erityinen

 1. Vartavastinen, nimenomainen

 2. eri, oma, spesiaalinen, spesifinen.
  Esimerkiksi: Tehtävää hoitaa erityinen virkamies. Erityinen osasto tupakoitsijoille. Tuli käymään ilman erityistä asiaa. Jonkun erityisellä luvalla. Erityistä tarkoitusta varten. Yleiset ja erityiset säännökset.

 3. luonteenomainen, tunnusomainen, -merkillinen, kuvaava, ominainen, tyypillinen, karakteristinen.
  Esimerkiksi: Hapen erityinen taipumus yhtyä muihin aineisiin.

 4. poikkeuksellinen, merkittävä, tärkeä.
  Esimerkiksi: Erityisen vaativa ammatti. Aivan erityinen merkitys on sillä, että - -. Erikoismerkitys kielteisissä yhteyksissä erikoismerkitys
  Esimerkiksi: Ei huomannut mitään erityistä. Ei tehnyt erityisempää vaikutusta. Vertaa: erikoinen

Katso myös: partikulaarinen , spesiaalinen , organelli , spesifinen

Taivutus

yks. nom. erityinen , yks. gen. erityisen , yks. part. erityistä , yks. ill. erityiseen , monikossa: mon. gen. erityisten erityisien , monikossa: mon. part. erityisiä , monikossa: mon. ill. erityisiin .

Synonyymisanakirja

erityinen

 1. poikkeuksellinen, erikoinen, ominainen, lajityypillinen.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti especial, particular
peculiar, special
puola oddzielny (m), wyjątkowy (m)
venäjä отде́льный, я́вный qualifier obvious, explicit, конкре́тный qualifieroncrete, специфи́ческий, осо́бенный, осо́бый, конкре́тный, специа́льный
kreikka συγκεκριμένος, ειδικός, εξειδικευμένος, ειδικός (m), ιδιαίτερος (m)
latina specialis (m) (f)
romania specific
ranska particulier
saksa speziell, Spezial-, Sonder-, bestimmt, Lieblings-
unkari különleges
italia speciale
ruotsi speciell

Sitaatit

 • "Rakkaus on erityinen sana ja käytän sitä vain, kun tarkoitan sitä. Jos sitä sanoo liian paljon, se menettää merkityksensä."

 • "Nykyään televisioon pitää asentaa erityinen siru, jos haluaa estää lapsia katsomasta tiettyjä ohjelmia. Kun minä olin nuori, sellaisia ei tarvittu. Meillä oli äiti, ja se riitti"."

 • "Välttäkäämme nyt edellä kuvattuja vainoharhaisia kuvitelmia meikäläisen mielipidekirjoittajan suurellisista suhteista, vaikka lausunkin nyt suuret onnittelut Venäjän ulkomaantiedustelulle SVR ( ) tämän 90-juhlavuoden kunniaksi! Suomalaisena isänmaani ystävänä voin lausua riemullisesti kunnioitukseni Venäjän ulkomaantiedustelulle, jolla on ollut kaikki nämä vuosikymmenet erityinen rooli Venäjän turvallisuuden puolustamisessa ja maan etujen ajamisessa. Niin paljon kuin annankin arvoa Venäjän sisäasiainministeriön joukoille ja turvallisuuspalvelulle FSB, vielä enemmän pidän Venäjän ulkomaantiedustelua perusteltuna ja tärkeänä, kun on kyseessä sentään suurvalta. Kyse ei ole siitä, etten rakastaisi oman maani ja kansani menestystä Suomessa, vaan siitä, että Georgian, Puolan ja Baltian alueelta pahan akseli tahtoisi päästä syntyneeksi myös Suomeen saakka. Aluksi kyse on mielipideilmaston väärentämisestä Venäjä-vihamieliseksi moninaisen suhdeverkoston avulla. Myöhemmin muistakin liitoksista. Se ei ole mitenkään Suomelle eduksi."

Riimisanakirja

erityinen rimmaa näiden kanssa:

yksityinen , -syntyinen , samasyntyinen , siemensyntyinen , ulkosyntyinen , aivosyntyinen , vierassyntyinen , suomalaissyntyinen , ruotsalaissyntyinen

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

erittäin , erittäinkin , erittää , erityinen , erityis- , erityisasema

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Vastakohta sanalle erityinen ?

Keskustelu

synonyymit: Iv nimetön 17.5.2020