yltää

verbi

/ˈyltæː(ʔ)/

  1. (imperfekti: yllin tai ylsin, ylti tai ylsi ja niin edelleen) pystyä pituutensa tai muu, tai muuta mittojensa puolesta koskettamaan johonkin, tarttumaan johonkin tms.

  2. ylettää, ylettyä, ulottua.
    Esimerkiksi: Yltää johonkin kädellä, kepillä. Ylsi uunin päälle kurkottamalla. Yllätkö jalallasi pohjaan? Kädet eivät yltäneet rungon ympäri. Yltäisitkö antamaan sokeriastian? Pojan pää ylti, ylsi jo isän olkaan. Vesi yltää puoleen sääreen. Helmat ylsivät, yltivät maahan asti. Nuoli ei yltänyt [= lentänyt] maalitauluun asti. Kuvakielessä, kuvallisesti, kielikuva:
    Esimerkiksi: Hallitsijan valta ylsi kaikille yhteiskunnan aloille. Yltää voittoon. Kaukaiset tähdet, joihin ei katse yllä.

  3. ajallisesta jatkuvuudesta tavallisemmin: ulottua

Katso myös: ulettua, ulottua, työsuoritus, ulottuvilta, ulottuville

Taivutus

1. inf. yltää, akt. ind. prees., yks. 1. yllän, akt. ind. imperf., yks. 3. ylti ylsi, akt. kond. prees., yks. 3. yltäisi, akt. imperat. prees., yks. 3. yltäköön, akt. 2. partis. yltänyt, pass. imperf. yllettiin.

Synonyymisanakirja

yltää

  1. ulottua, koskettaa, osua, ulottaa, ylettyä.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti extend to
saksa gehen, verlaufen
venäjä простираться impf, тяну́ться impf

Esimerkit

"Mutta kun illalla äiti Kiljusen piti ottaa puku yltään, niin se ei lähtenytkään."

"Senvuoksi isoisä - milloin suinkin oli mahdollista olla esiintymättä kenraalin virkapuvussa - heitti sen yltään ja käytti sellaista siviilipukua, joka mahdollisimman vähän erotti hänet tavallisesta keskitason ihmisestä, jopa käsi- ja ulkotyöläisestä."

"- Mitä ihminen yksin voi? Mitä yksilö saa aikaan, olivatpa hänen ajatuksensa ja mielipiteensä kuinka jalot tahansa? Eikö hän ole niinkuin kaarnanpalanen, jota valtameren aallot heittelevät? Ja mitä maailma hyötyy hänestä ja hänen uhrautuvaisuudestaan, vaikka hän riisuisi yltään viimeisen paitansa antaakseen sen lähimmäiselleen? Mitä me hänen köyhyydestään ja voimattomuudestaan? Rikkaita me tahdomme olla! Niin, veljet, tämän maailman ihanat aarteet me tahdomme omistaa, luonnon runsaat antimet ovat meidän, me tahdomme päästä omaamme käsiksi! Köyhyys on häpeä! Köyhyys on Rikos! - Ja mistä johtuu, että ne jotka omin käsin ja hikiotsalla nostavat kullan maan uumenista..."

Riimisanakirja

yltää rimmaa näiden kanssa:

edeltää, viheltää, äheltää, säheltää, kieltää, mieltää, mökeltää, imeltää, temmeltää, kimmeltää

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

yltäkylläinen, yltäkylläisesti, yltäkylläisyys, yltää, ylväs, ylväsryhtinen