järjestys

 1. Olentojen, esineiden, asioiden tms. keskinäinen paikallinen, ajallinen, looginen tai muu, tai muuta suhde.
  Esimerkiksi: Suuruusjärjestys. Arvo-, paremmuusjärjestys. Saapumisjärjestys. Aakkos-, numerojärjestys. Istumajärjestys. Noudattaa jotakin järjestystä. Muuttaa huonekalujen järjestystä. Järjestyksessä seuraava. Järjestyksessä suurimmasta pienimpään.

 2. säännösten tai yleisen käytännön mukaisista tavoista: ohjelma, käytäntö, olot.
  Esimerkiksi: Päiväjärjestys. Luku-, työjärjestys. Jumalanpalvelusjärjestys. Isännän vaihduttua taloon tuli uusi järjestys. Kaiken on tapahduttava laillisessa järjestyksessä laillisesti, lakien mukaan. Jättää valitus säädetyssä, asianmukaisessa järjestyksessä säädetyllä, asianmukaisella tavalla.

 3. Oikeustiede yhdyssanojen jälkiosana: säädös joka sääntelee tietyn oikeusalan tai jonkin oikeus- tai yhteiskuntaelämän alueen.
  Esimerkiksi: Valtiopäiväjärjestys. Oikeudenkäyntijärjestys. Poliisi-, rakennusjärjestys.

 4. olentojen, esineiden, asioiden tms. keskinäinen säännöllisyyden, säännönmukaisuuden tila, hyvä tai oikea järjestys.
  Esimerkiksi: Kirjat ovat järjestyksessä hyllyssä. Pitää tavaransa järjestyksessä. Panna paikat järjestykseen. Varastossa vallitsee hyvä järjestys. Järjestyksen [= järjestykseen pyrkivä, säntillinen] mies. Peräytyä hyvässä järjestyksessä kuvakielessä, kuvallisesti, kielikuva: antaa suosiolla periksi. Asia on järjestyksessä kunnossa, kohdallaan, niin kuin pitääkin tai on tarkoitus. Panna asiat järjestykseen.

 5. lakien, määräysten, hyvien tapojen ynnä muu sellainen, ynnä muuta sellaista mukainen tila jonkin yhteisön piirissä.
  Esimerkiksi: Laki ja järjestys. Palauttaa järjestys maahan. Poliisi valvoo järjestystä. Luokkaan on saatava järjestys. Palauttaa, kutsua puhuja järjestykseen asiaan.

Katso myös: leksikografinen, qwerty, disipliini, miliisi, presedenssi

Taivutus

yks. nom. järjestys, yks. gen. järjestyksen, yks. part. järjestystä, yks. ill. järjestykseen, mon. gen. järjestysten järjestyksien, mon. part. järjestyksiä, mon. ill. järjestyksiin.

Synonyymisanakirja

järjestys

 1. järjestely.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti order, ordering
kelter, kilter
ranska ordre public (m), disposition (f), organisation (f), ordre (m)
saksa öffentliche Ordnung (f), Organisation (f), Ordnung (f), Reihenfolge (f)
venäjä обще́ственный поря́док (m), расстано́вка (f), расположе́ние, организа́ция (f), организо́ванность (f), поря́док (m)
ruotsi lag och ordning, lag och rätt, organisation, ordning, följd
italia incontro (m), ordine (m)
puola układ (m), organizacja (f), porządek (m)
kreikka οργάνωση (f), σειρά (f), τάξι (f)
romania organizație (f), ordine (f), rânduială (f)
unkari rendezés, rend

Slangisanakirja

 • järkkäri: järjestysmies : Pakko lähtee menee ku järkkäri lähti tulee.

Sitaatit

 • "(Pöysti: Natsi!) Natsilla oli järjestys, junat kulki aikataulussa. Kahdeksalta asemalla, oli natsilla juna. Aina tasalta siinä. Raiteilla kulki natsi."

 • "Paul.'Miksi ei naiteta niitä keskenään, jotka toisilleen sopivat, nuoria nuorten kanssa ja rakastavia rakastajainsa kanssa'Vanhus.'Siksi etteivät useimmat Ranskan nuorista miehistä ole kyllin varakkaita voidakseen mennä naimisiin ja etteivät he siksi tule ennenkuin vasta vanhoina. Nuorina he viettelevät lähimmäistensä vaimoja; ijäkkäinä ollen eivät he voi saavuttaa puolisoidensa rakkautta. Nuorina ollessaan he itse ovat pettäneet; vanhoiksi tultuaan he itse vuorostaan tulevat petetyiksi. Se on maailman yleinen laki ja järjestys: yksi ylellisyys on aina toiselle vastapainona. Siten elävät useimmat Europan asujamet kaksinkertaisessa epäjärjestyksessä; ja tämä epäjärjestys kasvaa yhteiskunnassa samassa määrässä kuin varallisuus kokoutuu vain muutamien harvojen käsiin. Valtio on kuin puutarha, jossa pienet puut eivät voi kasvaa, jos on liian paljon isoja puita niitä varjoomassa; mutta tässä on kuitenkin se erotus, että puutarha voi olla kaunis, vaikka siinä on vain vähän suuria puita, mutta valtion onnellisuus riippuu aina alamaisten paljoudesta ja yhdenvertaisuudesta, eikä vain muutamista harvoista rikkaista."

Riimisanakirja

järjestys rimmaa näiden kanssa:

aikajärjestys, sanajärjestys, ratajärjestys, yhteiskuntajärjestys, huonejärjestys, sormijärjestys, poliisijärjestys, marssijärjestys, maailmanjärjestys

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

järjestyksenpito, järjestyksenvalvoja, järjestymätön, järjestys, järjestysasia, järjestyshäiriö

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Mikä on norjan presidentti järjestys?
Miten menee kruununperimys järjestys?

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Aika järjestys?
Runkosarjan järjestys menneinä vuosina?
Mitä tarkoittaa sosiaalinen järjestys?
Mitä tarkoittaa laskeva järjestys?
Talvi olympialaisten järjestys maat?
Mikä on baltian ja pohjoismaiden pinta ala järjestys?
Miten menee kruununperimys järjestys Saudi-Arabiassa?