punoittaa

verbi

  1. Olla punainen, hohtaa punaisena, punertaa.
    Esimerkiksi: Punoittava nenä. Mansikat alkavat punoittaa.

Katso myös: punehtia, verestää, kiukku, hehkua

Taivutus

1. inf. punoittaa, akt. ind. prees., yks. 1. punoitan, akt. ind. imperf., yks. 3. punoitti, akt. kond. prees., yks. 3. punoittaisi, akt. imperat. prees., yks. 3. punoittakoon, akt. 2. partis. punoittanut, pass. imperf. punoitettiin.

Käännökset

englanti puhekieltä To have a shade of red.

Esimerkit

"Mutta miksi sinä, njanja, olit ikäänkuin hädissäsi, ja tulit yhä levottomammaksi mitä enemmän tyttäresi tulon päivä lähestyi? Miksi sinä tuona päivänä et enää malttanut meitä kuunnella etkä meihin katsoa, vaan kätesi välistä vapisivat hermostuksesta ja poskesi punottivat? Miksi olit hänen tulokseen - aivan kuin olisit korkeita vieraita odottanut - pukenut yllesi suurimman ja kirjavimman vaippasi, pannut päähäsi valkoisimman poimumyssysi ja sitonut kaulaasi uhkeimman solmikkosi? Ja miksi vihdoin me itse, tyttäresi saavuttua, kun ei mitään suudelmia annettu, kun ei mitään ilonhuudahduksia kuulunut, kun sinä vain syvään kumarsit niinkuin ylemmillesi, peräännyimme totisina ovensuulta ja poskemme alkoivat punoittaa niinkuin sinunkin? Pettymyksemme oli suuri."

"Hän on vihastunut ja punoittaa kuin kukko."

"Välistä hän - kun isäntäväki oli kutsuissa tai teatterissa - innostui näihin leikkeihin niin, että posket alkoivat punoittaa ja tukankiehkurat hajosivat korvien luota."

Riimisanakirja

punoittaa rimmaa näiden kanssa:

maadoittaa, suojamaadoittaa, aidoittaa, laidoittaa, raidoittaa, laudoittaa, raudoittaa, langoittaa, vahingoittaa, nahoittaa

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

punnitustulos, punnus, punoa, punoittaa, punoittua, punoitus

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Miksi iho alkaa punoittaa saunassa?

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Punottaa vai punoittaa?
Miksi iho alkaa punoittaa saunassa?