sallia

verbi

 1. (, Katso: myös erikseen) antaa lupa tai tilaisuus tehdä jotakin, suostua tai myöntyä johonkin, suoda, suvaita tai sietää jotakin.
  Esimerkiksi: Salli alaistensa työskennellä itsenäisesti. Sallitteko, että poltan? Ei sallinut puhuttavankaan maksusta. Sallia itselleen pieniä ylellisyyksiä. Työssä ei sallittu virheitä. Ironinen, ironisesti
  Esimerkiksi: "Hänkö älykäs?" "Salli minun nauraa!"

 2. Jumalasta, sallimuksesta: antaa tapahtua, tarkoittaa tapahtuvaksi.
  Esimerkiksi: Jumalan sallima rangaistus. Ehkä oli sallittu, että niin kävi. Hänen ei sallittu vielä kuolla.

 3. asiasubjektin yhteydessä: antaa myöten, antaa tilaisuus tai mahdollisuus, tehdä mahdolliseksi.
  Esimerkiksi: Lähdemme purjehtimaan, jos sää sallii. Sikäli kuin varat sallivat. Terveyteni ei salli juhlimista. Lain sallimissa rajoissa.

Sanan alkuperä

germaaninen (saksa, gootti, langobardi, muinaisyläsaksa, ruotsi). Englanniksi permit, allow

Katso myös: huoltoajo, suvaita, kukkia, myöntää, suoda

Taivutus

1. inf. sallia, akt. ind. prees., yks. 1. sallin, akt. ind. imperf., yks. 3. salli, akt. kond. prees., yks. 3. sallisi, monikossa: akt. imperat. prees., yks. 3. sallikoon, monikossa: akt. 2. partis. sallinut, monikossa: pass. imperf. sallittiin.

Synonyymisanakirja

sallia

 1. antaa lupa, antaa, laskea, päästää, hyväksyä, sietää, suvaita, myöntää.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti admit, allow
vouchsafe

Sitaatit

 • "Ei ole lapsen kehitykselle missään nimessä hyväksi, jos molemmat vanhemmat ovat vaikka miehiä ja lapsi näkee heidän "tuhkaluukuttavan" keskenään!" (Vastaus Sanoman vaalikoneessa kysymykseen: "Pitäisikö rekisteröidyssä parisuhteessa eläville homo- ja lesbopareille sallia adoptio-oikeus")"

 • "...and Johnson, burn the brothel. We must not let the disease spread. Repeat: must not let the disease... (Repomies vie koneen) (...ja Johnson, polta ilotalo. Emme voi sallia taudin levitä, toistan, emme voi sallia taudin...)"

 • "Ihmisiä ei tulisi arvottaa tai kohdella eri tavalla heidän rodullisten ominaisuuksiensa perusteella. Myöskään minkäänlaista "positiivista" syrjintää tai kulttuurisia ja etnisiä erivapauksia ei tulisi sallia, sillä ne rapauttavat yhteiskunnan egalitaarista pohjaa ja ovat tosiasiallista rasismia. (Policyssa 1/2008)"

 • "Minä olen läpi pitkän elämäni taistellut lain ja oikeuden ylläpitämiseksi, ja minä en voi sallia sitä, että laki nyt tallataan jalkojen alle ja kansalaiset johdetaan aseelliseen taisteluun toisiansa vastaan." "

Riimisanakirja

sallia rimmaa näiden kanssa:

daalia, haalia, vaalia, halia, anomalia, aralia, huonearalia, murattiaralia, italia, biblia

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

salkoruusu, salkotennis, salkuton, sallia, sallimus, sallimususko


Ehdota määritelmää