täytyä

verbi

/ˈtæɥtyæ(ʔ)/

 1. Vain yksikkö, yksikössä

 2. persoonan muotoja

 3. yleensä vain myönteisissä yhteyksissä

 4. , (24.b). ilmaisemassa että (jkn tai jonkin) on pakko, velvollisuus, välttämätöntä tehdä jotakin, tai jonkin asiaintilan pakollisuutta tai välttämättömyyttä ilmaisten.
  Esimerkiksi: Nyt meidän täytyy mennä nukkumaan. Veneessä täytyy olla kunnolliset pelastusvälineet, ja välineiden täytyy olla aina saatavilla. Elääkseen täytyy tehdä työtä. Minun täytyy saada tietää totuus. Täytyy tästä jo lähteä. Ei kenenkään täydy [paremmin: tarvitse, ole pakko] jäädä vastoin tahtoaan.

 5. ilmaisemassa että jonkun tai jonkin on syytä, aihetta, tarkoituksenmukaista, tarpeellista, sopivaa tehdä jotakin tai että jokin asiaintila on toivottava tai tarpeellinen.
  Esimerkiksi: Ikkunat täytynee pestä. Kuumeisena täytyy pysytellä vuoteessa. Täytyisi ostaa maitoa. Joka kodissa täytyisi olla palovaroitin.

 6. ilmaisemassa että joku ei voi sisäisestä pakosta olla tekemättä jotakin.
  Esimerkiksi: Jutulle täytyi suorastaan nauraa. Täytyy vain toivoa, että sopu syntyy. Täytyy sanoa, että parempaa en ole nähnyt. Täytyy myöntää, että olet oikeassa. Täytyykö sinun aina saada viimeinen sana?

 7. ilmaisemassa että jokin on (ollut) odotettavissa, loogisesti pääteltävissä tai perusteltavissa, ilmeistä tai luonnollista.
  Esimerkiksi: Hänen on täytynyt tulla salaa. Kyseessä täytyy olla erehdys. Tällaisen helteen täytyy muuttua ukkoseksi. Vertaa: pitää

Katso myös: yksipersoonainen

Synonyymisanakirja

täytyä

 1. tulla, malttaa, vaikuttaa, ave, tarvita, bezonar, bezoni, potřebovat, zoppicare, behov.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti puhekieltä genitive + 3rd-pers. singular + infinitive = must, have to.

Minun täytyy nyt lähteä.

I must leave now.

ranska devoir, falloir, avoir à, être obligé de, nécessiter
saksa müssen, qualifier zu tun haben
kreikka Ancient: t grc χρή, t grc δεῖ qualifier + infinitive,
italia dovere, it essere obbligato a attention it 2=was "essere obbligato a" - assumed sum-of-parts, if an idiom, remove the wikilinks to the individual words. see User:Kephir/gadgets/xte#Translation_fixing, necessitare
latina habeo, habeo quod, debeo, obligor = more object indirect, qualifier i have to be futurus sum = Periphrastic conjugations, qualifier Periphrastic passive conjugations servandus sum = have to save
puola musieć
romania trebui, qualifier with verbs trebui
venäjä qualifierredicative до́лжен (m), должна́ (f), должно́ (m), должны́
ruotsi måste, nödgas, vara tvungen

Riimisanakirja

täytyä rimmaa näiden kanssa:

suklaa-, valkea-, mega-, giga-, haja-, laaka-, raaka-, taka-, deka-, seka-

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

täyttömäärä, täyttöpullo, täyttöventtiili, täytyä, täytäntöön, täytäntöönpaneva