käyttäytyä

verbi

 1. ( Katso: myös erikseen) kaikesta ihmisen (tai eläimen) toiminnasta, joka on ulkoa päin havaittavissa

 2. menetellä, toimia, esiintyä.
  Esimerkiksi: Käyttäytyä poikkeavasti, häiritsevästi, normaalisti, hillitysti. Ihmisryhmän käyttäytyminen eri tilanteissa. Omituisesti käyttäytyvä eläin.

 3. toimia, esiintyä varsinkin opittujen käytösnormien mukaisesti.
  Esimerkiksi: Käyttäytyä hyvin, huonosti. Käyttäytyi vapaasti. Muista sitten käyttäytyä ihmisiksi. Hän ei osaa käyttäytyä.

 4. laajemmin laitteen, esineen, aineen tms. toimintatavasta, reagoimisesta.
  Esimerkiksi: Vene käyttäytyi aallokossa moitteettomasti. Kankaan käyttäytyminen pesussa.

Katso myös: lapsellisesti, naurettavasti, odottamattomasti, oikukkaasti, omalaatuisesti

Taivutus

1. inf. käyttäytyä, akt. ind. prees., yks. 1. käyttäydyn, akt. ind. imperf., yks. 3. käyttäytyi, akt. kond. prees., yks. 3. käyttäytyisi, akt. imperat. prees., yks. 3. käyttäytyköön, akt. 2. partis. käyttäytynyt, pass. imperf. käyttäydyttiin.

Synonyymisanakirja

käyttäytyä

 1. esiintyä, toimia, onnistua, suoriutua, liikehtiä, liikkua.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti bear, behave, comport, conduct, deport
ranska se comporter, se conduire, se tenir
saksa benehmen, sich benehmen, verhalten, sich verhalten
unkari viselkedik
italia comportarsi, agire, comportarsi bene
latina ago
puola zachowywać się impf, zachować sięf, postępować impf, postąpićf
romania a se purta, a se comporta
venäjä вести́ себя́, поступа́ть, вести себя́ пра́вильно, вести себя́, вести́ себя́ impf
ruotsi uppföra, uppföra sig

Slangisanakirja

 • sauhuu: käyttäytyä agressiivisesti / puhua inokkaasti : Mäen tajuu miks pitää alkaa aina heti sauhuu?

 • sikailee: käyttäytyä norminvastaisesti : Ei sit aleta kundit sikailee, ainakaa heti kättelyssä, heh.

 • törttöilee: käyttäytyä sopimattomasti

Sitaatit

 • "Jossain baarikeskustelussa parin muijan kanssa tuli taas kerran esille suomalaisen naisen asenne. Ne valittivat, että 'te se suomalaiset miehet ette tajua tärkeintä: italialainen mies osaa aina käyttäytyä ja tietää mitä nainen haluaa'. Mä olin että no miksi helvetissä tänne ei sitten saada lisää thai-tyttöjä, koska ne on just sellasia kun suomalainen mies haluaa. Hankitaan perkele kaksi miljoonaa thai-tyttöä, joiden pitää kävellä ilman pikkupöksyjä ja ne saa vetää porttariin aina varville kun tekee mieli. Ne naiset suuttuivat ihan saatanasti. Mä perustelin, että ihan samanlaiselta teidän teksti kuulostaa suomalaisten miesten korvissa. En mä tietenkään itse ajattele asioista tuolla tavalla, mutta se oli vaan karkea esimerkki; naisten jutut tuntuu miehistä aivan yhtä loukkaavilta. (Rumba 14/1993)"

 • "Mutta, kun minä olen tavallinen Tarja. Enhän minä voi alkaa käyttäytyä kuin itsevaltias, joka kävelee hallituksen yli kaikissa asioissa ja toimii yli valtuuksiensa. Ja nimittää omia ehdokkaitaan hallituksen ehdokkaiden sijaan. (Halosen kansansuosio)"

 • "Maailmassa ei ole mitään niin helppoa puuhaa kuin myydä nuorta naista. Sofi Oksanen myy itsekin mielellään itseään. Hän on haluttua tavaraa suomalaisessa mediassa. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että nuoret naiset myyvät itseänsä miehille, mutta että fasismille se herättää moraalista paheksuntaa. Sohvin pahimmat parittajat tuntuvat nyt olevan Kansallisteatterin tuleva johtaja Mika Myllyaho ja WSOY:n kustannuspäällikkö Harri Haanpää. Mika Myllyaho nousi Sohvin reittä pitkin Kansallisteatterin johtoon. Hänen tulisi selkeästi sanoutua irti siitä, että hänen maailmassaan natsit ovat sankareita. Suomen Kansallisteatterin johdossa ei voi olla natsi. Hän voi aina puolustautua sillä, ettei hän tiennyt Viron historiasta riittävästi. Harri Haanpää on puolestaan saanut suojatistaan Sohvista myyntitykin Suomessa ja maailmalle. Tällä teoksella Suomesta tulee fasismin tuottajamaa Euroopassa. Se ei voi olla suomalaisen kirjallisuuden viesti maailmalle. Jos kotona natseillaankin, maailmalla pitäisi ymmärtää käyttäytyä sivistyneesti."

Riimisanakirja

käyttäytyä rimmaa näiden kanssa:

suklaa-, valkea-, mega-, giga-, haja-, laaka-, raaka-, taka-, deka-, seka-

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

käyttäytymisterapia, käyttäytymistiede, käyttäytymä, käyttäytyä, käyttää, käyttö