komitea

[ˈkomiteɑ]

 1. Ryhmä jolle on annettu tehtäväksi tutkia jotakin asiaa ja esittää siitä mietintö

 2. toimi-, valiokunta.
  Esimerkiksi: Komitean puheenjohtaja, sihteeri. Valtioneuvoston asettama parlamentaarinen puolustuskomitea. Istua monissa komiteoissa.

Katso myös: politbyroo, puheenjohto, monijäseninen, konsultatiivinen, häthätää

Taivutus

yks. nom. komitea, yks. gen. komitean, yks. part. komiteaa, yks. ill. komiteaan, monikossa: mon. gen. komiteoiden komiteoitten komiteain, monikossa: mon. part. komiteoita, monikossa: mon. ill. komiteoihin.

Synonyymisanakirja

komitea

 1. järjestö, organisaatio, toimikunta, lautakunta, valiokunta.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti select committee
quango, quasi-NGO
venäjä t-needed ru, комите́т (m), коми́ссия (f)
ranska comité (m), commission (f)
saksa Komitee, Ausschuß (m), Kommission (f)
unkari bizottság
italia comitato (m)
latina consilium
puola komitet (m), komisja (f)
romania comitet, comisie (f)
ruotsi nämnd, kommitté, utskott, kommission
kreikka επιτροπή (f)

Sitaatit

 • "Juuri tästä syystä ainakaan Suomen antifasistinen komitea ei osoita mieltä Ukrainan eikä varsinkaan "Viron suurlähetystöä" vastaan, koska kyseinen rakennus de facto ei ole suurlähetystö. Nykyinen "tasavallaksi" itseään kutsuva Viron apartheid-hallinto on sitä paitsi ottanut kyseisen talon laittomasti haltuunsa. Suomi ei ole milloinkaan tunnustanut Viron ns. uudelleenitsenäistymistä. Rakennus pitäisikin viipymättä palauttaa lailliselle omistajalleen."

 • "Suomen antifasistinen komitea julisti sodan Suomessa toimivia Natsi-Saksan liittolaisia tukevia tahoja vastaan. Safka ei halua, että Suomi sitoutuu jälleen kerran väärälle puolelle, Natsi-Saksan liittolaisten puolelle."

 • "Jukka Lindstedtin ja Stiina Löytömäen nimet kannattaa panna mieleen. Kun Venäjän totuuskomissio aloittaa työnsä, Suomesta lähtee viiden vuoden vankeustuomiota tavoittelemaan historian uudelleen kirjoittajat, natseille kunniaa palauttavat Lindstedt ja Löytömäki. Suomi tarvitsee denatsifikaatiota. Helpointa se on, kun vedetään Ryti hirteen. Nyt alkaa olla jo viimeinen hetki. SAFKA (Suomen antifasistinen komitea) on tehnyt tarkat tekniset suunnitelmat, kuinka hirtto toteutetaan. Se edellyttää haudan avaamista, symbolista hirttoa ja Rytin maallisten jäännösten hävittämistä. Nürnbergin sotarikollisten ruumiiden hävittämisestä on tarkat ohjeet, joita voidaan noudattaa ongelmajätteen eli natsituhkan hävittämisessä. Selvää on, että Rytin patsas tulee poistaa paikaltaan."

 • "Suomen antifasistinen komitea nimesi Max Jakobsonin Vuoden ihmisvihaajaksi. Olin yhtä mieltä miehen merkittävyydestä Baltian alueen apartheid-politiikan ideologisena rakentajana ja yhteyksien rakentajana Suomen valtakoneistoon. Hänen valintansa oli kiistatta oikea, jos asiaa tarkastelee lyhyellä perspektiivillä. Pidin kuitenkin Martti Ahtisaaren toimintaa vähintään yhtä vaarallisena Suomen turvallisuudelle. Myönnän, että en ole mitenkään syvästi harkitseva kaikissa ajatuksissa Martti Ahtisaaresta, koska koen hänen olemuksensa kaikkineen selittämättömällä tavalla vastenmieliseksi. Minulla on ollut aina vaikeuksia tanakoiden ihmisten kanssa, koska omakuvani kehittyi nuorena juoksijapoikana pikemmin hoikaksi kuin solakaksi."

 • "Suomen antifasistinen komitea on ollut hiljaa viime päivät: näemme ja koemme surua, sillä suurmies kuoli 27.3.2009 Viron hallituksen tähden häväistynä ja pilkattuna vaikka toki toisaalla palkittuna ja sankariteot tehneenä."

 • "Leia:' Minä en ole mikään komitea!"

Riimisanakirja

komitea rimmaa näiden kanssa:

olympiakomitea, vastaanottokomitea, keskuskomitea

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

komistua, komistus, komitatiivi, komitea, komiteanmietintö, komitentti


Ehdota määritelmää