rävähtää

verbi

 1. Silmistä: avautua äkkiä (selkoselälleen).
  Esimerkiksi: Silmät rävähtivät auki, (selko)selälleen, hämmästyksestä suuriksi. Kuvakielessä, kuvallisesti, kielikuva:
  Esimerkiksi: Tuijottaa rävähtämättä, rävähtämättömin silmin silmiään räpäyttämättä.

 2. äkillisestä, yllättävästä alkamisesta, tapahtumisesta tai muuttumisesta.
  Esimerkiksi: Rävähtää nauruun, nauramaan. Valotauluun rävähtivät uudet ennätysnumerot. Ensi vuonna rävähtää — silloin järjestetään Suomen suurimmat messut. Arkikielessä, arkikielinen
  Esimerkiksi: Rävähtää paksuksi tulla yllättäen raskaaksi.

Katso myös: räväyttää

Taivutus

1. inf. rävähtää, akt. ind. prees., yks. 1. rävähdän, akt. ind. imperf., yks. 3. rävähti, akt. kond. prees., yks. 3. rävähtäisi, akt. imperat. prees., yks. 3. rävähtäköön, akt. 2. partis. rävähtänyt, pass. imperf. rävähdettiin.

Käännökset

Sitaatit

 • "Mike Marsh, Yhdysvallat; Jeff Williams, Yhdysvallat; Michael Johnson, Yhdysvallat; Ivan Garcia, Kuuba; Frankie Fredericks, Namibia; Ato Boldon, Trinidad ja Tobago; Patrick Stevens, Belgia; Obadele Thompson, Bahama. Kuulkaa pauhua ja valtava määrä salamavaloja välähtelee. On niin kuin olisi ukonilma Atlantan olympiastadionin yllä... Hurja olympiafinaali alkaa. Nyt se rävähtää. Katsotaan mihin se johtaa. Michael Marsh lähtee tuttuun tyyliinsä hyvin sieltä sisällä, mutta aivan omaa vauhtia lähtee Michael Johnson. Katsokaa hänen hirvittävää rullausta keskellä. Fredericks tulee myöskin hyvin ja Boldon. Nämä kolme ovat täysin omaa luokkaansa. Michael Marsh putoaa mitaleilta. Nyt on kysymys vain siitä tuleeko maailmanennätys. Ja aika... ai- ai - ai. 19.32. Aivan uskomaton suoritus. Ei voi olla totta. Tämä on jotain käsittämätöntä. 19.32. Tämä ylittää jo inhimillisen suorituskyvyn rajat. 19.32. Voiko tuo olla totta Tämä oli kuin Bob Beamonin hyppy 890, aivan uskomaton. Nyt tekee mieli sanoa kuten eräs edesmennyt pappa, joka keinutteli räsymatolla, kun puolen tunnin sisällä Lasse Viren ja Pekka Vasala toivat kultamitalit. Pappa keinutteli laajakaarista keinuntaa. Hän ei sanonut mitään muuta kuin: Voi hirmu, voi kauhia, ohhoh! Pappa säilyi hengissä, kun oli nitrot. Ja hän keinutteli. Voi hirmu, voi kauhia, ohhoh, täytyy sanoa tuon vanhan papan sanoin. Ja jos olisi keinutuoli niin olisin pannut sen heilumaan laajakaarista liikettä eteen ja taakse ja kokenut samoin. Tämä on niin käsittämätöntä. Uskomaton 200 metriä! "

Riimisanakirja

rävähtää rimmaa näiden kanssa:

tiinehtää, kiirehtää, tervehtää, hiihtää, nyhtää, hengähtää, leyhähtää, myhähtää, löyhähtää, röyhähtää

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

rättiväsynyt, rätväkkä, rätvänä, rävähtää, räväkkyys, räväkkä