pidättyvä

  1. Itsensä hillitsevä, maltillinen, varovainen, varautunut, hillitty.
    Esimerkiksi: Hän on hyvin pidättyvä. Pidättyvä lausunto. Suunnitelmissaan pidättyvä. Harjoittaa pidättyvää politiikkaa.

Katso myös: pidättyväinen, kieltäymyksellinen, säästeliäs, hillitty, ylhäinen

Taivutus

yks. nom. pidättyvä, yks. gen. pidättyvän, yks. part. pidättyvää, yks. ill. pidättyvään, mon. gen. pidättyvien pidättyväin, mon. part. pidättyviä, mon. ill. pidättyviin.

Synonyymisanakirja

pidättyvä

  1. kohtuullinen.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti abstentious, abstinent
buttoned-up
abstemious

Esimerkit

"Kuvernööri tosin - se mahtava sotaherra ja sankari - oli sisälle astuttuaan ja huomattuaan, mihin seuraan oli joutunut, osoittanut ilmeistä oman arvonsa tunnon loukkaantumista, mutta hän oli kuitenkin istuutunut ja noudattanut pidättyväisyyttä, puhellen armollisesti isännän ja etevinten rouvien kanssa sujuvalla tukholmanruotsillaan."

"Semmoisiakin masurkkaliikkeitä, jotka venäläisen ja puolalaisen käsityksen mukaan oli tehtävä tulisen kiihkoisasti, täydellä antaumuksella, niin että ihmisen koko persoonallisuus sillä hetkellä unohtui ja hän oli pelkkää tanssia, niitä ruotsalainen teki päinvastoin välinpitämättömän pidättyvästi, ollenkaan unohtamatta henkilöllisyyttään ja ikäänkuin tahallaan ilmaisten tanssinnan toisarvoisuutta."

"Tämä ehdoton vaikeneminen ja kasvojen totisuus, tämä kylläkin tahtitarkka mutta pidättyväinen jalanheitto, tuo omituinen toisarvoisuuden tuntu, joka ikäänkuin sanoi musiikille: rämise sinä minkä rämiset, minä tanssin niinkuin haluan, - se kaikki oli perin uutta ja leimattiin ruotsalaiseksi erikoisuudeksi."

Riimisanakirja

pidättyvä rimmaa näiden kanssa:

itsekiinnittyvä

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

pidätin, pidättynyt, pidättyvyys, pidättyvä, pidättyväinen, pidättyväisesti