vastoin

verbi

 1. Toisin kuin jokin muu, jonkin vastaisesti.
  Esimerkiksi: Toimia vastoin toisen tahtoa, toiveita, odotuksia. Vastoin lakia, kieltoa. Teki sen vastoin omaatuntoaan. Vastoin kaikkia järkisyitä. Sopimus on vastoin etujamme. Puhua vastoin parempaa tietoaan valehdella.


 2. Esimerkiksi: Sitä, jota, mitä vastoin (kun) taas, puolestaan, sen sijaan. Marjasato on heikko, sieniä sitä vastoin tulee paljon. Liikun mielelläni, jota tai mitä vastoin ystäväni ei välitä kuntoilusta.

Katso myös: odottamatta, väärin, ennakkoarvelu, huorata, pakkoloma

Synonyymisanakirja

vastoin

 1. esittää, näytellä, sepittää, teeskennellä, tekeytyä.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti against (someone's will, law etc.)
taivutettu muoto
ranska au contraire, tandis que, alors que, contre
saksa im Gegenteil, wohingegen, wogegen, während
kreikka αντιθέτα, τουναντίον, ενώ, απεναντίας
italia al contrario, anzi, laddove, mentre, contro
latina ex contrāriō
romania din contră, pe când
venäjä наоборо́т, напро́тив, тогда́ как, в то вре́мя как, противополо́жный, обра́тный
ruotsi tvärtom, samtidigt som, medan
unkari míg

Sitaatit

 • "Vain miehestä, joka on oppinut tottelemaan - myös vastoin omia vaistojaan ja vakaumuksiaan - voi tulla kyvykäs upseeri; vain se, joka on itse oppinut tottelemaan voi oppia hallitsemaan toisten johtamisen jalon taidon."

 • "On siis otettava huomioon, että ruhtinas, ja uusi ruhtinas eritoten, ei voi noudattaa kaikkia niitä hyveitä, jotka tuottavat ihmisille hyvän maineen. Jotta hän voisi säilyttää asemansa, hänen on useinkin pakko toimia vastoin uskollisuuden, armeliaisuuden, inhimillisyyden ja uskonnon lakeja."

 • "Mutta näyttääpä jo siltä, kun heidän ruotsinmielisten virkamiesten irvistelemisensä ja soimunsa, heidän naurunsa ja herjauksensa, heidän julkiset sekä salaiset keinonsa ja vastustuksensa, sanalla sanoen kaikki heidän vehkeilemisensä eivät enää tulisi pitkä-ikäisiä olemaan. Suomen kielen on Suomen maassa vastoin heidän tahtoansaki vallalle päästävä. Jos eivät tahdo siihen hyvällä suostua, suostukoot pahalla, tai lähtekööt muukalaisvimmaiset sinne, missä heidän itsekunkin oikea kotomaansa on."

 • "Jos nörttimies vihaa naisia, se johtuu siitä että hän pitää naisia ihmisinä, joiden käytökseltä tulee odottaa inhimillisten normien noudattamista, ja siihenhän naiset eivät tuon naaraskanin luonteensa vuoksi kykene. Pelimies, panomies ja rattopoika sitä vastoin pitää ja nauttii naisista ja hyväksyy heidät sellaisina luontokappaleina kuin he ovat, eikä hän odota naiselta inhimillisyyttä sen enempää kuin koiralta tai kissalta.http://plaza.fi/ajassa/kolinaa-panuhuoneesta/naistutkimus-pilakuvaansakin-hauskempi#kommentti-104"

 • "Sitä vastoin Putin faniksi tunnustaudun avoimesti. Mielestäni hän on 2000-luvun paras poliitikko ja valtion päämies, mitä on tällä tai toisella puolella maapalloa. Hänestä kertova patsas on minulla senkin päällä, Venäjältä ostetun ison antiikkisesti koristetun peilin alla. Tämä ei ole kuitenkaan alttari. Putin tekee sen todeksi, mitä serbit osaavat sanoa: Jumala taivaassa, Venäjä maan päällä. En muista mitään virhettä, jota Putin olisi politiikassaan vielä tehnyt. Toki mynnän, että hän on myös erehtyvä ihminen. Vain osa venäläisiä kannattaa Putinia, toki sekin osa on valtava, mutta tunnen Venäjän taloutta ja politiikkaa huomattavasti paremmin kuin keskimääräinen venäläinen, koska jututan talouden ja politiikan tekijöitä siellä ja seuraan sikäläistä keskustelua aktiivisesti. SAFKA ei ole mitenkään sitoutunut Venäjän edun ajamiseen, vaan SAFKA tekee vain objektiivista yhteiskunta-analyysia aikamme ilmiöistä. Tämä analyysi on tuottanut tulokseksi satumaisen hienon otoksen Venäjän suurteoista ihmisyyden puolesta. Kyse ei ole asenteesta, vaan historian luonteesta."

 • "Sitä vastoin yli 60 %:a suomalaisista tulisi saattaa ankaran lukkarin kouluun, joka tarvittaessa karttakepillä iskee sormille, sillä muuta toivoa tämän valtaväestön ystävällismieliseen ja rauhanomaiseen asennoitumiseen Venäjää kohtaan ei ole odotettavissa. Patologisesti russoparanoidinen ei parane, mutta hänet voidaan voiman näytöllä saattaa kurinalaiseksi. Venäjän ei sovi olla liian pehmeä Suomen hallituksen ja suomalaisten kanssa. Pehmeys pätee vain pieneen kymmenen prosentin vhemmistöön, mutta valtaosa ei suostu vapaaehtoisesti tunnustamaan mitään hyvää Moskovan halausta Suomea varten."

 • "Sitä vastoin ei useinkaan huomata, että teollisuusmaiden vaurasta väestöä ja sen kuormitusta kasvattavat kaikkein kiivaimmin köyhistä maista saapuneet siirtolaiset, joiden syntyvyys noudattaa heidän lähtökulttuuriensa tasoa tai sosiaalihuollon korkeamman tason ansiosta ylittääkin sen. w:Matti Kuusi|Matti Kuusi koetti jo kauan sitten muistutella, että ei pidä tuijottaa saapuvien siirtolaisten lukumääriin rajoilla, vaan heidän lastenkamareissaan sen jälkeen."

Riimisanakirja

vastoin rimmaa näiden kanssa:

päinvastoin

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

vastinpari, vastinpiste, vastoa, vastoin, vastoinkäyminen, vastuksellinen

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Päinvastoin vai päin vastoin ?


Ehdota määritelmää