temppeli

  1. Tavallinen, tavallisesti jollekin jumaluudelle pyhitetty rakennus uskonnollisen kultin harjoittamista varten, pyhäkkö, kirkko (1).
    Esimerkiksi: Pakanallinen temppeli. Inkojen temppelit. Japanilainen temppeli. Kreikan jumalille pyhitetyt temppelit. Salomon temppeli. Jerusalemin temppeli. Ylätyylissä, ylätyylisesti
    Esimerkiksi: Herran temppeli kirkko. Kuvakielessä, kuvallisesti, kielikuva:
    Esimerkiksi: Luonnon suuri temppeli. Tieteen, taiteen temppeli tiede-, taideinstituutiosta, -laitoksesta. Olla temppelin harjalla moraalisesti vaikean valinnan, ratkaisun edessä.

Katso myös: bajadeeri, alttari, pagodi, pantheon

Taivutus

yks. nom. temppeli, yks. gen. temppelin, yks. part. temppeliä, yks. ill. temppeliin, mon. gen. temppelien temppeleiden temppeleitten, mon. part. temppelejä temppeleitä, mon. ill. temppeleihin.

Synonyymisanakirja

temppeli

  1. Artemiin temppeli Efesoksessa, taolainen temppeli, pagodi.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti temple

Sitaatit

  • "Maailma on epäsoinnille omistettu temppeli. Maailma on aina oleva hullu, ja ne jotka luulevat sen parantavansa ovat hulluista hulluimmat."

  • "(Ajattelee) Nyt on paha. Kiinalaista työvoimaa tarjolla. Ottaa vai jättää Toisaalta se on laitonta. Mutta tämän parempaa ihotautilääkäriä ei Euroopasta löydy. Kiinalaiset ei koskaan sairasta. Ne tuntee ihmisen anatomian syvällisemmin kuin länsimaalaiset. Niille ruumis on temppeli. Meille se on koottava kelomökki. Niitä on puolitoista miljardia, koska ne kaikki elää satavuotiaiks. Kun kiinalainen näkee kaislan viikahtavan tai linnun laulavan, se ymmärtää aina jotain syvällistä. Tiikeritä jättää ne rauhaan. Basillit jättää ne rauhaan. Kommunismi... no ei sekään niitä juuri häiritse. Ne tietää jotain mitä me emme. Jos mä katsomaan luomeani. Pyydänkö kohta kuorimaan mulle omenoita eurolla tunti En. Mutta luomea vilautan kyllä vähän."

Riimisanakirja

temppeli rimmaa näiden kanssa:

amppeli, simppeli, tomppeli

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

temporaalinen, temporaalirakenne, temporaarinen, temppeli, temppu, temppuilija

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Miksi Artemiin temppeli on arvokas?

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Mikä on burdhalainen temppeli?
Mikä on maailman suurin temppeli?

Keskustelu