-ni

-ni

  1. possessiivisuffiksi Substantiiviin (ja joihinkin pronomineihinkin) liitettävä takaliite, joka ilmaisee, että asia tai esine kuuluu puhujalle tai liittyy häneen esim. siten, että puhuja on tehnyt sen tms.:

  2. possessiivisuffiksi Liitetään genetiiviä vaativan postposition perään, kun postposition objekti on persoonapronominin minä genetiivi minun:

  3. possessiivisuffiksi Käytetään ajattelemista, uskomista, tahtoa, kertomista, väittämistä tms. ilmaisevien verbien jälkeen tulevassa, että-lauseen korvaavassa partisiippirakenteessa, kun päälauseella ja lauseenvastikkeen korvaamalla että-lauseella on sama subjekti minä, liitetään aktiivin partisiipin preesensiin yksikön genetiiviin (juoksevan, olevan), kun partisiippirakenteen tekeminen on samanaikaista päälauseen toiminnan kanssa:

  4. possessiivisuffiksi Käytetään ajattelemista, uskomista, kertomista, väittämistä tms. ilmaisevien verbien jälkeen tulevassa, että-lauseen korvaavassa partisiippirakenteessa, kun päälauseella ja lauseenvastikkeen korvaamalla että-lauseella on sama subjekti minä, liitetään aktiivin partisiipin perfektin yksikön genetiiviin (juosseen, olleen), kun partisiippirakenteen tekeminen edeltää päälauseen toimintaa:

  5. possessiivisuffiksi Käytetään päälauseen kanssa samanaikaista toimintaa ilmaisevassa lauseenvastikkeessa, kun päälauseella ja lauseenvastikkeen korvaamalla kun-lauseella on sama subjekti minä, liitetään aktiivin toisen infinitiivin inessiiviin (juostessa, ollessa):

  6. possessiivisuffiksi Käytetään päälauseen toimintaa edeltävää toimintaa ilmaisevassa lauseenvastikkeessa, kun päälauseella ja lauseenvastikkeen korvaamalla (sitten)/sen jälkeen kun -lauseella on sama subjekti minä, liitetään passiivin partisiipin perfektin yksikön partitiiviin (juostua, oltua):

  7. possessiivisuffiksi Käytetään tarkoitusta ilmaisevassa, jotta-lauseen korvaavassa finaalisessa lauseenvastikkeessa, kun päälauseella ja lauseenvastikkeen korvaamalla lauseella on sama subjekti minä, liitetään ensimmäisen infinitiivin pitkään muotoon (juostakse-, ollakse-):

Esimerkkejä -ni sanan käytöstä:

*(minun) kirjani (kirja, joka kuuluu minulle)

*(minun) valaani (partitiivi: valaa, jonka olen vannonut 'tai' nominatiivi: valas, joka kuuluu minulle)

*(minun) edessäni

*(minun) takanani

*Sanoin tekevä'ni' läksyjäni. (Sanoin, että tein läksyjäni.)

*Väitin tehnee'ni' läksyjäni. (Väitin, että olin tehnyt läksyjäni.)

*Tehdessä'ni' läksyjäni (minä) kuulin laukauksen ulkoa. (Kun tein läksyjäni, kuulin laukauksen ulkoa.)

*Tehtyä'ni' läksyni (minä) kuulin laukauksen ulkoa. (Kun olin tehnyt läksyni, kuulin laukauksen ulkoa.)

*Tehdäkse'ni' läksyni hyvin (minä) menin hiljaiseen huoneeseen. (Jotta tekisin/voisin tehdä läksyni hyvin, menin hiljaiseen huoneeseen.)

Liittyvät sanat: -nne#Suomi|-nne

Synonyymisanakirja: -ni

-ni

  1. verbi, teonsana.

Katso synonyymisanakirja

Liittyvät sanat: -nidoksinen, -niekka, -nieluinen, -niitinen, -nilkkainen, -niskainen.

Riimisanakirja: -ni

-ni rimmaa näiden kanssa:

  1. ani, albaani, urbaani, turbaani, kardaani, sellofaani, profaani, vegaani, afgaani, huligaani...

Katso riimisanakirja

Käännökset: -ni

-ni englanniksi

Katso -ni englanniksi

Kommentit

Läheisiä sanoja

-nappinen
-nenäinen
-neuleinen
-neuvoinen
-nidoksinen
-niekka