artikkeli

artikkeli

substantiivi

 1. kielitiede monissa kielissä nominin, monesti vain substantiivin, yhteydessä oleva pikku sana, josta selviää, onko nomini epämääräisessä vai määräisessä muodossa sekä nominin mahdollinen suku

 2. tiettyä rajattua teemaa käsittelevä, usein yhden ihmisen laatima, kirjoitus, osa julkaisua

 3. kaupallinen tuote, kauppatavara, kauppatavaralaji

 4. lakitiede artikla

Esimerkkejä artikkeli sanan käytöstä:

Suomen kielessä ei ole kielitieteellisen käsitteen mukaisia 'artikkeleita'.

Wikisanakirjassa on 'artikkeli' sanasta poika.

Katso myös: dolce vita, tarkoitushakuisesti, ortoreksia, kolumni, sensaatioartikkeli

Liittyvät sanat: epämääräinen artikkeli , määräinen artikkeli

Synonyymisanakirja

artikkeli

 1. kirjoitus.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti article
contribution
paper
ranska article défini (m), article indéfini (m), article (m), rubrique (f)
saksa bestimmtes Geschlechtswort, bestimmter Artikel (m), definiter Artikel (m), Definitartikel (m), unbestimmter Artikel (m), Artikel (m), Bericht (m), Meldung (m) qualifier story or report, excluding opinion piece, Begleiter (m), Geschlechtswort, Eintrag (m)
kreikka οριστικό άρθρο, αόριστο άρθρο, άρθρο, καταχώριση (f)
unkari határozott névelő, határozatlan névelő, újságcikk, cikk, névelő, névmutató
italia articolo definito (m), articolo indefinito (m), articolo (m), voce (f), lemma (m), vocabolo (m), pubblicazione (f), saggio (m), studio (m), ricerca (f)
latina articulus definitus (m), articulus (m)
puola rodzajnik określony (m)-in, artykuł (m)-in, przedmiot (m)-in, przedimek (m)-in, rodzajnik (m)-in, hasło
romania articol definit, articol hotărât, articol nehotărât, articol
venäjä определённый арти́кль (m), неопределённый арти́кль (m), статья́ (f), предме́т (m), арти́кль (m), член (m) qualifier vanhentunut ilmaisu, за́пись (f)
ruotsi bestämd artikel, obestämd artikel, artikel, uppslag, uppslagsord, papper qualifierolloquial

Sitaatit

 • "Paavo Lipponen on suora mies. Hänen kanssaan oli hieno työskennellä. Mikä sovittiin, se pidettiin. Ei tarvinnut pelätä, että saa lehdestä lukea jotain muuta, kuin mitä oli sovittu." - Iiro Viinanen UusiFuengirola-verkkolehden haastattelussa 6.2.2008. http://www.uusifuengirola.fi/artikkeli.phtmlid=14719"

 • "Tämä menettely jätti minulle paljon vapaata aikaa kuukausia ennen tenttejä. Nautin tästä vapaudesta suunnattomasti ja siksi olin täysin valmis sietämään siitä aiheutuneet vähäiset omantunnon kolkutukset."

 • "http://www.prokarelia.net/fi/x=artikkeli-arkisto&sort=author&author=3 Lehtipuun artikkeleita ProKarelian artikkeliarkistossa"

 • "Kaikilla on omat vahvuutensa. Sattuu vain olemaan niin, että minussa nämä kaikki vahvuudet yhdistyvät." "

 • "Me muistamme äitimme sellaisena kuin hän haluaisi tulla muistetuksi, sellaisena kuin hän oli: iloisena, anteliaana, maanläheisenä ja ehdottoman aitona." "

 • "On totta, että Natosta on kutakuinkin mahdotonta keskustella asiallisesti. Kun puutuin uuden vuoden aattona Nato-uskovaisen virkamiehen syntymäpäivähaastatteluun sain ainakin Hesarissa ivailevan kommentin sananvapauden kahlitsemisesta. Nykypäivässä toimittaja katsoi sen perusteella, että käsitykseni mukaan keskustelu on ok, kunhan ei olla eri mieltä sinun kanssasi. Reaktiot vahvistavat sen, mitä alempana luettavissa olevassa alkuperäisessä kommentissani sanoin. Nykypäivän kommentin oikea kohde olisi Nato-kampanjaa käyvät kirjoittajat, joiden käsitystä keskustelusta se erinomaisesti kuvaa. - Erkki Tuomioja blogissaan 6. tammikuuta 2008 "

 • "Isä inhosi kaikkia muita naisia paitsi äitiä ja minua." "

 • "Viime vuonna en tiennyt, että olen ehdolla. Nyt tiedän, että minua on ehdotettu palkinnonsaajaksi. Koska lottokuponki on siis sisässä, mahdollisuuteni saada palkinto ovat hieman paremmat." "

 • "Ei niitä kummajaisia hirveän paljon ole, jotka sanovat kuuluvansa läntisiin demokratioihin, mutta eivät kuitenkaan kuulu kaikkiin järjestöihin. Minusta tämä koskee yhtä lailla Ruotsia. En näe mitään syytä, miksemme voisi mennä (Natoon) Norja on siellä, ja Tanska ja Islanti." "

 • "Martti on harvinaisuus politiikassa, ja elämässä: henkilö joka on yhtä kyvykäs kuin vaatimaton (ja hän on erittäin vaatimaton mies)"

Riimisanakirja

artikkeli rimmaa näiden kanssa:

kikkeli, follikkeli, mikkeli, nikkeli, pumpernikkeli, matrikkeli, oppilasmatrikkeli, jälkiartikkeli, vientiartikkeli

Lisää riimejä

Ehdota määritelmää