professori

 1. Tieteenalan ylin opettaja korkeakoulussa

 2. myös ansioituneelle tiedemiehelle, taiteilijalle tms. myönnettävä arvonimi.
  Esimerkiksi: Historian professori. Teknillisen korkeakoulun professori. Nimittää joku professoriksi. Taiteilija-, tutkijaprofessori. Kuvakielessä, kuvallisesti, kielikuva:
  Esimerkiksi: Hajamielinen (kuin) professori.

Katso myös: emeritus, professuuri, henkilökohtainen, emerita, proffa

Taivutus

yks. nom. professori, yks. gen. professorin, yks. part. professoria, yks. ill. professoriin, monikossa: mon. gen. professorien professoreiden professoreitten, monikossa: mon. part. professoreja professoreita, monikossa: mon. ill. professoreihin.

Synonyymisanakirja

professori

 1. opettaja, yliopistonopettaja.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti professor
full professor

Slangisanakirja

 • proffa

Sitaatit

 • "Parahin professori Nuikki..."

 • "Turpa kiinni, laiska roomalaissika, ja tee mitä käsketään!" (professori Wallace Jamielle)"

 • "Tosiasiassa mielenosoituksen aiheena oli se, että Viro käyttää historiaa aseena venäläisiä vastaan. Tätä samaa perinnettä Viron tasavallan asiamies ja valtuutettu apartheid-professori Zetterberg jatkoi haastattelussaan, jonka sisältö oli tyylipuhdasta fasismia alusta loppuun. Pisteet Zetterbergille siitä, että hän jätti armeliaasti mainitsematta missä yliopistossa hän muka on professori."

 • "Keskusteluista jäi mieleeni erään venäläisen professorin arvio, että 2100-luku tulee olemaan pienten valtioiden muodostumisen aikaa. Hän siteerasi Bismarckia, jonka mukaan valtioiden pirstoutuminen tuo mukanaan vain verta ja kyyneliä. Samainen professori muistutti, että Neuvostoliitossa perustuslaki oli kaikkein demokraattisin Stalinin aikana! Venäläisten kuunteleminen on kiinnostavaa, sillä he todella näkevät maailman aivan eri tavalla. Moskovalaisen politologian laitoksen varajohtaja Sergei Miheev taas vei keskustelua siihen suuntaan, että kansallisuusriidat Neuvostoliitosta syntyneissä uusissa valtioissa ovat seurausta Neuvostoliiton laittomasta hajoamisesta. Ultranationalismi pääsi vallalla ja se on estänyt demokratian synnyn uusissa valtioissa. Hän piti länsimaisia käsityksiä demokratiasta myös harhaanjohtavina ja pinnallisina. Europarlamentaarikko, latvialainen Tatjana Zdanoka kertoi puolestaan, että Europarlamentissa alkaa pienessä piirissä keskustelu kansojen itsemäräämisoikeudesta. Siis puhutaan Leninistä!"

 • "professori von Pallas: Muumiot ovat kai kyllästyneet haudan hiljaisuuteen, mutta miksi ne valitsivat kiusantekonsa kohteeksi juuri meidät Ja kaiken kukkuraksi minulla on huutava nälkä! (Jakso 35: Pyramidin sokkeloissa)"

 • "Wuhanin yliopiston professori puhui:"

 • "Luonnonlakien kauneus vain vahvistaa uskoani älykkääseen jumalalliseen Luojaan. Mitä enemmän ymmärrän tiedettä, sitä enemmän uskon Jumalaan."

Riimisanakirja

professori rimmaa näiden kanssa:

taiteilijaprofessori, emeritaprofessori, apulaisprofessori, emeritusprofessori, kompressori, asessori, prosessori, mikroprosessori

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

profeetallisuus, profeetta, professionaalinen, professori, professorinvirka, professuuri

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Kuka on keksinyt professori frink ?
Kenen luoma on professori Frink ?
Kuka keksi professori finkin ?

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Professori moriarty ?
Mikä on ma. professori ?
Kuka loi professori drinkkejä ?
Mikä on professori frink ?
Mitä tarkoittaa ma. professori ?
Kuka loi professori frinkin ?
Mitä tarkoittaa professori frink ?