jos

verbi

 1. ( Katso: erikseen) konjunktio aloittamassa ehtolausetta: siinä tapauksessa että, kun(han), mikäli.
  Esimerkiksi: Tulen, jos ehdin. Ottaisin, jos joku antaisi. Hän on, jos niin voi sanoa, oikea aasi. Jos saisit valita, mitä tekisit? Jos joku kysyy, [sano että] olen kaupungilla.

 2. aloittamassa mahdollisuutta tms. ilmaisevaa sivulausetta.
  Esimerkiksi: Oma syynsä, jos ei älyä lopettaa. Mitä pahaa siinä on, jos silloin tällöin ryyppää? Hyvä jos omaisetkaan muistivat. Kuka sitten, jos ei hän? Otin sateenvarjon, [siltä varalta] jos sattuisi satamaan. Teki työnsä, jos mahdollista, vielä entistäkin paremmin. Jos ja kun ilmaisemassa puhujan tai kirjoittajan todennäköisenä pitämää mahdollisuutta. Jos ja kun lakko tulee - -.

 3. myönnytystä, varausta, täsmennystä, vastakohtaisuutta tms. ilmaistaessa: olkoonpa että, joskin, vaikka, mikäli.
  Esimerkiksi: Jos nyt onkin pienen virheen tehnyt, pitääkö heti tuomita! Tulee jos on tullakseen. Toivoa on enää vähän, jos ollenkaan. Hän on arka mies, jos häntä edes mieheksi voi sanoa. En hävinnyt, jos en voittanutkaan. Jos oli tyttö kaunis, niin vielä kauniimpi oli hänen sisarensa. Miehiä jos naisiakin sekä miehiä että naisia. Siihen kului päivä jos toinenkin useita päiviä. Jos kohta vaikkakin. Teki työnsä tunnollisesti, jos kohta hitaasti.

 4. jonkin erikoisasemaa, -piirteitä tms. tähdentävissä ilmauksissa.
  Esimerkiksi: Hän jos kuka tai kukaan on uuttera. Siitä jos mistä luulisi lihovan. Nyt jos koskaan on toimittava. Pöydällä oli jos jotakin [= kaiken-, monenlaista] hyvää. Jos jonkinlaisia [= mitä erilaisimpia] tavaroita.

 5. ilmaistaessa jotakin epävarmana, mahdollisena.
  Esimerkiksi: Mitähän jos ostaisin vaimolle kukkia. Jos se temppu hyvinkin onnistuisi. Jospa minä autan. Jospa hän ei tulekaan. Arkikielessä, arkikielinen
  Esimerkiksi: "Mitä saisi olla?" "Jos noita omenia." 6. puhekieltä pyydettäessä, kehotettaessa jotakin kohteliaasti, ystävällisesti

 6. yleiskielessä paremmin: -ko, -kö.
  Esimerkiksi: Jos tulisit vähän tänne. Jos saisin kilon voita. 7. huudahduksissa.
  Esimerkiksi: Voi jos tietäisit! Jospa olisin tehnyt toisin! 8. hylättävää käyttöä alisteisissa kysymyslauseissa, pitää olla: -ko, -kö.
  Esimerkiksi: Kysyn isältä, jos saan [pitää olla: saanko] lähteä. Enpä tiedä, jos uskallan pitää olla: uskallanko. Epäili, josko pystyisi [pitää olla: pystyisikö] siihen. 9. substantiivina
  Esimerkiksi: Jälkipelin kutkuttavin jos. Ei mitään josseja!

Sanan alkuperä

see jo; sukulaissanat pohjoissaame jos. Englanniksi if

Synonyymisanakirja

jos

 1. enkel, jen, saja, sole, mikäli, mik, kun.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti (qualifier) if
puhekieltä they
(lt-form-pronoun)
puhekieltä her
(lt-form-verb)
pleasure; happiness
if
down
low
fruit juice

Esimerkit

"Pojat tietysti tahtoivat sohia puolestaan, mutta eiväthän he voineet jaloillaan pidellä puusta kiinni, niinkuin apina tekee, vaan jos irroittivat kätensä, niin tulla muksahtivat alas."

"Mutta henkisiltä voimiltaan hän on erinomaisen ripeä, ja jos puhe on henkisyydestä, voi sanoa hänen olevan kehityksensä huipulla."

"Ah, Vasili Ivanovitsh, kuinka hyvä sinä olit meille ja kuinka me sinua rakastimme! Mutta jos me kovasti rakastimme häntä, niin hänen oma äitinsä suorastaan jumaloi häntä ja juuri saman hyvyyden tähden hänellä oli lukemattomia ystäviä jotka häntä kaikella tavalla auttoivat, milloin antamalla hänelle vaatteita, milloin rahaa, milloin mitäkin."

Riimisanakirja

jos rimmaa näiden kanssa:

ajos, pujos

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

jorotus, jorpakko, jortsut, jos, joskaan, joskin

Keskustelu

synonyymit: mikäli nimetön 30.3.2011

synonyymit: mikäli nimetön 13.8.2012