ohi

verbi

 1. Ohitse. liikettä tms. merkitsevän sanan ohella: siten että jokin jää kulkusuunnasta, reitistä sivuun, syrjään

 2. sivu, sivuitse.
  Esimerkiksi: Mennä läheltä, vasemmalta ohi. Päästä jonkin tai jostakin ohi. Kapealla tiellä vastaantulijoiden oli vaikea päästä ohi. Hän meni juuri äsken tästä ohi. Kävelimme koulun ohi. Valtatie menee kylän ohi. Ohi kulkevat autot. Hän ampui ohi ei osunut maaliin. Katsella jonkun ohi. Kuvakielessä, kuvallisesti, kielikuva:
  Esimerkiksi: Hoitaa asia ohi virkatien virkatien ohittaen. Riitapuolet puhuvat toistensa ohi eivät kykene ymmärtämään toisiaan. Puhua ohi suunsa liikoja, sivu suunsa. Se meni minulta ohi korvien jäi kuulematta.

 3. edellä kulkevan sivuuttamiseen tai jonkin edelle kehittymiseen viitaten: edelle.
  Esimerkiksi: Nopeammat autot ajavat ohi. Ruotsalainen kiri rinnalle ja ohi. On mennyt kehityksessä vanhemman sisarensa ohi.

 4. viitaten liikkeen tai muu, tai muuta jatkumiseen jotakin kohtaa, rajaa tms. pitemmälle, ulommas, kauemmas, jonkin toiselle puolen, yli.
  Esimerkiksi: Ajoimme vahingossa tienhaaran ohi. Matka jatkui Ouluun ja siitä ohikin. Aita jatkuu kymmenen metriä talon ohi. Linja-auto ajoi pysäkin ohi pysähtymättä pysäkille.

 5. ajasta, tilanteista tms.: mennyt, takanapäin, lopussa.
  Esimerkiksi: Loma on ohi. Vaara ohi! Kuume menee ohi [= laskee, häviää] parissa päivässä. Nuoruus on häneltä ohi. Nyt on pahin ohi. Lääkärin saapuessa oli kaikki jo ohi potilas kuollut. Hyvä tilaisuus meni meiltä ohi jäi käyttämättä. Ohi on [varusmiespalveluksen päättymiseen viitaten] !

Synonyymisanakirja

ohi

 1. valmis, päätökseen saatettu, loppunut, ohi oleva, päättynyt, lopussa.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti by, past
over
wide

Slangisanakirja

 • förbi: ohitse / "sivu suun" : Se aika on kato nyt förbi, mut elämä jatkuu.

 • huti: ohilyönti / -laukaus / -isku : Jutila veti hutin metristä!

 • ohi, vetää: varastaa

 • ohimennen: helposti : Sähän dunaat sen tosta ihan ohimennen.

Esimerkit

"Hän kertoi meille iltaisin, kun istuimme hänen ympärillään lastenkamarissa, Kristuksesta, kehoittaen olemaan hyviä, tottelevaisia, sanoi Kristuksen paraikaakin lentelevän ikkunain ohi ja katsahtelevan sisään, mimmoisia lapset missäkin talossa olivat, tottelevaisia vai tottelemattomia."

"Ilmeisesti lapset olivat hänet anastaneet, ja "tärkeät asiat" oli täytynyt jättää toistaiseksi, lasten ohi hän ei voinut mennä."

"Ilmeni, että hän oli kulkenut paperikaupan ohi ja siinä oli ikkunassa ollut värillisiä leikkelykuvia, hevosia, lehmiä, sikoja, jopa talojakin, ja liuta lapsia oli kadun puolelta ihaillen niitä katsellut, päätellen kuka olisi minkin kuvan tahtonut kaikkein mieluimmin omakseen."

Riimisanakirja

ohi rimmaa näiden kanssa:

lohi, suolalohi, merilohi, kraavilohi, järvilohi, suutarinlohi, kirjolohi, loimulohi, savulohi

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

oheta, ohhoh, ohhoijaa, ohi, ohiheitto, ohikiitävä


Ehdota määritelmää

Keskustelu