vasemmisto

 1. Sosialismia tai kommunismia kannattavat poliittiset ryhmittymät

 2. myös vastaavista ryhmittymistä puolueiden tms. sisällä.
  Esimerkiksi: Oikeisto, keskusta ja vasemmisto eduskunnassa. Äärivasemmisto. Puolueen vasemmistoon lukeutuva kansanedustaja.

Katso myös: äärimmäinen , sosialistinen , puolue , hallitus , vasen

Taivutus

yks. nom. vasemmisto , yks. gen. vasemmiston , yks. part. vasemmistoa , yks. ill. vasemmistoon , monikossa: mon. gen. vasemmistojen , monikossa: mon. part. vasemmistoja , monikossa: mon. ill. vasemmistoihin .

Synonyymisanakirja

vasemmisto

 1. ryhmäkunta, koulukunta.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti left, left wing
ranska gauche (f)
saksa Linke (f)
kreikka αριστερά (f)
unkari baloldal
italia sinistra (f)
puola lewica (f)
romania stângă (f)
venäjä ле́вый
ruotsi vänster, vänstern

Slangisanakirja

 • vasuri: vasemmisto(liitto)lainen

Sitaatit

 • "Pimeän pohjolan verohelvetissä pidetään huolta kansallisella pahoinvointipolitiikalla siitä, että ne kansalaiset jotka eivät kuole sydän- ja verisuonitauteihin, tekevätkin masentuneisuuttaan itsemurhan. Suomalainen huippu-urheilu meni ajat sitten virtsanäytteen mukana vessanpönttöön, ja Nokian innovatiivisuus lopahti heti kun Samsungin pikku-, pikku-, korealaiskätöset pääsivät kilpailuasialle. Maassamme Valtaa pitää vasemmisto, vaikka kansasta on porvarillinen enemmistö. Eihän siitä voi muuta todeta kuin että täällä Suomessa vielä kansakin on helvetin tyhmää."

 • "Viron valinnoista vuosina 1939-40 täytyisi muistaa, että Viro valitsi voittajan ja oikeuden valitessaan Neuvostoliiton, kun Suomi valitsi rikollisuuden ja Natsi-Saksan. Suomessa tämä näkökulma halutaan unohtaa. Suomalaisen vasemmiston epäonnistumista kuvaa se, ettei se ole onnistunut puolustamaan Neuvostoliiton merkitystä Viron historiassa. vasemmisto ei ole myöskään onnistunut puolustamaan YYA:n ja Neuvostoliiton merkitystä Suomen historiassa 1960-ja 70-luvuilla. Tuo edistyksen aikakausi oli suomalaisen yhteiskunnan denatsifikaatiota ja demokratisoitumista. Tällä hetkellä Suomessa pyritään vain mitätöimään kaikki se yhteiskunnallinen edistys, jota 1960- ja 70-luku edustivat." "

 • "Suhde Neuvostoliittoon ja erityisesti neuvostopanssareihin on vaikea aihe. Suomessa on vielä ihmisiä, jotka muistavat Tali-Ihantalan taistelut. Heille neuvostopanssareissa ei ole mitään positiivista. Minä taas puolustan niitä siksi, että Euroopassa vasemmisto ei olisi koskaan voinut viedä läpi sitä yhteiskunnallista edistystä 1960-70-luvuilla ilman Neuvostoliiton mahtiasemaa maailmassa. Neuvostoliitto oli utopia, joka toteutui ruotsalaisessa hyvinvointivaltiossa. Neuvostoliiton ihanteita toteutti ruotsalainen vasemmisto. Ruotsalaisen oikeiston piti hiljaisena ne kuuluisat neuvostopanssarit. Sama pätee muihinkin Euroopan valtioihin, joissa sosialistit olivat vallalla 1960- ja 70-luvuilla. Safkan suhdetta Neuvostoliittoon selittänee parhaiten se, että ihailemme sitä 1900-luvun yhteiskunnallista edistystä, mikä alkoi Venäjän Lokakuun vallankumouksesta 1917. Se sanotaan manifestissamme siten, että Safka ei halua mitätöidä kansainvälisen työväenliikkeen saavutuksia ja kumota 1900-luvun yhteiskunnallista edistystä."

 • "vasemmisto on ollut aneeminen, kyvytön historian ja politiikan ajanmukaiseen keskusteluun, mutta nyt vihdoin on uusi polvi nostanut päänsä esille. Nyt vihdoin suomalaiseen keskusteluun on tullut uudestaan raikas tuulahdus, jonka jälkeen ei enää ole pakko alistua oikeistopropagandaan. Nyt on taas Suomen koko kansalla lupa hengittää vapautuneesti! Bäckman ja Hietanen vapauttivat viimeistään tällä esiintymisellä hiljaiseksi alistetun väestömme täysiarvoisiksi."

 • "Minua tai Wikileaksia ei voi sijoittaa klassiselle vasemmistooikeisto -akselille. Olemme täysin neutraaleja. Meitä kiinnostaa vain välittämiemme tiedostojen aitous ja niiden tuominen kaikkien saataville." "

Riimisanakirja

vasemmisto rimmaa näiden kanssa:

tammisto , äärivasemmisto , parhaimmisto

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

vasemmalle , vasemmalta , vasemmanpuoleinen , vasemmisto , vasemmistodiktatuuri , vasemmistoenemmistö

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Onko vasemmisto hallituksessa ?
Onko vasemmisto oppositiossa ?