moittia

verbi

[ˈmo̞itːi.ɑˣ]

  1. ( Katso: erikseen) arvostella tuomiten, ilmaista tyytymättömyytensä johonkin, sanoa jotakin huonoksi, paheksua, soimata, sättiä, morkata, haukkua.
    Esimerkiksi: Moittia hallitusta, säätä. Moitti miestään julkisesti laiskuudesta. Moittia ruokaa mauttomaksi. Ei sanallakaan moittinut toisia. Hänen intoaan ei sovi moittia. Tavaran laadussa ei ollut (mitään) moittimista. Moittiva katse. Moittivat arvostelut.

  2. Oikeustiede nostaa moite(kanne).
    Esimerkiksi: Moittia testamenttia.

Katso myös: testamentti, haukkua, kirpeästi, laittaa, moitiskella

Taivutus

1. inf. moittia, akt. ind. prees., yks. 1. moitin, akt. ind. imperf., yks. 3. moitti, akt. kond. prees., yks. 3. moittisi, monikossa: akt. imperat. prees., yks. 3. moittikoon, monikossa: akt. 2. partis. moittinut, monikossa: pass. imperf. moitittiin.

Synonyymisanakirja

moittia

  1. jäävätä, saivarrella, juonitella, tyrmätä, arvostella, kritisoida, repostella, panna jk jkn syyksi, syyttää, valittaa, kiusata jkta, piiskata, yllyttää, suomia.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti find fault
scald
criticise
carp
take exception
saksa rügen, tadeln, kritisieren, Kritik ausüben, beschimpfen, schelten, ausschimpfen, schimpfen mit, einen Vorwurf machen, Vorwürfe machen, vorwerfen
italia disapprovare, riprovare, criticare, sgridare, rimproverare, riprendere, rimbrottare, richiamare, ammonire, esprimere il proprio disappunto
romania mustra, certa, critica, reproșa, imputa
kreikka επικρίνω, ασκώ κριτική, μέμφομαι, επιπλήττω, αποπαίρνω, επιτιμώ
puola krytykować, besztać, skarcić, zarzucać
venäjä критикова́ть impf, раскритикова́тьf, бранить = branít’ impf, выбранить = výbranit’ pf., ругать = rugát’ impf, отругать = otrugát’ pf., отчи́тывать impf, отчита́тьf, упрека́ть impf, упрекну́тьf, де́лать вы́говор impf, руга́ть impf, брани́ть impf, упрека́ть, укоря́ть
ruotsi kritisera, gräla, gräla på, klandra, förebrå
ranska tancer, gronder, reprendre, réprimander, désapprouver, reprocher (s.o. for sth.: qqch. à qqn), reprocher
latina castigo, castīgō
unkari szemrehányást tesz

Slangisanakirja

  • mollaa: moittia / halveerata / pilkata : Pakkoks sun on aina mutsiis mollaa.

Sitaatit

  • "Näin jokainen joukkue pelaisi tässä tilanteessa kun että on hirveästi syytä moittia silloin kun tiukassa pelissä voitto on lähellä ja jokainen tilanne on silloin hyödynnettävä mitä vaan annetaan."

  • "Olihan häntä Ellin äitiä itseään kasvatettu samalla tavalla kuin hän olisi oikeastaan tahtonut kasvattaa Elliä. Mutta sitäpä hän nyt epäili, kummin olisi ollut hänen parempi ... niinkö vai aivan toisin. Ja jos toisin, niin pitäisi hänen mielestään tytön antaa elää ja olla niinkuin hän halusi, iloita, juosta, kiipeillä ja haaveksia, niinkuin halutti ja mieli teki. Mutta ehkä olisi kuitenkin parempi tukahduttaa semmoinen jo alussa, niinkuin hänelle itselleenkin oli tehty ... ettei se pääsisi mieleen juurtumaan koko elämän ajaksi. Hän itse ei ollut milloinkaan saanut luonnolleen valtaa antaa, ei missään suhteessa. Tuskin oli saanut juostakaan, vielä vähemmin puihin kiipeillä ja olla lentelevinään. Se oli sopimatonta ja se oli syntiä hänen lasna ollessaan. Vaikka ei hän milloinkaan ollut saanut siitä vakuutetuksi itseään. Vaan hänen oli täytynyt silloin ja täytynyt jälkeenpäin. Ei milloinkaan, mitä itse oli halunnut, aina sitä, mitä muut tahtoivat. Ja olihan hän tottunut siihen ja elänyt tähän asti. Olisikohan hänen elämänsä ollut sittenkään parempi, jos olisi saanut omaa mieltään noudattaa, niinkuin muutamat muut tässä maailmassa... Mutta tämä oli ainakin väärä ajatus ja synnillinen. Ei saisi moittia sitä, mikä on sallittu, eikä kadehtia muita. Kullekin on oma kohtalonsa annettu, ja kunkin täytyy ristinsä kärsivällisesti kantaa. Sitähän hänen olisi pitänyt oppia koko elämänsä kaiken, mutta sitäpä hän ei juuri ollut oppinut. Ei ollut milloinkaan kaikki hänessä tukahdutettu, vaikka hän oli välistä niin luullut. Ehkei oltu häntä kyllin ankarasti jo lapsuudesta... Ehkä olikin siinä syy eikä missään muussa..."

Riimisanakirja

moittia rimmaa näiden kanssa:

lattia, laattalattia, lautalattia, keskilattia, linoleumilattia, betonilattia, klinkkerilattia, marmorilattia, tanssilattia, parkettilattia

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

moitteeton, moitteettomasti, moitteettomuus, moittia, moittija, moittivasti


Ehdota määritelmää