kulttuuri

 1. Yhteisön tai koko ihmiskunnan henkisten ja aineellisten saavutusten kokonaisuus

 2. sivistys.
  Esimerkiksi: Henkinen kulttuuri. Alkukantainen kulttuuri. Länsimainen kulttuuri. Intiaanien, Kiinan kulttuuri. Nykyajan teknistynyt kulttuuri. Talonpoikaiskulttuuri. Eliittikulttuuri. Populaarikulttuuri. Paeta kulttuuria. Erikoismerkitys tieteistä ja taiteista.
  Esimerkiksi: Harrastaa kulttuuria.

 3. yksilön tai yhteisön henkisten tai ruumiillisten kykyjen kehittäminen tai kehittyneisyys, ajattelu- tai toimintatapojen kehittyneisyys, vakiintuneet toimintatavat.
  Esimerkiksi: Liikenne-, ravintola-, tapakulttuuri. Ruumiinkulttuuri. Suomalainen yrityskulttuuri.

 4. biologia, biologinen pieneliöiden tai solujen kasvattaminen tutkimusta varten

 5. pieneliöviljelmä, -kanta.

Katso myös: kulttuuri-ihminen, kulttuuri-itsehallinto, kulturelli, anglisti, vandalismi

Taivutus

yks. nom. kulttuuri, yks. gen. kulttuurin, yks. part. kulttuuria, yks. ill. kulttuuriin, mon. gen. kulttuurien kulttuureiden kulttuureitten, mon. part. kulttuureja kulttuureita, mon. ill. kulttuureihin.

Synonyymisanakirja

kulttuuri

 1. sivistys.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti culture
ranska culture (f), civilisation (f)
saksa Kultur (f), Zivilisation (f)
kreikka πολιτισμός (m), νοοτροπία (f), παράδοση (f)
unkari kultúra, civilizáció
italia cultura (f), civiltà (f)
latina cultūra (f)
puola kultura (f), cywilizacja (f)
romania cultură (f), civilizație (f)
venäjä культу́ра (f), цивилиза́ция (f)
ruotsi kultur, civilisation

Slangisanakirja

 • Bolshoi: Kulttuuritalo

 • Kultsa: Kulttuuritalo : Kultsal oli ennen parhaat jortsut.

 • Kulttis: Kulttuuritalo : Kulttiksella skulas rokkibänditki.

 • Sirppiliiteri: Kulttuuritalo : Kävin inttiaikoina joraamas Sirppiliiterissä.

 • sirppis: Kulttuuritalo

Sitaatit

 • "Maalarin ateljeen pitäisi olla laboratorio. Siellä ei apinoida, siellä keksitään." "

 • "Nykyajan moraali merkitsee aikakauden katsomusten omaksumista. Minun mielestäni kulttuuri-ihminen, joka syyllistyy aikansa mittapuiden hyväksymiseen, menettelee törkeän moraalittomasti."

 • "Anteeksi, minä olen ruotsalainen." "

 • "Tänään se, mitä lännessä kutsutaan venäläiseksi kirjallisuudeksi, ei ole mitään muuta kuin russofobiaa: sotaa Venäjän kansaa, venäläistä naista, venäläisiä lapsia, Venäjän kansan demokraattisesti valitsemia johtajia vastaan. Kaikenlaiset sorokinit, pelevinit, jerofejevit, politkovskajat ovat valtaisan mainoskampanjan ansiosta länsimaiden suurelle yleisölle venäläisen kirjallisuuden ainoa kuva, vaikka todellisuudessa heidän tekstinsä on vihaa ja sotaa Venäjän kansaa vastaan. Heidän avullaan voidaan levittää kiihkeää rienausta ja saastuttaa länsimaisen ihmisen sielu ajatuksella siitä, että Venäjä idea on puhdasta likaa ja pornografiaa. Tämä mainoskampanja toimii tehokkaasti kaikkialla maailmassa, ja maailman niin sanonut Venäjä-asiantuntijat on tehokkaasti värvätty sen agenteiksi."

 • "Pahoittelen syvästi ajattelemattomuuttani ja typeryyttäni kuvatessani jokusen muutaman sekunnin pätkän Donnerin Kuulustelusta YouTubeen"

 • "Helismaan satiirin kärki ei koskaan kohdistunut jätkään vaan herraan. Se helismaalainen hurtti meininki, se viehättää. (Hector vuonna 2009 saatuaan Reino Helismaa -palkinnon)"

 • "Ostimme tuolloin Turunmaan saaristosta vanhan torpan, jonka seinien tilkkeet olivat täynnä vuoden 1961 sanomalehtiä. Se oli minulle enne ja kehotus kirjoittaa romaani, joka alkaa vuodesta 1961. Olen itse syntynyt elokuussa 1961." "

 • "Jos meillä ei ole talouskasvua, miten me hoidamme sairaat, köyhät ja eläkeläiset. Se vaihtoehto, että meillä ei ole talouskasvua, on inhimillisesti kauhistuttava." "

 • "Minä tervehdin teitä jääkärit tervetulleiksi isänmaahan. Aikana, jolloin isänmaan kohtalo näytti mitä synkimmältä, uskoitte te nuoret sen tulevaisuuteen. Te uhrasitte kotinne, onnenne, kaikki, voidaksenne rakentaa onnettomalle maallemme suuren ja onnellisen tulevaisuuden. Ja teidän johtotähtenne ei ole johtanut teitä harhaan." "

 • "Meillä ei opeteta ihmissuhteissa olemista, vaan valtavan itsekästä tapaa olla. Rakkaus voisi olla oma oppiaine tai olla toisen aineen yhteydessä." "

Riimisanakirja

kulttuuri rimmaa näiden kanssa:

korkeakulttuuri, sekakulttuuri, inkakulttuuri, ruokakulttuuri, roskakulttuuri, alakulttuuri, tapakulttuuri, osakulttuuri, massakulttuuri

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

kultti, kulttielokuva, kulttikirja, kulttuuri, kulttuuri-ihminen, kulttuuri-itsehallinto

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Mikä on kulttuuri?

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Mikä kulttuuri on?
Mikä on kulttuuri?
Mitä on kulttuuri?
Mikä on Olduvain kulttuuri?
Mikä on kulttuuri ristiriita?
Minkälainen on Liettuan kulttuuri?
Mikä on kanadalainen kulttuuri?