harha-aistimus

  1. (psykologia) tavallisemmin: aistiharha

Katso myös: harha-askel, houre, aistimus, harha, perseptio

Taivutus

yks. nom. harha-aistimus, yks. gen. harha-aistimuksen, yks. part. harha-aistimusta, yks. ill. harha-aistimukseen, mon. gen. harha-aistimusten harha-aistimuksien, mon. part. harha-aistimuksia, mon. ill. harha-aistimuksiin.

Synonyymisanakirja

harha-aistimus

  1. aistiharha, hallusinaatio, näköharha, harhanäky, harhaisuus, psykoottinen uskomus.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti freak out
delusion
hallucination
ranska hallucination (f), illusion (f)
saksa Halluzination (f), Wahnvorstellung (f), Sinnestäuschung (f), Illusion (f)
kreikka παραίσθηση (f)
unkari hallucináció, érzékcsalódás
italia allucinazione
venäjä галлюцина́ция (f), иллю́зия (f), наважде́ние, глюк (m) qualifier slang
ruotsi hallucination

Sitaatit

  • "Todellisuus on vain harha, tosin se on sitkeä harha." "

  • "Syntymästä asti ihmiselle valehdellaan (Kätilöt: Onpa ruma vauva. Annetaan silti yhdeksän miinus, ei voi ainakaan meitä syyttää.) Tämä valhe on hyväksyttävä, koska ulkonäölle ei voi mitään. Kotona ihmetellään, miksei kukaan leiki sen kanssa. (Laakkosen äiti: Sä olet maailman kivoin poika.) Valhe, ei tietenkään ole. Elämä jatkuu ja tulee murrosikä. Usko alkaa jo horjua, mutta tsemppi jatkuu. Hän kusee joulujuhlissa boolimaljaan, syö liimaa ja varastelee. Murrosikäinen ruma finninaama kiinnostuu naisista ja yrittää väkisin. Kotona ihmetellään, miksi kaikki tytöt ovat huoria. (Laakkosen äiti: Ne ei vaan tunne sua kunnolla.) Valhe, mutta ostetaan. Usko horjuu lopullisesti. Viimeistään tässä vaiheessa elämään ilmestyy satunnainen onnistuminen, ihmisen pahin vihollinen. Kaunis tyttö jostakin syystä alkaa tykätä. Koulusta löytyy muutama samanlainen ja syntyy ystävyyssuhteita. Poika saa kesätöitä ja yhtä äkkiä hänellä on varaa mopoon. Mieti! Mopoon! Hän saattaa voittaa koulun pikajuoksukilpailun tai käy ilmi, että hänellä on luokan paras hemoglobiini. Satunnainen onnistuminen sekoittaa pään loppuelämäksi. Syntyy illuusio siitä, että elämässä kaikki on mahdollista. Syntyy harha. Syntyy Laakkonen. Mies, jolla on kovaa näyttöä. Avainpelaaja. Aloituskentällisen mies. Mies kaiken taustalla. Mies, joka ei tarvitse ystäviä, ei ymmärrä naisia ja jolla on luokan paras hemoglobiini. Hän pärjää aina. Mutta kun ei pärjää. Hän perustaa firman, joka tuottaa untuvatyynyjä Kanadasta. Ja itkee sitä, ettei tässä maassa saa yrittää. (Laakkonen: Tää maa on Albania, saatana!) Valhe. Albania on muualla. Miestä alkaa riivata. Ainoa pelastus on se, että joku tulee ja haukkuu pystyyn. Muuten ei tule herätystä. Työtoverit katoavat pikkujouluissa. Perhe katoaa mummolaan. Voittokulku on katki. Mies jää yksin ja riivaus vaan pahenee. (Laakkonen: Aaaaaaaaaaaargh!) (Repomies: Toi oli kamalinta scheissea, mitä oon koskaan kuullu. Ja nyt ulos, ettek pelaa sillä koneella. Se oli paskaa!)"

Riimisanakirja

harha-aistimus rimmaa näiden kanssa:

aistimus, väriaistimus, kuuloaistimus, tasapainoaistimus, tuntoaistimus, hajuaistimus, makuaistimus, kipuaistimus, näköaistimus

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

haravointi, hardware, harha, harha-aistimus, harha-askel, harhaan

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Optinen harha esimerkki?

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Miten aistimus syntyy?