ydin

 1. Sisin osa, sisus, keskus, sydän.
  Esimerkiksi: Lyijykynän ytimenä on grafiittipuikko. Kaupungin ydin keskusta. Kuvakielessä, kuvallisesti, kielikuva:
  Esimerkiksi: Tarinan historiallinen ydin. Persoonallisuuden ydin. Ytimeltään tervettä nuorisoa. Kysymyksen, ongelman ydin. Osui suoraan asian ytimeen. Villakoiran [= asian] ydin. Erikoismerkitys
  a. luuydin.

  Esimerkiksi: Hampaan, luun ydin. Kuvakielessä, kuvallisesti, kielikuva:
  Esimerkiksi: Kylmä viima tunki luihin ja ytimiin. Ytimiin asti tunkeutuva katse.
  b. Fysiikka atomiydin.
  Esimerkiksi: Vety-ydin.
  c. kasvitiede varsinkin kaksisirkkaisten varren johtojännekehän sisällä oleva keskussolukko.

Sanan alkuperä

suomalais-ugrilainen kantakieli wide; sukulaissanat viro üdi, karjala üdin, pohjoissaame adja, unkari velö. Englanniksi marrow

Katso myös: nukleus, nukleo-, nuklidi, medullaarinen, moderaattori

Taivutus

yks. nom. ydin, yks. gen. ytimen, yks. part. ydintä, yks. ill. ytimeen, monikossa: mon. gen. ytimien ydinten, monikossa: mon. part. ytimiä, monikossa: mon. ill. ytimiin.

Synonyymisanakirja

ydin

 1. ydinmuisti, sydän, juuri.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti nucleus
pith
substance
crux
core

Slangisanakirja

 • klikki: ydinryhmä / suljettu piiri

Sitaatit

 • "Lapsuudestani asti oli minuun aina evankeliumia lukiessani syvästi koskenut se osa Jesuksen oppia, jossa hän saarnaa rakkautta, nöyryyttä, itsensä kieltämistä ja pahan palkitsemista hyvällä. Tämä on minusta aina ollut kristinopin ydin, ja epäuskostani ja epäilyksestäni huolimatta, tunnusti sydämmeni sen olevan totuutta."

 • "Kummallinen, riehakas, meluisa pieni maailma oli tämä ranskalainen koulu: suurella vaivalla piiloteltiin kahleita kukkasilla: roomalaiskatolilaisuuden herkkä ydin tunkeutui jokaiseen toimenpiteeseen: valtava aistillinen halujensa tyydyttäminen (niin sanoakseni) sallittiin tasapainottamaan mustasukkaisia henkisiä rajoituksia. Jokainen sielu kasvatettiin orjuuteen; mutta tämän tosiasian pohtiminen estettiin takertumalla kaikkiin fyysisen virkistyksen verukkeisiin ja harrastamalla niistä useimpia. Siellä, kuten muuallakin, KIRKKO ponnisteli kasvattaakseen lapsensa elinvoimaisiksi ruumiiltaan, hauraiksi sielultaan, lihaviksi, punakoiksi, terveiksi, iloisiksi, tietämättömiksi, harkitsemattomiksi, empimättömiksi. Syökää, juokaa ja eläkää! se sanoo. Huolehtikaa ruumiistanne; jättäkää sielunne minulle. Minä pidän niistä huolta ohjaan niiden kulkua: annan takeet niiden lopullisesta kohtalosta. Kauppa, jossa jokainen todellinen katolilainen pitää itseään voittajana. Lucifer tarjoaa aivan samat ehdot: Sinulle minä annan kaiken tämän valtapiirin ja sen loiston, sillä minun haltuuni se on annettu, ja minä annan sen, kenelle tahdon. Jos sinä siis kumarrut minun eteeni, niin tämä kaikki on oleva sinun."

Riimisanakirja

ydin rimmaa näiden kanssa:

atomiydin, luuydin, selkäydin

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

y-akseli, Y-kromosomi, Y-liittymä, ydin, ydin-, ydinaine

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Mikä on radioaktiivinen ydin ?
Mitä tarkoittaa radioaktiivinen ydin ?

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Mistä ydin koostuu ?
Prosesssorin ydin tietokone ?


Ehdota määritelmää