perustaa

verbi

perustaa

verbi

  1. panna jokin alkuun, laskea tai luoda perusta jollekin

  2. pitää jotain lähtökohtana; nojata, tukeutua johonkin

  3. arkikieltä välittää

Esimerkkejä perustaa sanan käytöstä:

Helsinki perustettiin kilpailijaksi Tallinnalle vuonna 1550.

Yhtye perustettiin vuonna 1993.

perustava kokous

Sopimus perustaa korvausvaateen.

Hän perustaa väitteensä tieteelliseen tutkimukseen.

Hän ei siitä paljoa perustanut.

Sanan alkuperä

sukulaissanat pohjoissaame berustit. Englanniksi establish

Katso myös: konstituoida, biologismi, sosiobiologia, yhdistymisoikeus, yhdistymisvapaus

Liittyvät sanat: perusta

Synonyymisanakirja

perustaa

  1. laatia, luoda, pohjata, perustua, pohjautua, aloittaa.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Sitaatit

  • "Ei ole mitään ulkonaista kohteliaisuuden ilmaisumuotoa, millä ei olisi syvällistä siveellistä perustaa. Oikea kasvatustapa olisi tällöin neuvoa sekä muoto että sen syy yhtä rintaa."

  • "Suomenruotsalaisuus perustaa olemassaolonsa 95 %:n enemmistön pakottamiseen oman pienen "vårtspråkinsa" - siis pakkoruotsin opiskeluun. Rkp ja folkting vastustivat raivokkaasti pakkoruotsin poistamista ylioppilastutkinnosta. Folktingin manifestissa edellytetään pakollista ruotsin opetusta suomenkielisissä kouluissa. Kaksi kolmasosaa suomalaisista tutkimusten mukaan ei halua pakkoruotsia. Tutkimusten mukaan koulumaailmassa pakkoruotsin vastustus on 85-95 %:n luokkaa."

  • "Syntymästä asti ihmiselle valehdellaan (Kätilöt: Onpa ruma vauva. Annetaan silti yhdeksän miinus, ei voi ainakaan meitä syyttää.) Tämä valhe on hyväksyttävä, koska ulkonäölle ei voi mitään. Kotona ihmetellään, miksei kukaan leiki sen kanssa. (Laakkosen äiti: Sä olet maailman kivoin poika.) Valhe, ei tietenkään ole. Elämä jatkuu ja tulee murrosikä. Usko alkaa jo horjua, mutta tsemppi jatkuu. Hän kusee joulujuhlissa boolimaljaan, syö liimaa ja varastelee. Murrosikäinen ruma finninaama kiinnostuu naisista ja yrittää väkisin. Kotona ihmetellään, miksi kaikki tytöt ovat huoria. (Laakkosen äiti: Ne ei vaan tunne sua kunnolla.) Valhe, mutta ostetaan. Usko horjuu lopullisesti. Viimeistään tässä vaiheessa elämään ilmestyy satunnainen onnistuminen, ihmisen pahin vihollinen. Kaunis tyttö jostakin syystä alkaa tykätä. Koulusta löytyy muutama samanlainen ja syntyy ystävyyssuhteita. Poika saa kesätöitä ja yhtä äkkiä hänellä on varaa mopoon. Mieti! Mopoon! Hän saattaa voittaa koulun pikajuoksukilpailun tai käy ilmi, että hänellä on luokan paras hemoglobiini. Satunnainen onnistuminen sekoittaa pään loppuelämäksi. Syntyy illuusio siitä, että elämässä kaikki on mahdollista. Syntyy harha. Syntyy Laakkonen. Mies, jolla on kovaa näyttöä. Avainpelaaja. Aloituskentällisen mies. Mies kaiken taustalla. Mies, joka ei tarvitse ystäviä, ei ymmärrä naisia ja jolla on luokan paras hemoglobiini. Hän pärjää aina. Mutta kun ei pärjää. Hän perustaa firman, joka tuottaa untuvatyynyjä Kanadasta. Ja itkee sitä, ettei tässä maassa saa yrittää. (Laakkonen: Tää maa on Albania, saatana!) Valhe. Albania on muualla. Miestä alkaa riivata. Ainoa pelastus on se, että joku tulee ja haukkuu pystyyn. Muuten ei tule herätystä. Työtoverit katoavat pikkujouluissa. Perhe katoaa mummolaan. Voittokulku on katki. Mies jää yksin ja riivaus vaan pahenee. (Laakkonen: Aaaaaaaaaaaargh!) (Repomies: Toi oli kamalinta scheissea, mitä oon koskaan kuullu. Ja nyt ulos, ettek pelaa sillä koneella. Se oli paskaa!)"

  • "Viime syksyisen Jokelan draagisen turman jälkeen johtamani tietoyhteiskunnan neuvottelukunta päätti perustaa mediafoorumin arvioimaan median ja internetin roolia lasten ja nuorten arjessa, edistämään lasten ja nuorten valmiuksia toimia sähköisessä viestintä ympäristössä sekä pohtimaan mahdollisia keinoja vähentää sähköisestä viestinnästä lapsille ja nuorille aiheutuvia haittoja. (viestintäministeri Suvi Lindén kotisivujensa blogissa 24.2.2008)"

  • "Meidän puoluemme perustaa maahan erityisiä hyvinvointi keskuksia. Joihin palkataan satoja uskollisten virkamiehiä hyvinvointiin ne neuvoi... Meidän puoluemme perustaa maahan erityisiä hyvinvointi keskuksia. Joihin palkataan satoja uskollisten virkamiehiä hyvinvointiin ne neuvo... Joihin palkataan satoja uskollisten virkamiehiä hyvinvointiin ne neuvoihin. (Hyvinvoinnin lähteillä)"

  • "Venäjän Federaation presidentti Dmitri Medvedev on allekirjoittanut humanistien ja antifasistien jo kauan odottaman asetuksen. Pravda 20.5.2009 kertoo tämän asetuksen tuottamasta riemusta Venäjällä. Tämän asetuksen avulla Venäjä perustaa erityiskomitean, joka torjuu Venäjän vahingoittamiseen pyrkiviä yrityksiä vääristää historiaa. Medvedev oli antanut asiaa käsitteleviä lausuntoja jo aiemmin, joten allekirjoitus ei ollut täysi yllätys, vaikka se oli iloinen sellainen. Erityisen tärkeän osan komitean tuota muodostaa Toisen maailmansodan taphtumat. Ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun ihmiset moittivat Neuvostoliiton sotilaita raiskaajiksi Saksassa ja muissa Euroopan maissa."

Riimisanakirja

perustaa rimmaa näiden kanssa:

harustaa, varustaa, piirustaa, murustaa, suurustaa

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

perussävel, perussävy, perusta, perustaa, perustaja, perustajajäsen

Ehdota määritelmää