vähäinen

 1. ( Katso: myös erikseen) pieni

 2. vaatimaton, heikko, mitätön.
  Esimerkiksi: Vähäinen joukko. Maan vähäinen teollisuus. Vähäinen tuulenviri. Vähäinen rikkomus. Vähäinen paine, teho. Selvisi kolarista vähäisin vammoin. Vähäiset edellytykset tulla valituksi. Vähäinen syrjäkylä. Apu jäi vähäiseksi. Noin vähäisen asian takia. Ei vähäisintäkään aavistusta. Sakkeus - - oli varreltansa vähäinen Uusi testamentti (1992). Vähäisessä määrin vähän. Vähäistä myöhemmin.

Katso myös: pikku, olematon, alhainen, armopala, vibrato

Taivutus

yks. nom. vähäinen, yks. gen. vähäisen, yks. part. vähäistä, yks. ill. vähäiseen, mon. gen. vähäisten vähäisien, mon. part. vähäisiä, mon. ill. vähäisiin.

Synonyymisanakirja

vähäinen

 1. hyvin pieni, pieni, pikku, vähäpätöinen, vaatimaton, pien-, pienimuotoinen, suppea, taskukokoinen, junioriasteen, alempiarvoinen, alempitasoinen, alhainen, merkityksetön, toisarvoinen, alempi, ali-.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti minor
petty
remote
small
ranska sans importance, minuscule, insignifiant, léger, mineur
saksa unwichtig, winzig, diminutiv, geringfügig, leicht, gering, unbedeutend, wenig, schlank, schwach, klein
romania neimportant, diminutiv (m), diminutivă (f), minuscul, mărunt
venäjä нева́жный, ма́ленький, кро́хотный, миниатю́рный, незначи́тельный, второстепе́нный, ме́лкий, мельча́йший
ruotsi oviktig, obetydlig, mycket lite, väldigt lite
kreikka μικροσκοπικός, ελάσσων, ασήμαντος, ήσσων, μικροσκοπικός (m)
italia minuscolo, insignificante, leggero (m), debole, leggero, lieve, minore, piccolissimo
unkari csekély
puola drobny, mały (m), malutki

Slangisanakirja

 • hikinen: vähäinen / pieni

 • jättää hikiset: vähäinen loppuosa es tupakasta, oluesta

 • nippelitieto: vähäinen, toisarvoinen tiedonjyvä

Sitaatit

 • "On totta, että vähäinen annos filosofiaa saa ihmisen kääntymään ateismin kannalle, mutta syvempi filosofian tuntemus saa hänet lähestymään uskontoa."

 • "Olen yllättynyt, että se (EPO) on kiellettyä. Meidän urheilussamme terveysriski olisi melko vähäinen. Itse asiassa olisi turvallisempaa, että urheilijoiden mahdollisuus tehdä virheitä ja tapattaa itsensä vähenisi."

 • "Kaikkiin kunnon kertomuksiin sisältyy opetus; vaikka joistakin helmeä voi olla vaikea löytää, ja se voi olla löytyessään niin vähäinen, että kuiva, käpristynyt sydän hädin tuskin korvaa pähkinän särkemisen aiheuttaman vaivan. Sitä, onko minun kertomukseni osalta näin, olen tuskin oikea henkilö arvioimaan. Ajattelen joskus, että se saattaisi osoittautua toisille hyödylliseksi ja toisille viihdyttäväksi; mutta maailma arvioikoon asian itse."

 • "...isänmaa ilman vapautta ja ansiota on suuri sana, jolla on vähäinen merkitys." "

 • "Se vähäinen osa suomalaista kristityistä, joka rukoilee, rukoilee kyllä palkkion toivossa. Lukekaa vaikka Sana-lehden esirukoustoivomuksia. Melkoinen osa sadetanssin suorittajista uskoo saavansa aikaan sadetta, mutta ainahan joukossa on ollut epäilijöitä (päinvastoin kuin Simo Knuuttila on pantu tässäkin lehdessä todistamaan). (Kommentti väitteeseen rukoilun tarkoituksesta uskonnoissa, Vapaa ajattelija 6/2001.)"

 • "Se vähäinen osa suomalaista kristityistä, joka rukoilee, rukoilee kyllä palkkion toivossa. Lukekaa vaikka Sana-lehden esirukoustoivomuksia. Melkoinen osa sadetanssin suorittajista uskoo saavansa aikaan sadetta, mutta ainahan joukossa on ollut epäilijöitä (päinvastoin kuin Simo Knuuttila on pantu tässäkin lehdessä todistamaan). Erkki Hartikaisen kommentti väitteeseen rukoilun tarkoituksesta uskonnoissa, Vapaa ajattelija 6/2001.)"

Riimisanakirja

vähäinen rimmaa näiden kanssa:

lipeäinen, ylhäinen, pyhäinen, viimepyhäinen, myöhäinen, iltamyöhäinen, mattimyöhäinen, yömyöhäinen, iäinen

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

vähäilmeinen, vähäilmeisesti, vähäilmeisyys, vähäinen, vähäisen, vähäjärkinen

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Vähäinen vaskulaarinen degeneraatio?
Mitä tarkoittaa vähäinen ääni?
Mikä on vastakohta sanalle vähäinen?