herännyt

  1. Uskonnolliseen herätykseen tullut

  2. varsinkin herännäisyyteen kuuluvista


  3. Esimerkiksi: Pohjanmaan herännyt väestö. Heränneet ja suruttomat. Heränneiden kokous.

  4. aatteellisen herätyksen saanut.
    Esimerkiksi: Kansallisesti herännyt väestö. Vertaa: körttiläinen

Katso myös: herätä, herännäinen, pietisti, körttiläinen

Taivutus

yks. nom. herännyt, yks. gen. heränneen, yks. part. herännyttä, yks. ill. heränneeseen, mon. gen. heränneiden heränneitten, mon. part. heränneitä, mon. ill. heränneisiin heränneihin.

Synonyymisanakirja

herännyt

  1. noussut.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti awakened

Sitaatit

  • "Pahin epäkohta, joka varsinkin suuria kulturimaita uhkaa mitä kauheimmalla mullistuksella, on se vika yhteiskunnallisessa järjestelmässä, jonka kautta suuret omaisuudet kiertyvät muutamain yksityisten haltuun, jota vastaan suuri enemmistö saa kärsiä puutetta ja kurjuutta. Ainoa keino tuon kipeän kysymyksen rauhalliseen ratkaisemiseen on, että vähemmistö tämän epäkohdan olosuhteissa huomaa vääryydeksi ja vapaaehtoisesti luopuu niistä eduista, jotka se toisten kustannuksella on itselleen saavuttanut. Mutta sitä ihmisen tavallinen itsekkäisyys estää heitä tekemästä. Kun rikkaiden omatunto on herännyt, etteivät enää rauhallisesti voi etujansa nauttia, katsellen kuinka ympärillä suuri joukko ihmisiä joko nälkään nääntyy tai rikoksiin vajoo usein kovan onnen pakosta, silloin he koettavat tukahduttaa tuntonsa soimauksia armeliaisuuden lahjoilla ja luulevat sillä kaikki täyttäneensä. Turvautuvatpa vielä siihenkin oppiin, että se muka on Jumalan maailman järjestelmä, joka määrää pienen osan ihmiskunnasta ylellisyydessä elämään ja suurimman osan kurjuutta kärsimään. Ja näin he ennen kaikkea koettavat säilyttää entisiä oloja, koska heidän osuutensa niiden vallitessa on runsaampi. Useinpa semmoiset ihmiset vielä kerskailivat kristillisyydestään, sokeat kun ovat oikean, alkuperäisen ja puhtaan kristinopin totuuksille. Mutta Jumala ei anna itseään pilkata. Ulkokullaisuus, tekopyhyys, valheellisuus ja tyhmyys eivät ikinä kristillisyyttä ole, turhaa on pettää itseään semmoisella luulolla. Tämä rikkaiden omantunnon sokaiseminen on armeliaisuuden ensimmäinen huono hedelmä."

  • "Monena pitkänä yönä olen uneksinut juustosta paistetusta enimmäkseen ja kun sitten olen herännyt, niin kuola on vain suupielistä juossut."

  • "Ja yleisö elää Jubileinissa, sitä on tullut koko ajan lisää, onko suomalaiskannattajajoukko herännyt vasta liian myöhään tänään, peli alkoi paikallista aikaa puoli viideltä, pitää mennä ajoissa nukkumaan että ehtii halliin katsomaan peliä, ei tämä mikään turistimatka ole!"

Riimisanakirja

herännyt rimmaa näiden kanssa:

suklaa-, valkea-, mega-, giga-, haja-, laaka-, raaka-, taka-, deka-, seka-

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

hervottomasti
hervottomuus
heräillä
herännyt
herännäinen
herännäispappi