nähdä

verbi

 1. (, , , , , , Katso: myös erikseen) aistia silmillään

 2. erottaa, havaita, huomata tällä tavoin.
  Esimerkiksi: Nähdä hyvin, selvästi, huonosti. Näkee vielä ilman silmälaseja. Oli niin valoisaa, että näki lukea. Näetkö tuon talon? Kaupunki ilmasta nähtynä. Asettaa jotakin nähtäväksi. Antoi kirjan nähdäkseni, nähtäväkseni. Oletko nähnyt [= käynyt katsomassa] tämän elokuvan? Näki salaman iskevän. Ei ollut näkevinään(kään) oli kuin ei olisi nähnytkään. Tehdä jotakin kaikkien nähden, kenenkään näkemättä. Toistakin nimitystä näkee käytettävän. Ilme oli näkemisen arvoinen.

 3. huomata, todeta, tajuta, käsittää, ymmärtää, oivaltaa, päätellä näkemästään.
  Esimerkiksi: Kellosta näkee ajan. Kasvoistasi näkee, että valehtelet. Näin lehdestä, että olet mennyt kihloihin. Näethän, ettei lapsi ole terve. Erikoismerkitys
  a. huomaamisesta, tajuamisesta ja niin edelleen ilman näköhavaintoa.

  Esimerkiksi: Avata jonkun silmät näkemään tosiasiat. Nähdä asiat oikeassa, uudessa valossa. Nähdä omat vikansa. Ei näe kokonaisuutta. Ei näe metsää puilta Mitä hän oikein on näkevinään siinä tytössä? Edellisestä näemme, että - -. Näki, ettei enää ollut toivoa. Hän näkee kaiken mustana synkkänä, kielteisenä, toivottomana tms. En näe asiassa mitään ihmeellistä. Siinä nyt näet! Saatpa nähdä, että olen oikeassa. / "Et onnistu." "Saadaanpa nähdä." tai "Sehän nähdään." / Näki parhaaksi lähteä. Tee niin kuin hyväksi näet. Näkisin, että [paremmin: olen sitä mieltä, että

 4. katsoisin, että

 5. mielestäni] päätös on tehtävä jo tänä vuonna. Näen muutoksen aiheelliseksi paremmin: pidän muutosta aiheellisena, katson muutoksen aiheelliseksi. Näinhän se on nähtävä leikillisesti näinhän asia on, niinhän asiaan on suhtauduttava.
  b. aavistaa, ennustaa.
  Esimerkiksi: Näki suurten mullistusten olevan tulossa. Nähdä tulevaisuuteen. Näkemisen lahja.

 6. tavata, kohdata jokin, joutua tekemisiin jonkin kanssa.
  Esimerkiksi: Näin Pekan kadulla. Näen häntä vain harvoin. Ei ole nähnyt vertaistaan. En halua enää nähdä sinua. Nähdään illalla!

 7. muiden näkökuvien kaltaisten aistimusten kokemisesta.
  Esimerkiksi: Nähdä unta. Nähdä tähtiä

 8. kuvakielessä, kuvallisesti, kielikuva:
  Esimerkiksi: Nähdä punaista olla kiihdyksissään, raivoissaan. Nähdä ensi kerran päivänvalo syntyä. Hän on nähnyt parempiakin päiviä kokenut parempiakin aikoja. Puku on nähnyt parempiakin päiviä ollut joskus paremmassa kunnossa. Ei ole viikkoon nähnyt selvää päivää ollut selvänä. Kun vielä näkisi sen päivän, että - -. Lattia ei ole harjaa nähnytkään lattiaa ei ole lakaistu. 6. kokea.
  Esimerkiksi: Nähdä nälkää, vaivaa. On joutunut näkemään elämässään yhtä ja toista. Elämää nähnyt mies. Nähtäväksi jää, miten asiat kehittyvät. Onhan se jo nähty, ettei hänestä ole siihen työhön. Saa [= on jännittävää] nähdä, miten selviämme. / "Tuletko?" "Saa nyt nähdä." 7.
  Esimerkiksi: Herra, luoja nähköön päivittelyn, ihmettelyn tms. ilmauksissa. Eikä tämä, herra nähköön, ollut ensimmäinen kerta! Katso: metsä

Esimerkkejä nähdä sanan käytöstä:

: They were seeing each other. (nähdä + partitive "to (be) [[see]](ing), [[meet]]")

: They saw each other. (nähdä + accusative "to [[notice]], [[perceive]] by seeing")

Sanan alkuperä

näkdhä, suomalais-ugrilainen kantakieli näke; sukulaissanat viro nägema, karjala nähtä, pohjoissaame niegadit, unkari nez. Englanniksi look

Katso myös: näkyvyys, pääkaupunkilaisittain, näky, optimismi, epäselvästi

Taivutus

1. inf. nähdä, akt. ind. prees., yks. 1. näen, akt. ind. imperf., yks. 3. näki, akt. kond. prees., yks. 3. näkisi, monikossa: akt. imperat. prees., yks. 3. nähköön, monikossa: akt. 2. partis. nähnyt, monikossa: pass. imperf. nähtiin.

Synonyymisanakirja

nähdä

 1. saada tietoonsa, kuulla, saada kuulla, saada vihiä, oppia, huomata, saada vihje, saada selville, saada tietää, pitää, arvella, tarkastella, arvioida, kokea, todistaa, havaita.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti spy
see

Slangisanakirja

 • hiota: nähdä vaivaa : Emmä ala kyl tän kans enää tänään hikoileen.

 • stiikaa

 • tsiidaa: nähdä / katsoa

Sanonnat

"Avioliitto on kuin maapähkinä, on rikottava kuori, jotta voi nähdä mitä sisältä löytyy."

"Helpompi on nähdä rikka toisen silmässä, kuin malka omassa silmässä."

"Kukaan ei ole niin sokea kuin se joka ei tahdo nähdä."

"Meidän täytyy olla se muutos, jonka haluamme nähdä."

"Mitä kummaa on rakkaus? Ei se ainakaan ole sitä, että luulee kuolevansa, jos ei saa nähdä ihmistä, jota luulee rakastavansa Se ei ole sitä, että ikävä salpaa hengityksen ja jokainen solu itkee kyyneleitä, kun on erossa rakkaasta ihmisestä Se ei ole sitä, että tuntee kyljessään puukoniskuna jokaisen lausumattoman lauseen, jonka rakas jättää sinulle lausumatta Mitä se sitten on? Ehkei sitä ole olemassakaan Ehkä me teemme sen itse itsellemme, kun emme uskalla olla itsemme kanssa kaksin?."

Riimisanakirja

nähdä rimmaa näiden kanssa:

suklaa-, valkea-, mega-, giga-, haja-, laaka-, raaka-, taka-, deka-, seka-

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

näes, näet, nähden, nähdä, nähdäkseen, nähkääs

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Mikä minä olen? Voit nähdä minut, mutta voit nähdä myös lävitseni. ?
Voit nähdä minut, mutta voit nähdä myös lävitseni. mikä minä olen ?
Mikä minä olen voit nähdä minut mutta voit nähdä lävitseni ?
Voit nähdä minut mutta voit nähdä myös lävitseni ?
Voit nähdä minut, mutta voit nähdä myös lävitseni ?

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Mikä minä olen? Voit nähdä minut, mutta voit nähdä myös lävitseni. ?
Mikä minä olen? Voit nähdä minut, mutta voit nähdä myös lävitseni ?
Voit nähdä minust mutta voit nähdä myös lävitseni ?


Ehdota määritelmää

Keskustelu

"Alkuperä: näkdhä, suomalais-ugrilainen kantakieli näke; sukulaissanat viro nägema, karjala nähtä, pohjoissaame niegadit, unkari nez. Englanniksi look" Look??? nimetön 28.11.2011

synonyymit: Pelikaani nimetön 19.3.2019