siinä

verbi

 1. Adverbina käytettävä se-pronominin inessiivimuoto. paikasta.
  a. puhetilanteessa viittaamassa määräkohtaan, jossa kuulija on tai joka on kuulijan huomion kohteena ja jossa puhuja itse ei ole


 2. Esimerkiksi: Seiso siinä! Siinä menee meidän kirkkoherra. Siinäkö te vielä olette, vaikka juna lähtee näillä minuuteilla. Kuulehan, sinä punapukuinen tyttö siinä! Erikoismerkitys ojennettaessa tai annettaessa jotakin.
  Esimerkiksi: Siinä on takki harteillesi. Siinä on, ole hyvä!
  b. viittaamassa teksti- tai puheyhteydestä ilmenevään, edellä mainittuun, puheena olleeseen tai (heti) jäljessä mainittavaan paikkaan.
  Esimerkiksi: Jätti lähtiessään paperit pöydälle ja siinä ne ovat vieläkin. Pysy siinä, missä olet! Siinä paha missä mainitaan] sananparsi. Kun käännyt tuolta vasemmalle, niin liike on heti siinä nurkan takana. Asuuko hän edelleen siinä koulua vastapäätä?

 3. viittaamassa juuri lausuttuun tai lausuttavaan asiaan.
  Esimerkiksi: Siinäkö kaikki, mitä sinulla on sanottavaa? Lähetät vain tilauslomakkeen, siinä kaikki. Siinä on syytä kylliksi. En suostunut, ja siinä tein aivan oikein. Ongelma on siinä, miten saadaan rahat riittämään. Koko niksi on siinä, että - -. Mitäs pahaa siinä on, jos - -. Siinäpä se varsinkin toisen puheeseen liittyvänä painokkaasti myötäilevänä toteamuksena. / "Ehkä häneen ei voi kuitenkaan luottaa." "Siinäpä se."

 4. viittaamassa teksti- tai puheyhteydestä ilmenevään tai muu, tai muuta tilanteeseen, asioiden tilaan, tapahtumien vaiheeseen tms.
  Esimerkiksi: Siinä illan kuluessa puhe kääntyi menneeseen. Siinä sitä vain elää kituutettiin. Oli päivät työssä ja opiskeli siinä sivussa. Ei siinä ehditty sen enempää miettimään. Kyllä hän siinä selviää, missä joku muukin. Siinä [= samassa ajassa, yhtä nopeasti] me ehdimme perille kuin tekin. Erikoismerkitys viittaamassa juuri tapahtuneeseen, kun on käynyt niin kuin puhujan mielestä on ollut todennäköistä, oletettavaa tms.
  Esimerkiksi: Siinä nyt näet, miten käy, kun ei tottele. Siinä sen nyt kuulit, enkö minä jo sanonut. Siinä sitä nyt ollaan: kaikki on aloitettava taas alusta.

 5. ihailevissa, pilkallisissa, väheksyvissä tms. ilmauksissa.
  Esimerkiksi: Siinäpä oli kohtelias mies. Siinä onkin sellainen tyttö, joka ei vähästä säikähdä. On siinäkin merkillinen tyyppi. On siinä meillä ministeri!

 6. myöntöä tai yhdentekevyyttä ilmaisemassa.
  Esimerkiksi: / "Lähdetkö mukaan?" "Mikäpä siinä." / Siinähän se menee tämäkin paremman puutteessa. / "Kuinka matka sujui?" "Siinähän se meni." 6.
  Esimerkiksi: Siinä ja siinä niin ja näin, kyseenalaista, täpärällä. Siinä ja siinä oli, että ehdittiin. / "Luuletko, että tämä riittää?" "Se on siinä ja siinä." 7. täytesanana likimääräisyyden ilmauksissa.
  Esimerkiksi: Lähdetään siinä viiden aikoihin. Hän on siinä kuusissakymmenissä. Yleisöä oli siinä parin sadan paikkeilla. Vertaa: siellä

Katso myös: kiikun kaakun, hurrata, juju, kohden, sikäli

Synonyymisanakirja

siinä

 1. mainita, nimetä, ottaa esille, viitata.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti in that respect, there
on that

Slangisanakirja

 • nippa-nappa: siinä ja siinä

 • siin: siinä / siellä

Sanonnat

"Avioliitossa tunsin, ettei minulla ole siinä mitään tehtävää."

"Ei kait tässä No entä tuossa? No siinä kyllä."

"Ei niin huonoa kirjaa etteikö siinä olisi jotain hyödyllistä kohtaa."

"Ei pahaa, ettei siinä olisi jotain hyvää."

"Ei pidä koskaan ryhtyä painimaan sian kanssa Siinä likaantuu ja sika sitä paitsi tykkää siitä."

Riimisanakirja

siinä rimmaa näiden kanssa:

heinä, apilaheinä, suolaheinä, kuivaheinä, raiheinä, puhveliheinä, nurmiheinä, siniheinä, vesiheinä, maarianheinä

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

siinto, siintoinen, siintää, siinä, siipeilijä, siipeillä

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Mihin sanaluokkaan siinä?
Mihin sanaluokkaan siinä kuuluu?
Mitä tarkoittaa siinä nään?

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Siinä on isi sana keskellä?
Siinä on isi sana keskell?
Mitä siinä kysytään?
Mikä sanaluokka on siinä?
K alkaa ja siinä on 4 i kirjainta?
Mikä on siinä aika?
Onko siinä pronomini?