politiikka

 1. (jhk kokonaisnäkemykseen tai aatteeseen pohjautuva) toiminta jolla pyritään vaikuttamaan valtiollisiin, valtioiden välisiin tai yhteiskunnallisiin asioihin tai hoidetaan niitä

 2. Usein politiikka, poliittinen puolueiden toiminnasta

 3. tätä koskeva tiedonala ja tutkimus.
  Esimerkiksi: Kansainvälinen politiikka. Maan ulko-, sisäpolitiikka. Suomen turvallisuus-, puolueettomuuspolitiikka. Suurvaltapolitiikka. Yhdysvaltojen Lähi-idän-politiikka. Suomen EU-politiikka. Kunnallispolitiikka. Puoluepolitiikka. Päivänpolitiikka. Osallistua politiikkaan. Tehdä, harjoittaa politiikkaa olla mukana politiikka, poliittinen toiminnassa. Puhua politiikkaa politiikkaa käsittelevistä tai siihen liittyvistä aiheista. Vetäytyä, luopua politiikasta.

 4. varsinkin yhdyssanojen loppuosana: (määrätarkoitukseen tähtäävä) toimintalinja tai periaatteet jollakin julkisen elämän alueella

 5. tällainen alue toimintalinjoineen.
  Esimerkiksi: Hallituksen veropolitiikka. Kunnan tontti-, maankäyttöpolitiikka. Työmarkkinajärjestöjen harjoittama palkkapolitiikka. Yrityksen henkilöstöpolitiikka. Väestö-, perhepolitiikka. Aluepolitiikka. Sosiaalipolitiikka. Energiapolitiikka. Suhdannepolitiikka. Matkailupolitiikka. Tutkimus-, tiedepolitiikka. Hinnoittelupolitiikka. Rotupolitiikka. Ydinase-, ydinvoimapolitiikka.

 6. edellä mainittu toiminnasta tai toimintalinjasta siinä noudatettuja menettelytapoja ajatellen.
  Esimerkiksi: Viisas, kaukonäköinen politiikka. Hallituksen haparoiva politiikka. Tarkan markan politiikka. Sanelupolitiikka. Neulanpistopolitiikka. Pelin politiikka Muuttaa politiikkaansa. Hänen politiikkansa, politiikkanaan oli - -. Katso: peli

Katso myös: politikoida, poliittinen, policy, puoluepolitiikka, glasnost

Taivutus

yks. nom. politiikka, yks. gen. politiikan, yks. part. politiikkaa, yks. ill. politiikkaan, mon. gen. politiikkojen politiikkain, mon. part. politiikkoja, mon. ill. politiikkoihin.

Synonyymisanakirja

politiikka

 1. linja.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti politics
policy

Sitaatit

 • "politiikka Troijan hevosten kilpajuoksua!"

 • "Johan te nyt olette vallan lapsellisia, kun viitsitte politiikan vuoksi käydä toistenne kimppuun!... Jonnijoutavaa koko politiikka! Mitä se meikäläisiä liikuttaa... Pankoot minusta nähden minkälaisen hallituksen tahansa, kuninkaan tai keisarin taikka ei mitään, se ei estä minua ansaitsemasta viittä franciani, ei syömästä eikä nukkumasta, vai mitä... Ei, se on kovin typerää!"

 • "Kaikilla on omat vahvuutensa. Sattuu vain olemaan niin, että minussa nämä kaikki vahvuudet yhdistyvät." "

 • "Onko politiikka muuta kuin taitoa valehdella sopivalla tavalla"

 • "On se politiikka aina likasta ollu, mut nyt se on ruvennut oikein haisemaan."

 • "SDP:ssä tyydytään yleensä selittämään toistuvat vaalitappiot sillä, että sanomamme ei mennyt perille tai että kannattajamme jäivät kotiin, uskotellaan kaiken olevan hyvin kunhan lopetamme itseruoskinnan ja kerromme muillekin kuinka kivaa meillä on uusiutuvassa liikkeessämme ja luotetaan siihen, että porvarihallituksen väärän politiikan tiukka arvostelu nostaa SDP:n taas sille kuuluvalle johtopaikalle. Yhteistä eri selittelyille on, että politiikka yleensä ja oma politiikka erityisesti loistavat poissaolollaan. Erkki Tuomioja blogissaan Arja Alhon kirja-arvostelun yhteydessä, kesäkuu 2009"

 • "Ei niitä kummajaisia hirveän paljon ole, jotka sanovat kuuluvansa läntisiin demokratioihin, mutta eivät kuitenkaan kuulu kaikkiin järjestöihin. Minusta tämä koskee yhtä lailla Ruotsia. En näe mitään syytä, miksemme voisi mennä (Natoon) Norja on siellä, ja Tanska ja Islanti." "

 • "Ai että olisin suositellut rahaa toiselle puolueelle Ei pidä paikkaansa." "

 • "Jos näin haluaa tulkita, silloin meistä suomalaisista luottamushenkilöistä löytyy rikollisia satoja, jollei tuhansia. (Lindénin meriselitys Helsingin Sanomille 15.8.2009 Kehittyvien Maakuntien Suomen hänelle antaman vaalituen ja Oulun valtuustossa hyväksytyn Toivo Sukarin Maskulle rakennuspaikan antavan kaavan yhteyksistä)"

 • "Kolme Suomen suurinta turvallisuuspoliittista haastetta ovat Venäjä, Venäjä ja Venäjä." "

Riimisanakirja

politiikka rimmaa näiden kanssa:

dramatiikka, problematiikka, telematiikka, kinematiikka, tematiikka, matematiikka, tilastomatematiikka, vakuutusmatematiikka, systematiikka, pragmatiikka

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

politiarikos, politiikantekijä, politiikanteko, politiikka, politikoida, politikointi

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Mitä tarkoittaa politiikka?
Mitä tarkoittaa pelin politiikka?
Miten voitaisiin määritellä politiikka (yhteiskuntapolitiikka)?

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Mitä on politiikka?
Mitä tarkoittaa politiikka?
Politiikka Mitä se tarkoittaa?
Mikä on pelin politiikka?
Mikä on vahvan markan politiikka?
Miten voitaisiin määritellä politiikka (yhteiskuntapolitiikka)?