yhdistää

verbi

 1. ( Katso: myös erikseen) kiinnittää esineet tms. toisiinsa, liittää, kytkeä.
  Esimerkiksi: Yhdistää kasteluletku vesijohtoon. Yhdistää naulalla, liimalla, ompelemalla. Yhdistää johdot toisiinsa. Saleja yhdistävä käytävä. Perhettä yhdistävä harrastus.

 2. saattaa yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.
  Esimerkiksi: Yritykset yhdistettiin suuryhtiöksi. Rangaistusten yhdistäminen. Pietari Suuren yhdistämä Venäjä. Yhdistetty ruokailu- ja olohuone.

 3. sijoittaa johonkin kokonaisuuteen tai yhteyteen, liittää, kytkeä, niveltää.
  Esimerkiksi: Yhdistän sen laulun aina isoäitiini. Ei osannut yhdistää näitä asioita nähdä niiden riippuvuutta toisistaan.

Katso myös: assosioida, seostaa, sulauttaa, konsolidoida

Taivutus

1. inf. yhdistää, akt. ind. prees., yks. 1. yhdistän, akt. ind. imperf., yks. 3. yhdisti, akt. kond. prees., yks. 3. yhdistäisi, akt. imperat. prees., yks. 3. yhdistäköön, akt. 2. partis. yhdistänyt, pass. imperf. yhdistettiin.

Synonyymisanakirja

yhdistää

 1. lähentää, liittää, liittää yhteen, niveltää.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti piece
unify, unite
combine
joint
ranska reconnecter, interconnecter, amalgamer, confondre, attribuer, impliquer, unifier, accoupler, connecter, combiner, mélanger
italia ricollegare, riconnettere, ricongiungere, attribuire, implicare, unificare, connettere, connettersi, cablare, collegare, combinare, mescolare, rimestare, rigirare, amalgamare
venäjä свя́зывать impf, связа́тьf qualifier ме́жду собо́й, соединя́ть impf, соедини́тьf qualifier ме́жду собо́й, соединя́ть, объединя́ть, припи́сывать, удва́ивать impf, удво́итьf, объединя́ть impf, объедини́тьf, встроить, связа́тьf, соедини́тьf, подключа́ть impf, подключи́тьf, подсоединя́ть impf, подсоедини́тьf, сме́шивать impf, смеша́тьf
saksa fusionieren, mischen, verbinden, vereinigen, verschmelzen, zuschreiben, vereinen, integrieren, anschließen, zusammenlegen, zusammenführen, kombinieren, vermengen
ruotsi fusionera, förena, slå samman, konsolidera
puola połączyć, łączyć impf, połączyćf
latina addīcō, misceo
kreikka ενώνω, συνδέω, συνδυάζω
romania unifica, integra, lega, îmbina, conecta, conexa qualifier rare, cupla, combina
unkari összekapcsol, kapcsol

Sitaatit

 • "(...) useimmat ihmiset uskovat yhä siihen, että on mahdollista löytää jokin keskitie "atomistisen" kilpailun ja keskitetyn ohjauksen välillä. Mikään ei itse asiassa vaikuta aluksi uskottavammalta tai tehoa todennäköisimmin järkeviin ihmisiin kuin ajatus, että tavoitteena ei pidä olla sen enempää vapaan kilpailun äärimmäinen hajauttaminen kuin talouden täydellinen keskittäminenkään yhdeksi suunnitelmaksi vaan jokin näiden kahden menetelmän harkittu yhdistelmä. Pelkkä terve järki tarjoaa tässä kysymyksessä pettävän ohjenuoran. Vaikka kilpailu voi kestää jonkin verran sääntelyä, sitä ei voida lainkaan yhdistää haluamaamme suunnitteluun ilman, että lopetetaan kilpailu tehokkaana tuotannon ohjaajana (...) Näiden kahden sekoittaminen merkitsee, että kumpikaan niistä ei toimi ja että lopputulos on huonompi kuin jos kumpaan tahansa järjestelmään olisi turvauduttu johdonmukaisesti." (Tie orjuuteen 1995, s. 63-64)."

 • "Koska on vaikeaa näitä molempia yhdistää, on paljon turvallisempaa olla pelätty kuin rakastettu, jos kerta toisen näistä täytyy puuttua."

 • "Ainoa asia joka miehiä ja naisia yhdistää on se että he molemmat pitävät enemmän miesten seurasta."

 • "Modernissa elämässä mikään ei aiheuta sellaista vaikutusta kuin kunnon latteus. Se yhdistää kaikki."

 • "Vauraus erottaa ihmisiä. Köyhyys yhdistää. Sinulla on vähän sokeria ja minulla ei; lainaan sinulta. Ensi kuussa sinulla ei ole jauhoja; minä annan omistani sinulle."

 • "Juhan isä Tauno oli vähän rokonarpinen. Juhakin oli rokonarpinen, niin olen minäkin. Olemme kaikki perheen esikoisia. Meitä yhdistää huono iho, mutta hyvä sydän. (Ilkka Vainio, 2008)"

 • "Lajeja yhdistää yksi asia: se, että molemmissa käytetään rattia ohjaamiseen." "

 • "Jos Eurooppa ja Amerikka vain voisivat sopia erimielisyytensä ja yhdistää voimansa yhteisen hyvän puolesta, tulevaisuus voisi olla toisenlainen ja parempi."

 • "Korkeammat arvot voidaan yhdistää semmoiseen käsitteeseen kuin sivistys, joka ei ole samaa kuin kulttuuri. Kulttuuri on jokin rajoitettu yhdenmukaisuus, sivistys on vain yksi: se universaalinen aines mikä kuhunkin kulttuuriin sisältyy. Toisiin kulttuureihin sitä sisältyy enemmän, toisiin vähemmän, länsimaiseen kulttuuriin enemmän kuin mihinkään muuhun. Ja se mikä länsimaisessa kulttuurissa on sivistystä, on ensi sijassa tieteellinen ajattelu. Se säilyy, vaikka ns. länsimainen kulttuuri tuhoutuisikin. Touko Voutilainen, 1954"

 • "Korkeammat arvot voidaan yhdistää semmoiseen käsitteeseen kuin sivistys, joka ei ole samaa kuin kulttuuri. Kulttuuri on jokin rajoitettu yhdenmukaisuus, sivistys on vain yksi: se universaalinen aines mikä kuhunkin kulttuuriin sisältyy. Toisiin kulttuureihin sitä sisältyy enemmän, toisiin vähemmän, länsimaiseen kulttuuriin enemmän kuin mihinkään muuhun. Ja se mikä länsimaisessa kulttuurissa on sivistystä, on ensi sijassa tieteellinen ajattelu. Se säilyy, vaikka ns. länsimainen kulttuuri tuhoutuisikin. Touko Voutilainen, 1954"

Riimisanakirja

yhdistää rimmaa näiden kanssa:

estää, lehdestää, seestää, iestää, hiestää, jäljestää, järjestää, kestää, pielestää, rellestää

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

yhdistystoiminta, yhdistyä, yhdistäjä, yhdistää, yhdyntä, yhdysadjektiivi

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Mitä tulee jos yhdistää norsun ja ihmisen?
Mitä tulee kun yhdistää hiiren ja siivet?

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Mikä yhdistää kirkkoja?
Mitä tulee jps yhdistää?
Mitä tarkoittaa yhdistää?
Mitä tapahtuu jos yhdistää värityskarkin ja räjähdyskarkin?
Mitä tulee kun hiiri ja siivet yhdistää?
Miten yhdistää puhelin dronen kameraan?