tekopyhyys

tekopyhyys

  1. viattomaksi tekeytyminen, vilpillisyys, teeskentely

  2. uskonto oikeamieliseksi tekeytyminen, tekohurskaus

Katso myös: kaksinaismoraali, läpikuultava

Taivutus

yks. nom. tekopyhyys, yks. gen. tekopyhyyden, yks. part. tekopyhyyttä, yks. ill. tekopyhyyteen, mon. gen. tekopyhyyksien, mon. part. tekopyhyyksiä, mon. ill. tekopyhyyksiin.

Synonyymisanakirja

tekopyhyys

  1. hurskastelu, kaksinaismoraalisuus, tyhjä puhe, tyhjät sanat.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti sanctimoniousness
pious platitude
hypocrisy
lip service
ranska tartuferie (f), hypocrisie (f)
italia santimonia (f), ipocrisia (f)
puola świętoszkowatość (f), fałszywa pobożność (f), hipokryzja (f)
venäjä ха́нжество, лицеме́рие
saksa Heuchelei (f), Doppelmoral (f)
kreikka υποκρισία (f)
unkari álszentség
romania ipocrizie (f)
ruotsi hyckleri

Sitaatit

  • "Pahin epäkohta, joka varsinkin suuria kulturimaita uhkaa mitä kauheimmalla mullistuksella, on se vika yhteiskunnallisessa järjestelmässä, jonka kautta suuret omaisuudet kiertyvät muutamain yksityisten haltuun, jota vastaan suuri enemmistö saa kärsiä puutetta ja kurjuutta. Ainoa keino tuon kipeän kysymyksen rauhalliseen ratkaisemiseen on, että vähemmistö tämän epäkohdan olosuhteissa huomaa vääryydeksi ja vapaaehtoisesti luopuu niistä eduista, jotka se toisten kustannuksella on itselleen saavuttanut. Mutta sitä ihmisen tavallinen itsekkäisyys estää heitä tekemästä. Kun rikkaiden omatunto on herännyt, etteivät enää rauhallisesti voi etujansa nauttia, katsellen kuinka ympärillä suuri joukko ihmisiä joko nälkään nääntyy tai rikoksiin vajoo usein kovan onnen pakosta, silloin he koettavat tukahduttaa tuntonsa soimauksia armeliaisuuden lahjoilla ja luulevat sillä kaikki täyttäneensä. Turvautuvatpa vielä siihenkin oppiin, että se muka on Jumalan maailman järjestelmä, joka määrää pienen osan ihmiskunnasta ylellisyydessä elämään ja suurimman osan kurjuutta kärsimään. Ja näin he ennen kaikkea koettavat säilyttää entisiä oloja, koska heidän osuutensa niiden vallitessa on runsaampi. Useinpa semmoiset ihmiset vielä kerskailivat kristillisyydestään, sokeat kun ovat oikean, alkuperäisen ja puhtaan kristinopin totuuksille. Mutta Jumala ei anna itseään pilkata. Ulkokullaisuus, tekopyhyys, valheellisuus ja tyhmyys eivät ikinä kristillisyyttä ole, turhaa on pettää itseään semmoisella luulolla. Tämä rikkaiden omantunnon sokaiseminen on armeliaisuuden ensimmäinen huono hedelmä."

  • "Teemu Mäen teos osui tämän uskomattoman tekopyhyyden ytimeen. Yhdelläkään lihansyöjällä tai somisteturkisten käyttäjällä ei pitäisi olla mitään paheksuttavaa Mäkeä kohtaan."

Riimisanakirja

tekopyhyys rimmaa näiden kanssa:

pyhyys, epäpyhyys

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

tekopaikka, tekopalkka, tekoparta, tekopyhyys, tekopyhä, tekopyhästi