synty

  1. (, Katso: erikseen) syntyminen

  2. alkaminen, alku, alkuperä.
    Esimerkiksi: Maailmankaikkeuden synty. Lajien synty. Loitsu tulen synnystä. Selvitellä jonkin ilmiön syntyä ja kehitystä. Synnyltään tuliperäinen vuori. Tämä tapa on nuorempaa syntyä myöhemmin syntynyt. Pohtia syntyjä syviä perimmäisiä asioita.

Sanan alkuperä

suomalais-ugrilainen kantakieli sente; sukulaissanat viro sünd, karjala shjundju-, pohjoissaame sadat (tulla), unkari ellik (farrow). Englanniksi birth

Katso myös: geneesi, erytro=poieesi, teratogeneesi, karsinogeneesi, patogeneesi

Taivutus

yks. nom. synty, yks. gen. synnyn, yks. part. syntyä, yks. ill. syntyyn, mon. gen. syntyjen, mon. part. syntyjä, mon. ill. syntyihin.

Synonyymisanakirja

synty

  1. perintö, sukuperä, alkuperä, polveutuminen, sukujohto, sukulaisuus.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti genesis
origination
derivation
birth

Slangisanakirja

  • födaa: syntyä : Mis sä oot födannu?

  • synttärit: syntymäpäivät

Esimerkit

"Mennä silloin maata! Mennä maata, kun elämä oli juuri alkanut, kun saattoi parhaan ystävättärensä kanssa, toinen toiseensa puristautuneena parittain liikkua käytävillä, kun kuuli missä vallatonta naurua, missä merkkihuudahduksia, missä leskisilläjuoksua, missä iloista tavoittamista, kun nuoret kadetit, hekin käytäviä kierrellen, ryhdikkäinä tulivat vastaan ja aina yhtä kohteliaasti väistyen tekivät kunniaa meidän armollisesti nyökäytellessä heille päätämme! Voi sitä kesäyön unelmaa! Sitä yhtymyksen rajattomuutta kahden sielun välillä, sitä kaikista salaisuuksista vapautumista, sitä avomielisyyden pohjattomuutta, mikä kuutamon värähyttämässä ilmakehässä saattoi syntyä parhainten ystävysten kesken! Natasha ja minä - me olimme yhtä, me olimme yksi, meidän ei tarvinnut vannoa ikivaloja toisillemme, me olimme yläpuolella kaikkien aikojen! Meillä ei ollut kummallakaan vielä mitään lähempiä poikatuttavuuksia."

"Ja semmoinen ajatus oli hänessä kypsynyt, että Suomestakaan ei voi milloinkaan kokonaisuutta syntyä, ellei sen virkamiehistö ja muu sivistyneistö ruotsalaisuutensa asemesta omaksu maan omaa kansan kieltä, suomea, ja siirrä sivistystänsä sille."

"He puhelivat keskenään, ivallisesti toistaen vastapuolueen käyttämiä sanoja ja niitä äärimmäisiin seurauksiin johtaen: "suomenkielisiä senaattoreja! suomenkielisiä kuvernöörejä! Voiko hullunkurisempaa kuvaa syntyä järkevän ihmisen päässä!" Ja onnettoman tuomiorovastin kehoituksista huolimatta, hänen piikojensa kantaessa sisälle tarjottimia täynnänsä viinilaseja ja viinejä patruuna ja hänen jäljessään kaikki vähänkin arvokkaat vieraat poistuivat pidoista."

Riimisanakirja

synty rimmaa näiden kanssa:

alkusynty

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

syntiuhri, syntivelka, synttärit, synty, syntyaika, syntyhistoria

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Millon ne synty?
Uhteytämisessä synty?
Synty Mauri kunnas?
Mikä on kuun synty?
Liikkuvan matalapaineen synty?
Mikä on kielen synty?
Milloin ihminen synty?
Lintulan luostarin synty?
Keski Loridan hiekkakumpujen synty?
Milloin mauri kunnas synty?