ruletti

 1. Rahapeli jossa voitot arvotaan numeroituihin lokeroihin jaetun kulhomaisen pyöritettävän levyn ja sitä kiertämään heitettävän kuulan avulla.
  Esimerkiksi: Voittaa, menettää omaisuutensa ruletissa.

 2. kuvakielessä, kuvallisesti, kielikuva:
  a.
  Esimerkiksi: Venäläinen ruletti peli jossa kukin pelaaja vuorollaan laukaisee päätään kohti suuntaamansa revolverin, jonka rummussa on vain yksi satunnaiselle paikalle asetettu patruuna (jolloin kuoleman mahdollisuus on
  Esimerkiksi: yksi kuudesta).
  b. vilkkaasta toiminnasta.
  Esimerkiksi: Kilpailuruletti [= kiivastahtinen kilpailujakso] on pyörähtänyt käyntiin. Jokavuotinen työehtosopimusruletti. Asunnonvaihtoruletti.

Katso myös: venäläinen, pelinhoitaja, krupieeri

Taivutus

yks. nom. ruletti, yks. gen. ruletin, yks. part. rulettia, yks. ill. rulettiin, monikossa: mon. gen. rulettien, monikossa: mon. part. ruletteja, monikossa: mon. ill. ruletteihin.

Synonyymisanakirja

ruletti

 1. hammastettu pyörä.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti roulette
ranska roulette (f)
saksa Roulette
unkari rulett
italia roulette
puola ruletka (f)
venäjä руле́тка (f)

Sitaatit

 • "Valmentajana Kai Suikkanen nosti Kajaanin Hokin ikään kuin puskista Mestiksen voittajaksi. Nyt hän on valmentanut TPS:ssa jo kolme tärkeää voittoa, joista kaksi jopa vieraissa."

 • "Hävittämällä metsänsä Suomi on saanut sen vaurauden pohjan, jonka ansiosta meillä on - muun muassa - kaksi miljoonaa autoa, miljoonia mustanharmaankiiltäviä sähköviihdelaatikoita tuhatta eri lajia ja päättömästi tarpeettomia rakennuksia vihreää maata peittämässä. Vauraus, ylimääräinen raha on myös tehnyt mahdolliseksi kasinotalouden lähes käsittämättömän vehkeilyn, lähes käsittämättömän sosiaalisen epäoikeudenmukaisuuden, jossa golfkenttien, huippuhotellien, lomapalatsien, nurkanvaltausten ja Sveitsin pankkitilien ruletti on tullut "tavallisten ihmisten" maksettavaksi. Mutta ennen kaikkea tämän vaurauden ansiosta ihmiset ovat turhautuneempia, työttömämpiä, onnettomampia, itsemurhaisempia, liikuntakyvyttömämpiä, elinkelvottomampia, elämäntarkoituksenhukanneempia kuin koskaan historian aikana. Vihonviimeisen surkea vaihtokauppa."

Riimisanakirja

ruletti rimmaa näiden kanssa:

amuletti

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

ruksata, ruksi, ruladi, ruletti, rulettipöytä, ruljanssi

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Mikä on ruletti ?

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Mikä on venäläinen ruletti ?


Ehdota määritelmää