ole leikkiketo, jossa poikain on lupa heittää kuperkeikkaa ja kävellä puujaloilla, vaan se pyhä yrttitarha, jossa kansan hengelliset hedelmät kasvavat, ja jossa ulosvalitut tietäjät hellin käsin näiden kukkasia hoitavat. Näiden sen viljelijöiden joukkoon laskee runotar, tämän yrttitarhan haltia, vaan niitä luonnon lemmityitä, jotka hartaalla, nöyrällä ja puhtaalla mielellä peittäytyvät hänen palveluksellensa. Mutta väkisen sinne tungettelijat rankasee hän ylenkatseellansa, ja karkoittaa semmoiset iäti tarhansa seuduilta pois."

Riimisanakirja

lavea rimmaa näiden kanssa:

idea, liikeidea, tuoteidea, orkidea, juohea, karhea, urhea, kauhea, muhea, jouhea

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

lavasäteily, lavatanssi, lavaviljely, lavea, laveasanainen, laveasanaisesti


Ehdota määritelmää