puolitoista

  1. Lukusana yksi ja puoli.
    Esimerkiksi: Puolitoista ( puhekieltä puolentoista) kiloa, vuotta. Ei ole satanut puoleentoista kuukauteen. Puolitoista tuhatta.

Katso myös: puolisentoista

Taivutus

yks. nom. puolitoista, yks. gen. puolentoista, yks. part. puoltatoista, yks. ill. puoleentoista, monikossa: mon. gen. puolientoista puoltentoista, monikossa: mon. part. puoliatoista, monikossa: mon. ill. puoliintoista.

Käännökset

englanti one and a half

puolitoista tuntia

an hour and a half

ranska un et demi (m), une et demi (f)
saksa anderthalb, eineinhalb
kreikka ενάμισης (m), ενάμισι, μιάμιση (f)
unkari másfél
latina sēsqui
puola półtora (m), półtorej (f)
venäjä полтора́ (m), полторы́ (f)
ruotsi halvannan, halvtannat, en och en halv

Sitaatit

  • "(Ajattelee) Nyt on paha. Kiinalaista työvoimaa tarjolla. Ottaa vai jättää Toisaalta se on laitonta. Mutta tämän parempaa ihotautilääkäriä ei Euroopasta löydy. Kiinalaiset ei koskaan sairasta. Ne tuntee ihmisen anatomian syvällisemmin kuin länsimaalaiset. Niille ruumis on temppeli. Meille se on koottava kelomökki. Niitä on puolitoista miljardia, koska ne kaikki elää satavuotiaiks. Kun kiinalainen näkee kaislan viikahtavan tai linnun laulavan, se ymmärtää aina jotain syvällistä. Tiikeritä jättää ne rauhaan. Basillit jättää ne rauhaan. Kommunismi... no ei sekään niitä juuri häiritse. Ne tietää jotain mitä me emme. Jos mä katsomaan luomeani. Pyydänkö kohta kuorimaan mulle omenoita eurolla tunti En. Mutta luomea vilautan kyllä vähän."

  • "Nyt on kyllä sellainen pyöritys Ruotsilla ollut viimeiset puolitoista minuuttia, että vähitellen pitää laittaa kylttejä, että mihin saksalais pelaajien pitää mennä."

  • "Mullon puolitoista sinfoniaa, mä ihan tahallani oon jättäny toisen tekemättä enkä varmaan koskaan viimeistelekään sitä, ei ne nyt varmaan sillä tapaa oo kauheen merkittäviä. (1989)"

Riimisanakirja

puolitoista rimmaa näiden kanssa:

kolmetoista, viisitoista, kaksitoista, yksitoista, kuusitoista, kahdeksantoista, puolisentoista, seitsemäntoista, yhdeksäntoista

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

puolitiehen, puolitiessä, puolitiestä, puolitoista, puolitoistakymmentä, puolitoistasataa

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Mikä on puolitoista tusinaa ?


Ehdota määritelmää