näyte

[ˈnæyt̪e̞ˣ]

 1. (, Katso: erikseen) esine, osa, aine-erä tms., joka on tarkoitettu esimerkiksi, todisteeksi edustamansa kokonaisuuden, lajin ominaisuuksista.
  Esimerkiksi: Tavara-, värinäyte. Analyysiä varten otettu näyte. Maaperänäyte. Kudos-, verinäyte. Nimikirjoitusnäyte. Näytteitä kirjailijan tuotannosta. Ohjelmassa luetut runonäytteet.

 2. suoritus, valmiste tms., joka osoittaa tai on tarkoitettu osoittamaan jonkun taitoa, jonkin tekotapaa tms., esimerkki, todiste, osoitus, näyttö.
  Esimerkiksi: Voimannäyte. Kaunis yhteisvastuun näyte. Tyypillinen näyte aikansa arkkitehtuurista. Surkea näyte siitä, mihin rahanhimo johtaa. Antoi näytteen kyvyistään. Opettaja soitti näytteeksi pari tahtia. Työnäyte. Kisällinäyte. Opetusnäytteet. Musiikkiopiston oppilasnäytteet.

Katso myös: arvoton, eksemplaari, tutustumisnäyte, selkäydinpunktio, oppilasnäyte

Taivutus

yks. nom. näyte, yks. gen. näytteen, yks. part. näytettä, yks. ill. näytteeseen, mon. gen. näytteiden näytteitten, mon. part. näytteitä, mon. ill. näytteisiin näytteihin.

Synonyymisanakirja

näyte

 1. näytepala, esimerkki.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti specimen
sample
ranska échantillon (m), extrait (m), exemple (m), bloc (m)
italia campionamento (m), campione (m)
saksa Probe (f), Muster, Spezimen
kreikka δείγμα
unkari minta
latina exemplum
romania mostră (f)
venäjä образе́ц (m), про́ба (f), экземпля́р (m) = ekzɛmpljár, препара́т (m)
ruotsi stickprov, provbit, prov, varuprov, gratisprov, klump
puola próbka (f)

Slangisanakirja

 • braijaa: näytellä / teeskennellä / "filmata" / esittää : Ei ne mitää haneen menny, ne braijas vaan.

 • demo: näyte (nauha) : Mä lähetin meidän bändin demon Fasulle.

Sitaatit

 • "Naisten historia on näyte pahimmasta tyrannian muodosta - missä heikot johtavat vahvoja. Se on ainoa tyrannia joka kestää."

 • "Safkalle tämän tapauksen tekee tärkeäksi se, että se joka käänteessään muistuttaa meidän teemoistamme. Suomalainen russofobia kumpuaa Suomen tuesta Viron apartheidille. Ne ovat saman kolikon kääntöpuolet. Vironvenäläinen Rimma on tämän virolaisen etnisen puhdistuksen näyte, miten Virosta kammetaan vähemmistöä ulos maasta. Usein näille ihmisille avioliitto ulkomailla on matkalippu tulevaisuuteen. Päästäkseen Virosta pois nämä naiset ovat usein valmiita menemään naimisiin itseään parikymmentä vuotta vanhemman miehen kanssa. Isän motiivit tässä taistelussa ovat minulle hämärät. Hän on isoisän iässä ja voisi toteuttaa luontevasti lapsirakkauttaan varmastikin myös omien lastenlastensa parissa. On tietenkin loukkaavaa, jos tuntee tulleensa hyväksi käytetyksi rakkaudessa. Minusta on luonnollista, jos äidillä on symbioottinen suhde tuon ikäiseen lapseen, mutta isän kohdalla se ihmetyttää."

Riimisanakirja

näyte rimmaa näiden kanssa:

Papa-näyte, biopsianäyte, käsialanäyte, ohutneulanäyte, tavaranäyte, virtsanäyte, ulostenäyte, mallinäyte, kisällinäyte

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

näykkiä, näykkäistä, näykätä, näyte, näyteikkuna, näyteikkunaostos

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Miten pitkään näyte?