poliittinen

 1. Politiikkaan (1),Usein varsinkin puoluepolitiikkaan kuuluva, liittyvä tai pohjautuva, sitä koskeva.
  Esimerkiksi: Suomen poliittinen historia. Ministerin poliittinen neuvonantaja. Poliittinen nuorisojärjestö. Poliittiset päättäjät. Eduskunnan poliittiset voimasuhteet. Suomen ulkopoliittinen asema. Puoluepoliittinen. Kunnallispoliittinen. Epäpoliittinen. Poliittinen [= puoluepoliittisiin ansioihin tai sopimuksiin perustuva] virkanimitys. Poliittinen [= politiikka, poliittinen mielipiteiden takia vangittuna oleva] vanki. Poliittinen [= politiikkaan erikoistunut] toimittaja. Jollakulla on poliittista silmää kykyä toimia politiikassa. Ratkaisu syntyy, jos on riittävästi poliittista tahtoa tahtoa toimia politiikan suomin mahdollisuuksin. Salliva poliittinen ilmasto politiikka, poliittinen toiminnan ilmapiiri. (Kansan) poliittinen muisti on lyhyt poliitikkojen virheet, epäonnistumiset ynnä muu sellainen, ynnä muuta sellaista unohdetaan nopeasti. Poliittinen eläin leikillisesti tai (halventava) poliitikosta joka on läpikotaisin, kaikessa (vain) poliitikko.

 2. varsinkin yhdyssanojen loppuosana: tiettyyn toimintalinjaan tai määräalueella vaikuttamaan pyrkivä ).
  Esimerkiksi: Tiede-, taide-, kulttuuripoliittinen. Liikunta-, viestintäpoliittinen. Energiapoliittinen. Hintapoliittinen. Aluepoliittinen. Perhepoliittinen. Tulopoliittiset neuvottelut. (vrt. politiikka

Katso myös: politbyroo, aktivismi, rabulisti, Vietminh, gaullismi

Taivutus

yks. nom. poliittinen, yks. gen. poliittisen, yks. part. poliittista, yks. ill. poliittiseen, mon. gen. poliittisten poliittisien, mon. part. poliittisia, mon. ill. poliittisiin.

Synonyymisanakirja

poliittinen

 1. aluepoliittinen, elinkeinopoliittinen, energiapoliittinen, kauppapoliittinen, puoluepoliittinen, puolustuspoliittinen, rahapoliittinen, sisäpoliittinen, sosiaalipoliittinen, talouspoliittinen, tulopoliittinen, turvallisuuspoliittinen, työvoimapoliittinen, ulkopoliittinen.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti political
ranska politique
saksa politisch
kreikka πολιτικός, πολιτειακός, δημόσιος
italia politico
latina politicus
puola polityczny
romania politic (m), politică (f)
venäjä полити́ческий
ruotsi politisk

Sitaatit

 • "Ihminen on luonnostaan poliittinen eläin."

 • "Ette niin pahaa kun me sosiaalidemokraatit. (poliittinen keskustelu)"

 • "Minä hoidan uimapuku kierroksen. Karpaa se taktiikalla. (poliittinen keskustelu)"

 • "Minut pakotettin mukaan, sekä istuva Hallitukseen että tähän ohjelmaan. (poliittinen keskustelu)"

 • "Martti: Ei juu vaari housut. (poliittinen keskustelu)"

 • "Suomessa on uskonnollinen ja poliittinen vapaus. Jos poliittinen vapaus miellettäisiin samalla tavalla kuin uskonnollinen vapaus se tarkoittaisi seuraavaa. Isä sattuisi kuulumaan Kommunistiseen puolueeseen, lapsi kävisi pienestä pitäen kommunistisissa kerhoissa, peruskoulussa ja lukiossa sille opetettaisiin historiaa marxilaisen luokkataisteluopin näkökulmasta, 1415 -vuotiaana pantaisiin nuotiotulet metsään, ja vanha stallari kertoisi Leninissä piilevästä totuudesta, ja 18-vuotiaana sille sanottaisiin, että nyt voit erota kun meillä on tämä poliittinen vapaus. http://www.city.fi/artikkeli/Sit%E4h%E4n+se+kaikki+on/877/ Haastattelu City-lehdessä"

 • "Mäenpää ei ole osa ratkaisua vaan osa ongelmaa. Hän on neekerinkuohitsemispuheineen juuri sellainen "kriitikko", jonka poliittinen eliitti haluaa näkyville: synkeä, brutaali mörökölli. Uskoakseni Mäenpää on yksi syy siihen, että Turku on hitaasti mutta varmasti muuttumassa Suomen Malmöksi. Kukaan ei kehtaa kaupunginvaltuustossa vastustaa monikultturistien hulluimpiakaan ideoita, koska Mäenpää ehtii aina vastustaa niitä ensimmäisenä, eikä yksikään poliittisesta tulevaisuudestaan huolta kantava kollega ala tukea valtuutettua, jonka ehdotuksiin kuuluu vaikkapa muurin rakentaminen Lausteen (vai oliko se Varissuo) ympärille, tai joka väsää "ei somaleille" -kylttejä kaupungin urheilupaikoille. Mäenpää on antanut Turussa maahanmuuttokritiikille niin rumat kasvot, että kynnys monikultturismin vastustamiseen on noussut sietämättömän korkeaksi." (Scriptassa 18. helmikuuta 2009)"

 • "Todellinen vikapää ei ole afro, joka toteuttaa itseään juuri niin kauan ja paljon kuin koneisto antaa hänen toteuttaa. Todellinen syyllinen, ja legitiimi vihan kohde, on se utopiassa elävä poliittinen eliitti, jolle neekeri on hoivattava reppana ja kiva halinalle ja joka vähät välittää yhteiskuntarauhasta." (Scriptassa 30.9.2005) "

 • "Vastustan kaikkea sellaista maahanmuuttoa, jonka vaikutus vastaanottavalle yhteiskunnalle ja siinä asuville ihmisille on kielteinen. Islamilaista maahanmuuttoa vastustan erityisesti, koska islam, sellaisena kuin se todellisessa elämässä (ei siis Jaakko Hämeen-Anttila|Jaakko Hämeen-Anttilan teorioissa) eksistoi, on paitsi taantumuksellinen uskonto myös sotaisa poliittinen ideologia. (Scriptassa 23. lokakuuta 2006)"

 • "Kirjoituksessani on muutamia natsiviittauksia. On vaara, että joku alkaa kiljua natsikortin käytöstä, mutta vertaukset ovat sisällöllisiä, eivät mielikuvallisia. Gestapon asema valtiona valtiossa, itsenäistä lainsäädäntö-, tuomio- ja toimeenpanovaltaa käyttävänä poliittisena virkaelimenä ei syntynyt yhdessä yössä eikä itsestään. Gestapo edusti periaatteessa samaa ideologiaa kuin Natsi-Saksan poliittinen johto ja oikeuslaitos, mutta se karkasi niiden otteesta venyttäen rajoja, kokeillen kepillä jäätä ja luottaen siihen, ettei sitä rangaista silloinkaan, kun se jää kiinni. Mikko Puumalainen yrittää rakentaa toimistostaan tällaista toimijaa." (Scriptassa 7.5.2007)"

Riimisanakirja

poliittinen rimmaa näiden kanssa:

afaattinen, lymfaattinen, -fosfaattinen, dramaattinen, melodramaattinen, skemaattinen, problemaattinen, telemaattinen, kinemaattinen, temaattinen

Lisää riimejä

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Mikä on poliittinen murha?
Mikä on poliittinen vastuunalaisuus?

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Mikä on poliittinen mainonta?
Mikä on poliittinen linja?
Mikä on poliittinen murha?
Mikä on poliittinen bloileri?
Mikä on poliittinen broileri?
Mikä on poliittinen lakko?
Mikä on poliittinen eliitti?

Keskustelu

Poliittinen on välineellinen. Tehdään välineellä eikä värkätä suoraan. nimetön 9.11.2015

Jätä kommentti

Läheisiä sanoja

poliisiviranomainen
poliisivoima
poliitikko
poliittinen
poliittisesti
poliittisluonteinen