apartheid

 1. (taivutus: apartheidi/a, -lla ja niin edelleen) Etelä-Afrikan tasavallassa harjoitettava rotuerottelu.

Katso myös: rotuerottelu

Taivutus

yks. nom. apartheid, yks. gen. apartheidin, yks. part. apartheidia, yks. ill. apartheidiin, mon. gen. apartheidien, mon. part. apartheideja, mon. ill. apartheideihin.

Synonyymisanakirja

apartheid

 1. rotuerottelupolitiikka, rotuerottelu.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti

rotuerottelupolitiikka, rotuerottelu, apartheid

puhekieltä The discriminatory policy of racial separation used by South Africa from 1948 to 1990.
1994, Nelson Mandela, Long Walk to Freedom, Abacus 2010, pages 127-8:
The premise of apartheid was that whites were superior to Africans, Coloureds and Indians, and the function of it was to entrench white supremacy forever.
puhekieltä Any similar policy of racial separation/segregation and discrimination.
1963, Justice William O. Douglas, concurring, Lombard v. Louisiana (373 U.S. 267):
When the doors of a business are open to the public, they must be open to all regardless of race if apartheid is not to become engrained in our public (..).
puhekieltä A policy or situation of segregation based on some specified attribute.
2008, Peter Hewitt, Kenya Cowboy: A Police Officers Account of the Mau Mau Emergency'' (ISBN 1920143238), page 64:
Fifteen minutes drive to the Brown Trout was guaranteed to satisfy my appetite because there, as with other clubs and hotel bars, a form of sex apartheid was practised. The males assembled in the region of the bar and the opposite gender either sat discreetly detached or strayed outside to gossip gaily among themselves.
2009, Moorthy Muthuswamy, Defeating Political Islam: The New Cold War (ISBN 1615921389), page 120:
In these annual reports, the religious apartheid practices in India are not mentioned at all.
(seemoreCites)
To impose a policy of segregation of groups of people, especially one based on race.
(quote-book)
(l)
the state of being separate; separateness
a characteristic that sets something or someone apart
the policy of racial separation used in South Africa from 1948 to 1990; apartheid
puhekieltä any similar policy of racial separation
*2007 December 13, "Prins Claus en de NCO", Andere Tijden, VPRO.
In januari 1972 komt een subsidieaanvraag binnen van het Angola Comité voor een boycotactie van koffie afkomstig uit Angola. Het land is in die tijd een provincie van Portugal, dat hardnekkig weigert de voormalige kolonie op te geven. De actie is tegen kolonialisme, rassendiscriminatie en apartheid.
puhekieltä (l) (gloss)
(l) (gloss)
ranska apartheid (m)
saksa Apartheid (f)
kreikka απαρτχάιντ, φυλετικός διαχωρισμός (m)
unkari apartheid
italia apartheid (m)
venäjä апартеи́д (m) = apartɛíd
ruotsi apartheid

Sitaatit

 • "Toimittaja Leena Hietanen on aivan oikein sanonut, että Viron miehitysmyytti on kiihotusta kansanryhmää vastaan. Puhuminen Viron neuvostomiehityksestä pitäisi myös kriminalisoida. Tuollaisen puheen tarkoitus on vain venäläisten nöyryyttäminen ja loukkaaminen. Suomessa se on selvästi kiihotusta kansanryhmää vastaan."

 • "Viron apartheid-hallintoalue on eräänlainen kokeilu. Suomalaisille se oli tärkeä kokeilu siksi, että sen avulla voitiin testata venäläisten oikeuksien rajoittamista ja internointia mahdollista Karjalan palautusta silmällä pitäen. Amerikkalaisille se on erinomainen tilaisuus suunnitella sotilastukikohtaa suoralle Venäjän-vastaiselle hyökkäykselle ja havainnoida hyökkäysvalmistelujen aiheuttamia ongelmia. Siksi Viroon on yleensä sijoitettu Yhdysvaltain erikoispalvelun CIA:n agentteja korkeimmille palleille, kuten presidentiksi ja aikanaan myös puolustusvoimien komentajaksi. He ovat kyllä valtion palveluksessa."

 • "Tosiasiassa mielenosoituksen aiheena oli se, että Viro käyttää historiaa aseena venäläisiä vastaan. Tätä samaa perinnettä Viron tasavallan asiamies ja valtuutettu apartheid-professori Zetterberg jatkoi haastattelussaan, jonka sisältö oli tyylipuhdasta fasismia alusta loppuun. Pisteet Zetterbergille siitä, että hän jätti armeliaasti mainitsematta missä yliopistossa hän muka on professori."

 • "Viron nykyisellä kansallissosialistisella apartheid-hallinnolla ei ole tulevaisuutta. Siksi Viro ja virolaiset pitää vapauttaa kansallissosialistisista vallanpitäjistään liittämällä Viro Suomeen."

 • "Juuri tästä syystä ainakaan Suomen antifasistinen komitea ei osoita mieltä Ukrainan eikä varsinkaan "Viron suurlähetystöä" vastaan, koska kyseinen rakennus de facto ei ole suurlähetystö. Nykyinen "tasavallaksi" itseään kutsuva Viron apartheid-hallinto on sitä paitsi ottanut kyseisen talon laittomasti haltuunsa. Suomi ei ole milloinkaan tunnustanut Viron ns. uudelleenitsenäistymistä. Rakennus pitäisikin viipymättä palauttaa lailliselle omistajalleen."

 • "Viron vastuulliset johtajat (eritoten Ilves, Ansip, Pihl, Laar) on vietävä Haagin kansainvälisen rikostuomioistuimeen syytettynä apartheid-rikoksesta. Samalla voitaisiin tuomita Viron ja Latvian apartheidia tukeneet vastuulliset suomalaiset poliitikot, kuten Tarja Halonen (Viron apartheidin kummitäti), Max Jakobson (kummisetä) yms. Viron johto on luonut järjestelmän, jossa venäläisiä ja toisinajattelijoita sorretaan ja vainotaaan systemaattisesti. Toisinajattelijoita laitetaan vankilaan, heitä piinataan kotietsinnöillä, Viron suojelupoliisi eli Kapo uhkailee ja vainoaa, apartheid-kriitikot laitetaan maahantulokieltoon jne. Kaksi vuotta sitten Viron poliisi järjesti laajat väkivaltaiset sortotoimenpiteet venäläisiä vastaan. Todistajien mukaan virolaiset poliisit myötävaikuttivat venäläisen nuorukaisen Dmitri Ganinin murhaan. Viron poliisi kieltäytyy tutkimasta asiaa. Viron valtion johto palvoo natseja. Näin eräs virolainen kirjoitti minulle äsken: Viroa voisi kutsua pelon valtakunnaksi."

 • "Viro voidaan liittää Suomeen sen jälkeen, kun asiasta on päätetty molemmissa maissa kansanäänestyksellä. Tämän jälkeen Virolle annetaan Suomen yhteydessä autonomia kuten Ahvenanmaalle. Näin Viro muuttuu Venäjälle vihamielisestä ja koko Pohjois-Euroopalle hengenvaarallisesta kansallissosialistisesta apartheid-alueesta osaksi puoleetonta, suvaitsevaista ja Venäjälle ystävällismielistä Suomea."

 • "Safkalle tämän tapauksen tekee tärkeäksi se, että se joka käänteessään muistuttaa meidän teemoistamme. Suomalainen russofobia kumpuaa Suomen tuesta Viron apartheidille. Ne ovat saman kolikon kääntöpuolet. Vironvenäläinen Rimma on tämän virolaisen etnisen puhdistuksen näyte, miten Virosta kammetaan vähemmistöä ulos maasta. Usein näille ihmisille avioliitto ulkomailla on matkalippu tulevaisuuteen. Päästäkseen Virosta pois nämä naiset ovat usein valmiita menemään naimisiin itseään parikymmentä vuotta vanhemman miehen kanssa. Isän motiivit tässä taistelussa ovat minulle hämärät. Hän on isoisän iässä ja voisi toteuttaa luontevasti lapsirakkauttaan varmastikin myös omien lastenlastensa parissa. On tietenkin loukkaavaa, jos tuntee tulleensa hyväksi käytetyksi rakkaudessa. Minusta on luonnollista, jos äidillä on symbioottinen suhde tuon ikäiseen lapseen, mutta isän kohdalla se ihmetyttää."

 • "Ainoa todellinen päätös, jonka EU-parlamentti on tehnyt, oli totalitarismin rikosten tuomitseminen. Se, että siinä rinnastettiin kommunismi ja fasismi, oli hirvein päätös, mitä EU-parlamentissa on tehty. Ja sosialistien tuella. Sillä päätöksellä legitimoitiin Viron ja Latvian apartheid. Tässä EU-parlamentaarikot tekivät historiaa. Ne aloittivat kylmän sodan EU:n sisällä."

 • "Ei Lipposella ole sen ruusuisempaa kohtaloa luvassa. Hänen paikkansa on Haagissa ICC:ssä (International Criminal Court) syytteessä osallisuudesta Viron ja Latvian apartheid-rikoksiin."

Läheisiä sanoja

apajapaikka, aparaatti, apartamento, apartheid, apartheidpolitiikka, apassi