palvella

verbi

[ˈpɑlʋe̞lːɑˣ]

 1. Auttaa (palkattuna tai vapaaehtoisesti) jotakuta, toimia jonkun apuna, toteuttaa jonkin pyyntöjä, käskyjä, toiveita tms., tehdä jollekulle palveluksia, olla jollekulle hyödyksi.
  Esimerkiksi: Palvella asiakkaita. Hänen työnsä pankissa on yleisön palvelemista. Miten voin palvella? Laajan alueen väestöä palveleva sairaala. Palveli pyyteettömästi lähimmäisiään. Palvella isänmaataan. Kuvakielessä, kuvallisesti, kielikuva:
  Esimerkiksi: Palvella kahta herraa.

 2. olla jossakin (julkisessa) virassa, toimessa tai tehtävässä, olla jonkin, jossakin palveluksessa.
  Esimerkiksi: Palvella virkamiehenä. Palvella varusmiehenä suorittaa varusmiespalvelusta. Palvella laivastossa, vakinaisessa väessä. Palvella virkavuotensa loppuun, täyteen. Kunnan toimessa palveltu aika. Täysinpalvellut [myös «»] professori Palveli [= oli palvelijana] monta vuotta samassa perheessä.

 3. pitää jumalanaan, pitää palvontansa kohteena.
  Esimerkiksi: Palvella Jumalaa, epäjumalia.

 4. auttaa, edistää, hyödyttää, ajaa jonkin asiaa

 5. tyydyttää, olla tarkoitettu johonkin.
  Esimerkiksi: Tutkimus, joka palvelee monia päämääriä. Työssäkäyviä palvelevat kauppojen aukioloajat. Työkalu, joka palvelee hyvin tarkoitustaan on kätevä, käyttökelpoinen.

 6. toimia tai olla jonakin, olla jossakin käytössä, toimittaa jonkin virkaa.
  Esimerkiksi: Vaate oli jo aikansa palvellut. Tila, joka palvelee tarvittaessa juhlasalina. Katso: herra

Katso myös: urheilujoukot, kenkään, meriväki, rivimies, kehitysjoukko

Taivutus

1. inf. palvella, akt. ind. prees., yks. 1. palvelen, akt. ind. imperf., yks. 3. palveli, akt. kond. prees., yks. 3. palvelisi, monikossa: akt. imperat. prees., yks. 3. palvelkoon, monikossa: akt. 2. partis. palvellut, monikossa: pass. imperf. palveltiin.

Synonyymisanakirja

palvella

 1. olla palveluksessa, toimia, auttaa, edistää, hyödyttää.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti subserve
staff
soldier
service
serve
ranska servir
saksa bedienen
ruotsi betjäna

Slangisanakirja

 • passaa

Sitaatit

 • "Hyvät katsojat, on jäähyväisten aika. Tämä oli melkein 40 vuotta kestäneen tv-uutisurani viimeinen lähetys. On ollut etuoikeus saada palvella Suomen kansaa hyvässä Yleisradiossa, hyvien työtovereiden kanssa. Haluan kiittää heitä, ja ennenkaikkea teitä hyvät katsojat, näistä yhteisistä vuosista ja toivottaa kaikkea hyvää. Tekijät vaihtuvat, mutta työ jatkuu. Uutisia tänään vielä kello 21.50 ja 23.25. Eli, tv-uutisten puolesta näkemiin!" "

 • "Suomalaisten europarlamentaarikkojen pitäisi palvella kansaa tekemällä kaikkensa Naton lakkauttamiseksi ja ennen kaikkea Nato-option poistamiseksi. Ongelmana on ennen kaikkea kokoomuSS. Jokainen ääni kokoomukSSelle on uhka Suomen turvallisuudelle."

 • "Suomalaisten meppien pitää palvella Suomen kansaa ja edistää Euroopan unionin pikaista hajoamista. Jo nyt EU on riitaisa ja vaarallinen."

 • "Hän nykyajan realisti tietää, ettei ihaniin unelmiin hurmaaminen kaikkea aikaa kestä. Hän tietää, että aika tulee, jolloin ei unijuoma auta ja jolloin tosiolot ammottavat entisen haaveilijan edessä kahta kauheampina, kuta enemmin hän on ollut niitä huomaamatta. Hän tuntee lukijansa kyllin hyvin, että luulisi voivansa heidän kaikkien vaatimuksia täyttää. Hän tietää, että yksi yhtä tahtoo, toinen toista uutta rakennusta entisen sijaan, mutta sen hän myöskin tietää, että kaikki ne, jotka jotain uutta tahtovat, ne tahtovat ennen kaikkea vanhan alas revityksi. Ja se on ainoa, jolla hän tätä nykyä voi ihmiskuntaa palvella ja siksi hän yksistään sen tekee."

Riimisanakirja

palvella rimmaa näiden kanssa:

kaivella, arvella

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

palvelija, palvelijanhuone, palvelijatar, palvella, palvelu, palveluala


Ehdota määritelmää