puolue

[ˈpuɔlu.e̞ˣ]

 1. Tiettyjä politiikka, poliittinen katsomuksia kannattava ja tiettyjä taloudellisia, sosiaalisia ynnä muu sellainen, ynnä muuta sellaista pyrkimyksiä ajava valtakunnallinen järjestö.
  Esimerkiksi: Porvarilliset puolueet. Puolueen johto, jäsenet, kannattajat, äänestäjät. Oikeisto-, vasemmisto-, keskustapuolue. Työväenpuolue. Hallitus-, oppositiopuolue. Liittyä puolueeseen. Äänesti aina samaa puoluetta. Kuvakielessä, kuvallisesti, kielikuva:
  Esimerkiksi: Nukkuvien puolue

 2. muunlaisesta (vars. jotakin kannattavasta) ryhmittymästä

 3. myös erilainen peleissä tai leikeissä kilpailevasta joukkueesta.
  Esimerkiksi: Työpaikalla syntyy helposti erilaisia puolueita. Katso: nukkua

Katso myös: puolue-elin, puolue-elämä, nuorsuomalainen, politisoida, jakobiitti

Taivutus

yks. nom. puolue, yks. gen. puolueen, yks. part. puoluetta, yks. ill. puolueeseen, mon. gen. puolueiden puolueitten, mon. part. puolueita, mon. ill. puolueisiin puolueihin.

Synonyymisanakirja

puolue

 1. poliittinen puolue.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti party
ranska parti politique, parti (m)
saksa politische Partei (f), Partei (f)
kreikka πολιτικό κόμμα, qualifierolloquial κόμμα
unkari párt
italia partito
puola partia (f)
romania partide politice-p, partid politic, partid
venäjä полити́ческая па́ртия (f), па́ртия (f)
ruotsi politiskt parti, parti

Sitaatit

 • "Me olimme Paavo Lipposen kanssa todella hyvät kaverit, eikä pääministerin ja puhemiehen välillä ollut mitään ristiriitaa." - Riitta Uosukainen Tuomo Yli-Huttulan kirjassa Puolivallaton puolue (Otava, 2006)."

 • "En ole konservatiivi.", "En ymmärrä lokeroinnin tarvetta. Olen liberaali. Kaikki mielipiteeni ovat liberaaleja. Kieltämättä omassa ryhmässäni se tuntuu oudolta." "USA:ssa olisin demokraatti, Saksassa olisin kusessa. puolue ja mielipiteet eivät ole automaatio. Moni ajattelee, että kun on oikeistopuolueessa, niin arvomaailma on automaattisesti koti, uskonto ja isänmaa." (Suomen Kuvalehti 1/2005, s. 51)"

 • "No niin, nyt pääsemme näkemään Pablon saamaa tekstiviestiä. Huikean mielenkiintoista. (kamera zoomaa kännykkään, missä lukee Victoria ZP)...Juu juu, Victoriako siellä ilmoittelee jotain koodeja tai vastaavaa...hei hei, hetkinen ystävät...tänäänhän on ollut Espanjassa kunnallisvaalit, joten...Victoriahan toki on myös naisen nimi, mutta tarkoittaa espanjaksi myös ´voittoa´, ja vaaleihinhan ennakkosuosikkina lähti pääministeri Zapateron puolue, joten Zapatero on voittanut ilmeisesti vaalit!!! Ai ai ai....mikä Columbo!! Tehtävä ratkaistu! Pahoittelen, mutta nyt olen ensimmäistä kertaa ihan pikkasen ylpeä itsestäni."

 • "Täs on Mauriiii on totuuden aika! Ha-ha-ha-ha-haa! Yksi puolue, yksi linja joutavat paperit nykeen! Ha-ha-ha! Nyt on vahvan Keskustan aika! Ha-ha-ha-ha-haa! Nuoleskelevat komprision hevan hiiteen! Seppoo, Annelii odottakaa! Meillä on asioita hoidettavana! Ha-ha-ha-ha-haa! Anneli, Seppo, nyt puhutaan Keskustan tulevaisuudesta. Seis! Hei! Seppoo! Annelii! Kaapaisii, setä odottaa teitä täälle. (Mauri palaa loppuun)"

 • "Toki. Mutta minä en usko että, Tarja vihaa minua sen takia kuka olen Hän vihaa minua edustavani puolue eli hän vihaa minua sen takia mitä te kaikki olette (Halonen vastaan Jäätteenmäki)"

 • "Ihmettelen, miksi Stubb väittää, että Suomen Nato-jäsenyys ei muuttaisi mitään. KokoomuSS on Suomen epäisänmaallisin puolue, koska se lietsoo Nato-kiimaa."

 • "Ihmettelen Kokoomus-puoluetta. Vielä 50-luvulla se oli sivistyneistön puolue, jossa kuunneltiin professoreita ja siellä oli vahva maataloussiipi. Nyt se ei ole edes konservatiivinen puolue, vaan pelkkä liikemiesten pelinappula."

 • "Olisi pitänyt nojata umpivennamolaiseen ajatteluun ja tukea sitä sokeasti niin, että vain hän itse on näkyvillä ja kenttä ei ole mitään. Soinilla on slogan tämä on mun puolue ja se näkyy kaikessa." "

 • "Tapsa: "Tänään Ihmisten puolue on päättänyt seuraavaa:..."

 • "SDP, Keskusta ja Kokoomus ovat yksi ja sama puolue, Vasemmistoliitto kuolee vanhuuteen, Vihreät ovat ärsyttäviä, Perussuomalaiset sekavia, kristilliset rasittavia ja RKP on politiikan strömsö."

Riimisanakirja

puolue rimmaa näiden kanssa:

valtionhoitajapuolue, valtapuolue, keskustapuolue, keskipuolue, reformipuolue, agraaripuolue, porvaripuolue, kaaderipuolue, protestipuolue

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

puoltaja, puolto, puoltolause, puolue, puolue-elin, puolue-elämä

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Mikä onpopulistinen puolue?
Suomen suurin puolue?
Mikä on populistinen puolue?
Mitä tarkoittaa populistinen puolue?
Mikä on nicaraguan kommunistinen puolue, pääsihteeri?
Mikä rimmaa sanan puolue kanssa?
Onko tarkastuslautakunta täysin salainen? Saako oma puolue tietää sen päätöksistä?