omaksua

verbi

  1. Ottaa omakseen (jk näkemys, mielipide tms.), sisäistää, ruveta kannattamaan, harrastamaan, käyttämään jotakin.
    Esimerkiksi: Omaksua jokin tapa, käsitys, periaate. Nuorison omaksuma pukeutumistyyli. Laissa omaksuttu kanta. Omaksua naapurikansan kulttuuri. Pystyy nopeasti omaksumaan [= oppimaan ja sulattamaan] lukemansa. Omaksua vieras kieli.

Katso myös: kritiikittömästi, oppia, appersipioida, tottua, puolustusasenne

Taivutus

1. inf. omaksua, akt. ind. prees., yks. 1. omaksun, akt. ind. imperf., yks. 3. omaksui, akt. kond. prees., yks. 3. omaksuisi, akt. imperat. prees., yks. 3. omaksukoon, akt. 2. partis. omaksunut, pass. imperf. omaksuttiin.

Synonyymisanakirja

omaksua

  1. kannattaa, valita, liittyä jhk, tajuta, kiinnostua, alkaa ymmärtää, hoksata, ottaa, hyväksyä, lainata, ottaa itselleen, saada, ottaa palvelukseen, palkata, täyttää jkn paikka.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti take up
adopt
assume, strike
romania îmbiba
venäjä перенимать, поглоща́ть, подде́рживать (идея идею) (poddérživatʼ idéju), отдаваться (дело де́лу) (otdavátʼsja délu), калькировать, принима́ть impf, приня́тьf, признава́ть impf, призна́тьf, поглоща́ть impf, поглоти́тьf, вбира́ть impf, вобра́тьf, впи́тывать impf, впита́тьf
saksa nostrifizieren, eintreten für, Partei ergreifen für, lehnübersetzen, annehmen, übernehmen, umarmen, aufnehmen
ranska épouser, adopter, calquer, assimiler, digérer qualifier informal, embrasser, absorber
kreikka ενστερνίζομαι, ασπάζομαι, αφομοιώνω, υιοθετώ
latina adoptō
puola obejmować, chłonąć impf, pochłonąćf
ruotsi tillgodogöra sig

Sitaatit

  • " kenenkään ei tarvitse odottaa toisia voidakseen omaksua oikean elämäntavan. Ihmiset yleensä epäröivät ensimmäisen askeleen ottamista, jos heistä tuntuu, ettei tavoitetta voi saavuttaa kokonaisuudessaan. Sellainen asenne on todellisuudessa este edistykselle."

  • "--joskus viisi-kuusi vuotta sitten tajusin, että Sundqvistissa on neron piirteitä. Kaikki on niin mietittyä ja toisaalta niin luontevaa, että biisit tuntuvat leikillisiltä. Ihan perussointuja ja kuitenkin valtavan hienoja ideoita. Ja todella vaativa tekstintekijä, johon pitää todella keskittyä. Olen yrittänyt omaksua häneltä sitä asennetta, että laulussa ei välttämättä pidä esittää vahvoja väitteitä. Sellainen teksti kestää aikaakin paremmin."

Riimisanakirja

omaksua rimmaa näiden kanssa:

kummaksua

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

omakotirakentaminen, omakotitalo, omakotitontti, omaksua, omakustanne, omakustannukset