kirkkoherra

  1. Seurakunnan työtä johtava vakinainen pappi.
    Esimerkiksi: Urjalan kirkkoherra. Kirkkoherran vaalit, virkaanasettajaiset.

Katso myös: tuomiorovasti, saarnata, seurakunta, siinä

Taivutus

yks. nom. kirkkoherra, yks. gen. kirkkoherran, yks. part. kirkkoherraa, yks. ill. kirkkoherraan, mon. gen. kirkkoherrojen kirkkoherrain, mon. part. kirkkoherroja, mon. ill. kirkkoherroihin.

Synonyymisanakirja

kirkkoherra

  1. kappalainen, pappi, pastori.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti vicar
parson, rector
ranska curé (m)
italia parroco (m), decano (m)
romania decan (m), paroh (m)
puola proboszcz (m)
venäjä па́стор (m)

Sitaatit

  • "Hänen kirkkoherra Hatfieldin lempipuheenaiheensa olivat kirkkokuri, riitit ja seremoniat, apostolinen vallanperimys, velvollisuuksien kunnioittaminen ja kuuliaisuus papistoa kohtaan, kirkon opista poikkeamisen hirvittävä rikoksellisuus, kaikkien hurskauden muotojen noudattamisen ehdoton välttämättömyys, sellaista yksilöiden tuomittavuus, jotka yrittivät ajatella itse uskonasioita tai seurata omia raamatuntulkintojaan, ja joskus (hänen varakkaiden seurakuntalaistensa miellyttämiseksi) välttämättömyys, että köyhät kunnioittavat kuuliaisesti rikkaita hän tuki elämänohjeitaan ja kehotuksiaan lainaamalla kirkkoisiä: joihin hän näytti perehtyneen paljon paremmin kuin apostoleihin ja evankelistoihin ja joiden merkitystä hän näytti pitävän vähintään yhtä suurena kuin apostolien ja evankelistojen. Mutta silloin tällöin hän saarnasi meille toisenlaisesta järjestyksestä jota jotkut kutsuisivat oikein hyväksi järjestykseksi; mutta synkäksi ja ankaraksi: siinä Jumala oli enemmänkin hirveä työnjohtaja kuin hyväntahtoinen isä."

  • "Jos Koskela luulee että pelkään räyhäämistä niin hän erehtyy. = kirkkoherra Lauri Salpakari"

  • "Perhevastaisen propagandan peruslementti on homomyönteinen propaganda. Luterilaisen kirkon tärkein poliittinen kysymys tänään on lupa saada avioitua riippumatta toisen osapuolen sukupuolesta. Luterilainen kirkko käyttää sortavia menetelmiä niitä pappeja vastaan, jotka vastustavat naispappeutta. Heitä erotetaan ja rangaistaan. Eräs kirkkoherra vaihtoi sukupuolta miehestä naiseksi, mutta nyt hän antaa haastatteluja ja saa julkisuutta. Niin sukupuolensa vaihtanut kirkkoherra toimii nuorille esikuvana Suomessa."

  • "Minä kysyn, miksi Suomen valtiovalta toimii kuten bandiitit ja rikolliset suhteessa venäläisiin Anton ja Rimma Salosen. Valitettavasti minun on pappina paljastattava se tosiasia, että tunnen monia venäläisiä äitejä, jotka ovat kokeneet vääryyttä ja syrjintää joutuessaan tekemisiin suomalaisten viranomaisten kanssa. On vaikea kuvitella suurempaa syntiä kuin lapsen ryöstämistä äidiltä, jonka luona lapsi asui syntymästään saakka, matkusteli ja kasvoi rakkaudessa ja huolenpidossa. En voi hyväksyä vihaa ortodoksista kirkkoa vastaan, koska meidän on toimittava kirkkojen välisen ekumenian hengessä."

  • "kirkkoherra Juha Molari teki myös tänään 12.1.2010 salaisen mp4-videonauhan suljetusta istunnosta Espoon tuomiokapitulissa. Samanlaisen hän teki myös 7.4.2009, kun keskusteli piispa Mikko Heikan ja lainoppineen asessori Pekka Leinon kanssa, joiden mukaan tulisi harkita omakohtaisesti pappisviran jatkoa. Tarvittaessa myös tuo video julkaistaan, mikäli Heikka ei tee johtopäätöksiä eläkeikänsä suhteen."

Riimisanakirja

kirkkoherra rimmaa näiden kanssa:

herra, maaherra, vapaaherra, sotaherra, feodaaliherra, nuoriherra, hoviherra, linnanherra, lääninherra, kartanonherra

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

kirkkoarkkitehtuuri, kirkkohallinto, Kirkkohallitus, kirkkoherra, kirkkoherranvirasto, kirkkohistoria

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Kuka on ilmajoen kirkkoherra?

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Kuka on ilmajoen kirkkoherra?